Bananowiec na zimno

U mnie sezon letni sprzyja robieniu ciast bez pieczenia. Początkowo królował w moim domu fit sernik na zimno, przepis na niego znajdziesz TU. Ciasta na zimno są łatwe i szybkie w przygotowaniu, a do tego nie wymagają kulinarnego doświadczenia. Można wymyślić ich przeróżne smaki, w zależności od tego jaki rodzaj owoców akurat mamy w domu  🙂 U mnie w sporej ilości pojawiły się ostatnio banany, w związku z tym, stwierdziłam, że wykorzystam je i zrobię pyszne ciasto do kawy. Poniżej zamieszczam dla Ciebie, przepis na bananowiec na zimno w wersji bez cukru.

bananowiec na zimno

Spód do ciast na zimno robię z tego co akurat mam w domu „pod ręką”. W tym bananowcu były to płatki owsiane, daktyle, czekolada i masło. Do białej warstwy użyłam 3 bananów, serka twarogowego, syropu klonowego i żelatyny. Z tych prostych produktów wyszedł mi smaczny, słodki i bardzo delikatny bananowiec na zimno.

Wykonanie tego ciasta zajmie Ci ok. 15minut, ale musisz pamiętać, że trzeba je odstawić jeszcze do stężenia. W związku z tym należy go zrobić przynajmniej na 2 godziny przed podaniem.

bananowiec na zimno

 SPÓD:

45g masła, w temperaturze pokojowej

50g suszonych daktyli, bez pestek

100g płatków orkiszowych lub owsianych

20g wiórek kokosowych

20g czekolady gorzkiej 70%

BIAŁA MASA:

3 banany

500g sera twarogowego – zmielonego

3 łyżeczki płaskie żelatyny

50ml wody wrzątek

30ml syropu klonowego

Ziarenka z 1 laski wanilii

Dowolne owoce do dekoracji ciasta.

bananowiec na zimno

Przepis na Thermomix: Wszystkie składniki na spód, wrzuć do naczynia miksującego i ustaw 10sek/Obr 6. Powstały mix przełóż do tortownicy (najlepiej o średnicy 24cm). Uformuj go dokładnie na dnie, uciskaj, tak aby stanowiło jednolitą, sprasowaną masę. Wstaw do lodówki. Banany obierz i wrzuć do naczynia, ustaw 5s/Obr.5. Następnie dodaj ser, syrop i wanilię, wymieszaj 15s/Obr 5. Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie, dokładnie wymieszaj i wlej do masy do naczynia miksującego, wymieszaj 10s/ Obr 4. Gotową masę przelej do tortownicy. Udekoruj owocami i ponownie wstaw do lodówki, aby stężało. Smacznego!

Przepis tradycyjny: Wszystkie składniki na spód, wrzuć do blendera – zmiksuj. Powstały mix przełóż do tortownicy (najlepiej o średnicy 24cm). Uformuj go dokładnie na dnie, uciskaj, tak aby stanowiło jednolitą, sprasowaną masę. Wstaw do lodówki. Banany obierz i wrzuć do blendera, dodaj ser, syrop i wanilię, wymieszaj na jednolita, gładką masę. Żelatynę rozpuść w kubku, w gorącej wodzie i  przelej do masy. Przemieszaj, tak aby wszystkie składniki się połączyły. Gotową masę przelej do tortownicy. Udekoruj owocami i ponownie wstaw do lodówki, aby stężało. Smacznego!

bananowiec na zimno

One thought on “Bananowiec na zimno

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *