Brzoskwiniowy sernik na zimno

Sernik na zimno to o tej porze roku, hit w moim domu. Za każdym razem robię jego inną wersję. Na blogu znajdziesz przepisy na tradycyjny sernik na zimno i bananowca. Zajrzyj też polecam 🙂 Bardzo lubię ciasta, których nie trzeba piec, a na ich wykonanie wystarczy poświęcić jedyne 15 minut. To idealna opcja dla mnie. Zjeść coś dobrego – słodkiego do kawy, a przy tym mieć pewność, że jest to w pełni dobry posiłek. Brzoskwiniowy sernik na zimno, to ciasto łatwe w wykonaniu, ale przepyszne w smaku. Jest bardzo delikatne, lekkie, a jego konsystencja przypomina bardziej puch niż ciasto. Naprawdę polecam!

brzoskwiniowy sernik na zimno

Sezon brzoskwiń w pełni, więc warto je wykorzystać. Do brzoskwiniowego sernika na zimno, jako ciekawe zamienniki, świetnie sprawdzą się nektarynki czy morele. Ważne jest, aby owoce były dobrze dojrzałe, wtedy są bardzo słodkie, więc można jeszcze ograniczyć dodatek słodziła do ciasta. Druga kwestia, dość istotna, to dojrzałe owoce łatwiej się zmiksują i lepiej wkomponują w cały deser.

Jeśli chcesz zdrowo urozmaicić sobie słodką przekąskę, proponuję zrób brzoskwiniowy sernik na zimno. Na pewno Ci posmakuje. Wybierając serek homogenizowany, pamiętaj żeby miał jak najkrótszy skład to znaczy, mleko, śmietanka i bakterie fermentacji mlekowej. Tyle wystarczy, jeśli znajdziesz coś więcej, to lepiej odłóż go z powrotem na sklepową półkę 😉

brzoskwiniowy sernik na zimno

Do przygotowania mojego brzoskwiniowego sernika na zimno potrzebujesz:

SPÓD:

15 daktyli, bez pestek

Szklanka płatków owsianych (mogą być też orkiszowe lub gryczane – według uznania ;))

45g masła (w temperaturze pokojowej)

Czubata łyżeczka kakao

MUS:

4 duże, dojrzałe brzoskwinie

2 łyżki syropu klonowego

MASA:

4 duże, dojrzałe brzoskwinie

500g serka homogenizowanego, naturalnego

Laska wanilii

2 łyżki ksylitolu lub 30-40g syropu klonowego

3 łyżeczki żelatyny

50g wody, gorącej

200ml śmietanki 30%

brzoskwiniowy sernik na zimno

Przepis na Thermomix: Wszystkie składniki na spód, wrzuć do naczynia miksującego i ustaw 20s/ Obr.7. Powstały mix, przełóż do tortownicy (najlepiej wyścielonej papierem do pieczenia) mocno ugnieć i wstaw do lodówki.

Brzoskwinie umyj, wyjmij pestki, pokrój na mniejsze kawałki i włóż do naczynia miksującego. Ustaw 10s/ Obr 6, następnie zgarnij owoce ze ścianek naczynia, dodaj syrop klonowy i włącz 5minut/ 90 stopni/ Obr. 3-4. Po tym czasie, wystudź powstały mus i połóż go równomiernie w tortownicy na ciastku.

Naczynie miksujące dokładnie umyj i wysusz. Włóż motylek, wlej śmietankę i ubijaj na sztywno – czas ubijania zależy od jakości śmietanki, jej temperatury i czasu przydatności do spożycia, dlatego nie ma idealnego przepisu na zrobienie bitej śmietany. Obroty powinny być 3, natomiast co chwilę należy sprawdzać stan ubicia śmietanki, ponieważ zbyt długie ubijanie spowoduje, że zamiast bitej śmietany powstanie Ci masło. Sztywną bitą śmietanę, przełóż do dużej miski. Wyjmij motylek.

Do naczynia miksującego włóż umyte, pokrojone na małe kawałki brzoskwinie. Zmiksuj je tak aby stanowiły gładki mus 10s/ Obr 6, dodaj serek homogenizowany, ziarna z laski wanilii i wybrane słodzidło. Wymieszaj 15s/Obr 5, następnie wlej rozpuszczoną w gorącej wodzie żelatynę, ponownie wymieszaj 5s/ obr4. Powstałą masę, przełóż do miski z bitą śmietaną i BARDZO DELIKATNIE, wymieszaj całość łyżką, ale tak aby zostały „chmurki” bitej śmietany. Jest to najważniejszy punkt, podczas wykonania tego ciasta, ponieważ to właśnie te nierozbite części bitej śmietany nadają sernikowi jego puszystość i wyjątkową konsystencję. Masę ostrożnie przelej do tortownicy i wstaw do lodówki, aby stężała. Smacznego!

Przepis tradycyjny: Daktyle pokrój w bardzo drobną kosteczkę, jeśli masz dobry blender to wrzuć daktyle razem z płatkami i kakao i zmiksuj, dodaj miękkie masło i wymieszaj tak aby masa stanowiła jednolitą całość. Przełóż ją do tortownicy (najlepiej wyścielonej papierem do pieczenia) mocno ugnieć i wstaw do lodówki.

Brzoskwinie umyj, wyjmij pestki, pokrój na mniejsze kawałki i rozdrobnij je blenderem na gładki mus. Przełóż do garnka, dodaj syrop klonowy i podgrzewaj ok. 5 minut, stale mieszając. Następnie ostudź i połóż równomiernie w tortownicy na ciastku. Drugą część brzoskwiń również umyj, pokrój na mniejsze kawałki i zmiksuj blenderem na gładki mus. Dodaj serek homogenizowany, ziarna z laski wanilii i wybrane słodzidło. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Wlej rozpuszczoną w gorącej wodzie żelatynę i ponownie wymieszaj.

Śmietankę ubij na sztywno. Powstałą masę serową, przełóż do miski z bitą śmietaną i BARDZO DELIKATNIE, wymieszaj całość łyżką, ale tak aby zostały „chmurki” bitej śmietany. Jest to najważniejszy punkt, podczas wykonania tego ciasta, ponieważ to właśnie te nierozbite części bitej śmietany nadają sernikowi jego puszystość i wyjątkową konsystencję. Masę ostrożnie przelej do tortownicy i wstaw do lodówki, aby stężała. Smacznego!

brzoskwiniowy sernik na zimno

brzoskwiniowy sernik na zimno

Zachęciłam Cię? To kiedy robisz mój brzoskwiniowy sernik na zimno?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *