Kilka dni temu odebrałam najnowszą książkę Kuchni Lidla. Ze względu na ogrom pracy, przyznam Ci się, że jeszcze nie zdążyłam nic z niej przeczytać, ale wertując kartki (uwielbiam zapach nowych książek) rzucił mi się w oczy szybki, prosty przepis na czekoladowe kulki z ciecierzycy. Stwierdziłam, że od razu go wypróbuję.
Oczywiście, nie byłabym sobą jakbym nie pozamieniała składników, na te które akurat miałam w domu. Wyszło super. Słodycz – idealna do kawy. Rewelacyjnie sprawdzi się dla niespodziewanych gości – 5 minut i poczęstunek gotowy.
Jeśli chcesz urozmaicić sobie smaki, polecam Ci koniecznie zobacz też mój drugi przepis TUTAJ, na batoniki z ciecierzycy z masłem orzechowym.
U mnie w domu, zawsze w szufladzie znajdziesz ciecierzycę w słoiku. Jest też miód i daktyle oraz oczywiście prawdziwe kakao. To właśnie te składniki, wykorzystałam do przepisu na czekoladowe kulki z ciecierzycy. Szybkie smakołyki zrobiłam od razu, po zobaczeniu przepisu. Smak z moich składników, wyszedł genialny.
Czekoladowe kulki z ciecierzycy były tak dobre, że na drugi dzień powtórzyłam je raz jeszcze.
DO ICH WYKONANIA, POTRZEBUJESZ:
200g ciecierzycy z puszki/ słoika
5 łyżek miodu
60g masła/oleju kokosowego
2 łyżki kakao
30g rodzynek
30g suszonych śliwek
30g suszonych moreli
15g daktyli – bez pestek
Przepis na Thermomix: Wszystkie składniki wrzuć do naczynia miksującego. Ustaw 30s / obr. 6. Po tym czasie zgarnij masę ze ścian naczynia miksującego i ustaw 15s / obr. 6 Powtórz czynność czyli, zgarnij masę ze ścian naczynia i ponownie ustaw 15s / obr. 6. Po tym czasie, z gotowej masy uformuj kulki i wstaw je do lodówki na ok. 1 godzinę. Gotowe!
Przepis tradycyjny: Wszystkie składniki wrzuć do blendera, zmiksuj dokładnie na gładką masę. Uformuj z niej kulki i wstaw do lodówki na ok. 1 godzinę. Jeśli masa będzie zbyt mocno lepiąca się, wstaw ją do lodówki, aby stężała (na ok. 30minut) i dopiero po tym czasie formuj kulki.