Ciasto z kaszy manny

Kilka lat temu moja mama dostała od koleżanki przepis na ciasto z kaszy manny. Zajadałam się nim przez kilka miesięcy. Potem zaczęłyśmy wypiekać coś innego i zupełnie zapomniałam o tym ciastku.

Parę tygodni temu moja pamięć się odświeżyła w tym temacie i zaczęłam wertować kartki mamy zeszytu z przepisami. Wreszcie znalazłyśmy, mama upiekła i… strasznie słodkie wyszło 😉 Smaki nam się przez te lata zmieniły, podejście do wielu składników też w związku z tym siła wyższa: przepis musiałam zmienić.

Tak więc powstał mój murzynek, czyli moje kakaowe ciasto z kaszy manny.

ciasto z kaszy manny

Z poprzedniego przepisu właściwie została tylko kasza, woda i kakao oraz jajka – ale i one w okrojonej ilości.

Dodatek bananów, wiórek, mąki pełnoziarnistej to już mój wymysł. Ale smak dzięki temu rewelacyjny. Dodatkowo, białka ubiłam na sztywna pianę i dodałam na koniec do ciasta, zrobiło się puszyste i mokre po przekrojeniu.

Idealnie smakuje z dżemem wiśniowym, jednak pamiętaj, że jego dodatek zwiększy kaloryczność porcji ciasta. Jeśli lubisz takie niestandardowe przepisy, zapraszam Cię też na ciasto z fasoli z granatem.

Jeśli jesteś pewna i chcesz mi zaufać, to do wykonania mojego autorstwa ciasta z kaszy manny potrzebujesz:

 

50g mąki pełnoziarnistej

1 szklanka kaszy manny

1 szklanka wody

3 banany (dobrze dojrzałe)

40g ksylitolu

2 łyżki kakao

30g wiórek kokosowych

25g oleju

2 jaja

Łyżeczka proszku do pieczenia

 

Przepis: Kaszę zalej szklanką wody, odstaw na minimum godzinę. Następnie dodaj rozgniecione widelcem banany  – najlepiej dojrzałe. Dodaj ksylitol, olej, kakao i żółtka i wymieszaj. Następnie dodaj mąkę, wiórki kokosowe i proszek do pieczenia. Wymieszaj dokładnie – ja mieszałam widelcem 😉 Z białek ubij pianę i dodaj do ciasta. Bardzo delikatnie mieszaj do momentu aż dokładnie połączą się składniki. Możesz dodać garść orzechów. Gotowe ciasto przelej do formy – mała tortownica (średnica 18cm) lub keskówka. Wstaw do nagrzanego piekarnika, na 180 stopni. Piecz do momentu tzw. ”suchego patyczka” czyli ok. 45minut

ciasto z kaszy manny

Z podanego przepisu wychodzi: 10 porcji ciasta,

każda z nich ma ok. 188kcal, w tym: W: 31g; B:4,2g; T: 6,2g

 

4 thoughts on “Ciasto z kaszy manny

    1. Banany z racji swojej słodyczy zastępują tu przede wszystkim dodatek ksylitolu (czy cukru – jeśli ktoś jego używa). Dzięki nim mniej dosładzam ciasto. Jeśli z nich zrezygnujesz możesz po prostu dodać więcej substancji słodzącej lub… dżem 😉

  1. Prosty i szybki w wykonaniu. Polecam 😍 ja mój jeszcze przekroilam na pół i wysmarowalam masłem orzechowym, rewelacja. Ciacho warte grzechu 😛😊

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *