Bananowiec na zimno

U mnie sezon letni sprzyja robieniu ciast bez pieczenia. Początkowo królował w moim domu fit sernik na zimno, przepis na niego znajdziesz TU. Ciasta na zimno są łatwe i szybkie w przygotowaniu, a do tego nie wymagają kulinarnego doświadczenia. Można wymyślić ich przeróżne smaki, w zależności od tego jaki rodzaj owoców akurat mamy w domu  🙂 U mnie w sporej ilości pojawiły się ostatnio banany, w związku z tym, stwierdziłam, że wykorzystam je i zrobię pyszne ciasto do kawy. Poniżej zamieszczam dla Ciebie, przepis na bananowiec na zimno w wersji bez cukru.

bananowiec na zimno

Spód do ciast na zimno robię z tego co akurat mam w domu „pod ręką”. W tym bananowcu były to płatki owsiane, daktyle, czekolada i masło. Do białej warstwy użyłam 3 bananów, serka twarogowego, syropu klonowego i żelatyny. Z tych prostych produktów wyszedł mi smaczny, słodki i bardzo delikatny bananowiec na zimno.

Wykonanie tego ciasta zajmie Ci ok. 15minut, ale musisz pamiętać, że trzeba je odstawić jeszcze do stężenia. W związku z tym należy go zrobić przynajmniej na 2 godziny przed podaniem.

bananowiec na zimno

 SPÓD:

45g masła, w temperaturze pokojowej

50g suszonych daktyli, bez pestek

100g płatków orkiszowych lub owsianych

20g wiórek kokosowych

20g czekolady gorzkiej 70%

BIAŁA MASA:

3 banany

500g sera twarogowego – zmielonego

3 łyżeczki płaskie żelatyny

50ml wody wrzątek

30ml syropu klonowego

Ziarenka z 1 laski wanilii

Dowolne owoce do dekoracji ciasta.

bananowiec na zimno

Przepis na Thermomix: Wszystkie składniki na spód, wrzuć do naczynia miksującego i ustaw 10sek/Obr 6. Powstały mix przełóż do tortownicy (najlepiej o średnicy 24cm). Uformuj go dokładnie na dnie, uciskaj, tak aby stanowiło jednolitą, sprasowaną masę. Wstaw do lodówki. Banany obierz i wrzuć do naczynia, ustaw 5s/Obr.5. Następnie dodaj ser, syrop i wanilię, wymieszaj 15s/Obr 5. Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie, dokładnie wymieszaj i wlej do masy do naczynia miksującego, wymieszaj 10s/ Obr 4. Gotową masę przelej do tortownicy. Udekoruj owocami i ponownie wstaw do lodówki, aby stężało. Smacznego!

Przepis tradycyjny: Wszystkie składniki na spód, wrzuć do blendera – zmiksuj. Powstały mix przełóż do tortownicy (najlepiej o średnicy 24cm). Uformuj go dokładnie na dnie, uciskaj, tak aby stanowiło jednolitą, sprasowaną masę. Wstaw do lodówki. Banany obierz i wrzuć do blendera, dodaj ser, syrop i wanilię, wymieszaj na jednolita, gładką masę. Żelatynę rozpuść w kubku, w gorącej wodzie i  przelej do masy. Przemieszaj, tak aby wszystkie składniki się połączyły. Gotową masę przelej do tortownicy. Udekoruj owocami i ponownie wstaw do lodówki, aby stężało. Smacznego!

bananowiec na zimno