Ciasto z fasoli z granatem

Ciasto z fasoli z granatem, to moje odkrycie w tym tygodniu. W sobotę pojechaliśmy do rodziny i tam właśnie, jadłam taki wyjątkowy deser. Ciasto,  nie dość, że wygląda zjawiskowo, to jeszcze przepysznie smakuje.

Podczas jedzenia absolutnie nie jest wyczuwalna fasola. Do złudzenia przypomina standardowy czekoladowiec. Jest wilgotne i rozpływa się w ustach. Zachwyca nutką słodyczy, jednak  połączenie z dość kwaśnym granatem – daje ciekawe orzeźwienie.

Jego wykonanie jest dziecinnie proste i masz pewność, że ci się uda. Wcześniej już podawałam Ci przepis na fasolowe brownie, zajrzyj do niego, bo ich smaki nieco różnią się od siebie.

 

ciasto z fasoli z granatem

Jeśli chcesz zrobić według mojego przepisu ciasto z fasoli z granatem, potrzebujesz:

 

CIASTO:

puszka białej fasoli

2 jajka

100 g jogurtu naturalnego

70g ksylitolu

3-4 łyżki kakao

3 łyżki wiórek kokosowych

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

KREM:

200 ml śmietany 30%

3 łyżki wiórek kokosowych

1 łyżka ksylitolu

(2 łyżeczki żelatyny – opcjonalnie)

 

DO DEKORACJI:

1 granat

 

ciasto z fasoli z granatem

Ja zrobiłam to ciasto w małej tortownicy, o średnicy 18cm. Dzięki temu ciasto urosło mi dość sporo i przełożyłam go masą. Możesz zrobić tak jak ja. Jeśli jednak chcesz wybrać szybszą wersję to zrób go w standardowej tortownicy czyli o średnicy ok. 26cm i wtedy masę połóż  na górę na ciasto i udekoruj je granatem.

Przepis na Thermomix: Fasolę przelej na sito i przepłucz pod bieżącą wodą. Wrzuć ją do naczynia miksującego, dodaj do niej resztę składników i ustaw 15s/ obr 4. Masa ciasta wyjdzie dość płynna – nie przejmuj się. Dokładnie taka ma być. Przelej ją do tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia  i piecz w 180 stopniach przez ok. 50minut – do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu odstaw do ostygnięcia.

Śmietanę ubij, pod koniec dodaj ksylitol i wiórki. Jeśli zamierzasz robić ciasto przekładanie, to dodaj do ubitej śmietany żelatynę – rozpuszczoną w 50ml gorącej wody.

Gotową masę przełóż na ciasto. Udekoruj granatem i gotowe!

 

Przepis tradycyjny: Fasolę przelej na sito i przepłucz pod bieżącą wodą.  Dodaj do niej resztę składników zmiksuj na gładką masę. Powinna wyjść dość płynna – nie przejmuj się. Przelej ją do tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia  i piecz w 180 stopniach przez ok. 50minut – do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu odstaw do ostygnięcia.

Śmietanę ubij, pod koniec dodaj ksylitol i wiórki. Jeśli zamierzasz robić ciasto przekładane, to dodaj do ubitej śmietany żelatynę – rozpuszczoną w 50ml gorącej wody.

Gotową masę przełóż na ciasto. Udekoruj granatem i gotowe!

Ciasto z fasoli z granatem jak podzielisz na 10 porcji,

to każda z nich będzie miała ok. 190kcal, w tym W: 19,3g; B: 5,2g; T: 11,8g.

Daj znać jak je zrobisz 😉
A ja dziękuję Ci Viki, za tą inspirację i taki świetny przepis 🙂

ciasto z fasoli z granatem