Ciasto z fasoli z granatem, to moje odkrycie w tym tygodniu. W sobotę pojechaliśmy do rodziny i tam właśnie, jadłam taki wyjątkowy deser. Ciasto, nie dość, że wygląda zjawiskowo, to jeszcze przepysznie smakuje.
Podczas jedzenia absolutnie nie jest wyczuwalna fasola. Do złudzenia przypomina standardowy czekoladowiec. Jest wilgotne i rozpływa się w ustach. Zachwyca nutką słodyczy, jednak połączenie z dość kwaśnym granatem – daje ciekawe orzeźwienie.
Jego wykonanie jest dziecinnie proste i masz pewność, że ci się uda. Wcześniej już podawałam Ci przepis na fasolowe brownie, zajrzyj do niego, bo ich smaki nieco różnią się od siebie.
Jeśli chcesz zrobić według mojego przepisu ciasto z fasoli z granatem, potrzebujesz:
CIASTO:
puszka białej fasoli
2 jajka
100 g jogurtu naturalnego
70g ksylitolu
3-4 łyżki kakao
3 łyżki wiórek kokosowych
1 łyżeczka proszku do pieczenia
KREM:
200 ml śmietany 30%
3 łyżki wiórek kokosowych
1 łyżka ksylitolu
(2 łyżeczki żelatyny – opcjonalnie)
DO DEKORACJI:
1 granat
Ja zrobiłam to ciasto w małej tortownicy, o średnicy 18cm. Dzięki temu ciasto urosło mi dość sporo i przełożyłam go masą. Możesz zrobić tak jak ja. Jeśli jednak chcesz wybrać szybszą wersję to zrób go w standardowej tortownicy czyli o średnicy ok. 26cm i wtedy masę połóż na górę na ciasto i udekoruj je granatem.
Przepis na Thermomix: Fasolę przelej na sito i przepłucz pod bieżącą wodą. Wrzuć ją do naczynia miksującego, dodaj do niej resztę składników i ustaw 15s/ obr 4. Masa ciasta wyjdzie dość płynna – nie przejmuj się. Dokładnie taka ma być. Przelej ją do tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w 180 stopniach przez ok. 50minut – do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu odstaw do ostygnięcia.
Śmietanę ubij, pod koniec dodaj ksylitol i wiórki. Jeśli zamierzasz robić ciasto przekładanie, to dodaj do ubitej śmietany żelatynę – rozpuszczoną w 50ml gorącej wody.
Gotową masę przełóż na ciasto. Udekoruj granatem i gotowe!
Przepis tradycyjny: Fasolę przelej na sito i przepłucz pod bieżącą wodą. Dodaj do niej resztę składników zmiksuj na gładką masę. Powinna wyjść dość płynna – nie przejmuj się. Przelej ją do tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w 180 stopniach przez ok. 50minut – do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu odstaw do ostygnięcia.
Śmietanę ubij, pod koniec dodaj ksylitol i wiórki. Jeśli zamierzasz robić ciasto przekładane, to dodaj do ubitej śmietany żelatynę – rozpuszczoną w 50ml gorącej wody.
Gotową masę przełóż na ciasto. Udekoruj granatem i gotowe!
Ciasto z fasoli z granatem jak podzielisz na 10 porcji,
to każda z nich będzie miała ok. 190kcal, w tym W: 19,3g; B: 5,2g; T: 11,8g.
Daj znać jak je zrobisz 😉
A ja dziękuję Ci Viki, za tą inspirację i taki świetny przepis 🙂