Ciasteczka z masłem orzechowym w polewie

Kilka dni temu byłam w gościach. Amerykańskie ciasteczka z masłem orzechowym w polewie, którymi zostałam poczęstowana, bardzo pozytywnie zaskoczyły mnie swoim smakiem. Oczywiście, po spróbowaniu jednego, standardowo musiałam zajrzeć i przeczytać ich skład. Tutaj już było raczej rozczarowanie.

Co zawierają w sobie amerykańskie ciasteczka z masłem orzechowym w polewie, kupione w jednej z popularnych sieciówek?

Mąka pszenna, czekolada mleczna 27% [cukier, mleko pełne w proszku, tłuszcz kakaowy, miazga kakaowa, laktoza (z mleka), serwatka w proszku (z mleka), emulgator: lecytyny (z soi), pasta z orzeszków arachidowych prażonych 25%, tłuszcz roślinny (palmowy, rzepakowy), cukier, syrop glukozowo-fruktozowy, aromat, sól, substancje spulchniające: węglany amonu, węglany sodu, barwnik: karoteny.

Ja jak już wiesz, staram się jak tylko mogę unikać i nie kupować produktów, które zawierają cukier, syrop glukozowo-fruktozowy, tłuszcz palmowy i substancje spulchniające: węglany amonu, węglany sodu.
Muszę Ci się jednak przyznać, że smak tych amerykańskich ciasteczek z masłem orzechowym w polewie mocno zapadł mi w pamięć. Połączenia kruchego ciastka, masła orzechowego i czekolady to przepyszny zestaw. Stwierdziłam więc, że zrobię po prostu ich zdrowszą wersję. Bez syropu glukozowo-fruktozowego i oleju palmowego.

amerykanskie ciastka z maslem orzechowym w polewie

Chcesz poznać mój szybki przepis na amerykańskie ciasteczka z masłem orzechowym w polewie?

Wystarczą 4 produkty.

 

15 ciastek owsianych z masłem „OSKROBA” tj. ok. 100g (dlaczego te? Już wcześniej o nich pisałam, podając Ci przepis na fit sernik)

1 tabliczka gorzkiej  (lub mlecznej – według własnych upodobań) czekolady

50ml mleka

4 duże łyżki masła orzechowego (ja zrobiłam sama takie masło, po prostu zmiksowałam niesolone orzeszki ziemne)

 

Przepis: Na każde ciasteczko połóż pół łyżeczki masła orzechowego. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, dodaj mleko i mieszaj do powstania gładkiej, aksamitnej masy. Oblej nią dokładnie każde ciasteczko i włóż je na 30minut do lodówki. Gotowe!

amarykanskie ciasteczka z maslem orzechowym w polewie

Czas wykonania, domowych amerykańskich ciasteczek z masłem orzechowym w polewie, ok. 15 minut pracy. Efekt to rewelacyjny smak i świadomość, że do minimum zniwelowałaś zbędne dodatki 😉 Oczywiście, żeby było całkiem idealnie, możesz upiec swoje ciasteczka. Ja jednak, dzisiaj chciałam szybko, łatwo, ale żeby jak zawsze było zdrowiej od gotowych, kupionych z pudełka.

amarykanskie ciasteczka z maslem orzechowym w polewie

Z podanego przepisu wyszło mi 15 ciastek,

kaloryczność jednego to ok. 112kcal, w tym W: 8,5g; B;2,9g; T: 7,3g.  

 

Mam nadzieję, że ich smak tak samo miło zaskoczy Ciebie jak i mnie 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *