Kilka lat temu moja mama dostała od koleżanki przepis na ciasto z kaszy manny. Zajadałam się nim przez kilka miesięcy. Potem zaczęłyśmy wypiekać coś innego i zupełnie zapomniałam o tym ciastku.
Parę tygodni temu moja pamięć się odświeżyła w tym temacie i zaczęłam wertować kartki mamy zeszytu z przepisami. Wreszcie znalazłyśmy, mama upiekła i… strasznie słodkie wyszło 😉 Smaki nam się przez te lata zmieniły, podejście do wielu składników też w związku z tym siła wyższa: przepis musiałam zmienić.
Tak więc powstał mój murzynek, czyli moje kakaowe ciasto z kaszy manny.
Z poprzedniego przepisu właściwie została tylko kasza, woda i kakao oraz jajka – ale i one w okrojonej ilości.
Dodatek bananów, wiórek, mąki pełnoziarnistej to już mój wymysł. Ale smak dzięki temu rewelacyjny. Dodatkowo, białka ubiłam na sztywna pianę i dodałam na koniec do ciasta, zrobiło się puszyste i mokre po przekrojeniu.
Idealnie smakuje z dżemem wiśniowym, jednak pamiętaj, że jego dodatek zwiększy kaloryczność porcji ciasta. Jeśli lubisz takie niestandardowe przepisy, zapraszam Cię też na ciasto z fasoli z granatem.
Jeśli jesteś pewna i chcesz mi zaufać, to do wykonania mojego autorstwa ciasta z kaszy manny potrzebujesz:
50g mąki pełnoziarnistej
1 szklanka kaszy manny
1 szklanka wody
3 banany (dobrze dojrzałe)
40g ksylitolu
2 łyżki kakao
30g wiórek kokosowych
25g oleju
2 jaja
Łyżeczka proszku do pieczenia
Przepis: Kaszę zalej szklanką wody, odstaw na minimum godzinę. Następnie dodaj rozgniecione widelcem banany – najlepiej dojrzałe. Dodaj ksylitol, olej, kakao i żółtka i wymieszaj. Następnie dodaj mąkę, wiórki kokosowe i proszek do pieczenia. Wymieszaj dokładnie – ja mieszałam widelcem 😉 Z białek ubij pianę i dodaj do ciasta. Bardzo delikatnie mieszaj do momentu aż dokładnie połączą się składniki. Możesz dodać garść orzechów. Gotowe ciasto przelej do formy – mała tortownica (średnica 18cm) lub keskówka. Wstaw do nagrzanego piekarnika, na 180 stopni. Piecz do momentu tzw. ”suchego patyczka” czyli ok. 45minut
Z podanego przepisu wychodzi: 10 porcji ciasta,
każda z nich ma ok. 188kcal, w tym: W: 31g; B:4,2g; T: 6,2g