Domowe paluszki z mąki z ciecierzycy

Nie jestem fanką słonych przekąsek, a paluszków w ogóle nie kupuję i nie robią zazwyczaj na mnie żadnego wrażenia. Jednak jak zobaczyłam na instagramie wybieraj zdrowo, przepis na domowe paluszki, nie mogłam zostawić go obojętnie. Od razu stwierdziłam, że muszę go wypróbować. Po pierwsze, aby sprawdzić czy naprawdę uda się je zrobić, a po drugie czy wyjdą choć trochę podobne do tych co znamy ze sklepowych półek.

Jak zrobiłam pierwszą wersję, z kaszą gryczaną, to stwierdziłam, że nie do końca to mój smak – nie przepadam za kaszą gryczaną.

Tak jestem dietetykiem, który nie lubi kaszy  gryczanej. Zjem, bo ja lubię jeść i nie wybrzydzam. Jednak jeśli mam wybór to kasza gryczana jest na ostatnim miejscu. Jednak w moim domu jestem w mniejszości, bo Lena ją uwielbia, a dla Dariomęża to jena z najlepszych kasz, więc jeśli nie ziemniaki to gryczana. Może to i dobrze, bo dzięki nim jadam ją częściej.  Prostego powodu, nie chce mi się gotować na dwa garnki 😉

Wracając do paluszków, te z kaszą gryczaną wyszły ciekawe, (jednak Lena miłośniczka kaszy, nie chciała ich zjeść). U mnie, jak zobaczyłam, że się udały to oczywiście „włączyło się” moje kuchenne kombinowanie i postanowiłam zrobić drugą wersję, według moich smaków. Kiedyś tworzyłam domowe herbatniki, przepis na nie znajdziesz tu.

Tak powstały z mąką kukurydzianą i te już naprawdę są genialne.

Poniżej podaję Ci dwa przepisy, sama wybierz który wolisz, a najlepiej zrób dwa i daj znać, która wersja smakowa bardziej Tobie odpowiada.

domowe paluszki

DOMOWE PALUSZKI Z MĄKĄ GRYCZANĄ:

50g mąki z ciecierzycy

25g mąki z kaszy gryczanej

 1 jajko

20g oleju rzepakowego

30g wody

Szczypta sody (1/5 łyżeczki)

Szczypta soli (1/5 łyżeczki)

 

domowe paluszki

DOMOWE PALUSZKI Z MĄKĄ KUKURYDZIANĄ:

50g mąki z ciecierzycy

25g mąki kukurydzianej

 1 jajko

20g oleju rzepakowego

30g wody

Szczypta sody (1/5 łyżeczki)

Szczypta soli (1/5 łyżeczki)

Szczypta ksylitolu (1/5 łyżeczki)

 

Przepis na Thermomix: Zamiast gotowych mąk możesz dodać  50g ciecierzycy suchej, kaszy gryczanej i zmiksować je 30s/ obr.10 – dzięki temu otrzymasz szybko potrzebne mąki.

Do naczynia miksującego dodajesz wszystkie składniki na domowe paluszki. Ustawiasz 1min/ obr. 5 Masa powinna Ci wyjść jak gęsta śmietana, nie może być bardzo rzadka, ale też nie może być zbyt gęsta, ponieważ ciężko będzie Ci się tworzyć paluszki. Gęstość masy reguluj poprzez dodatek wody.

Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Drugi arkusz papieru skręć w rulon/ rożek. Nałóż do niego masę i twórz domowe paluszki.  Z podanego przepisu mi wyszło ponad 40 paluszków.

Posyp je sezamem, makiem, kminkiem lub tym na co Ty masz ochotę 😉

Piecz ok. 15 minut w nagrzanym piekarniku, w temperaturze 180 stopni.

 

Przepis tradycyjny: Wszystkie składniki na paluszki zmiksuj ze sobą bardzo dokładnie. Masa powinna Ci wyjść jak gęsta śmietana, nie może być bardzo rzadka, ale też nie może być zbyt gęsta, ponieważ ciężko będzie Ci się tworzyć paluszki. Gęstość masy reguluj poprzez dodatek wody.

Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Drugi arkusz papieru skręć w rulon/ rożek. Nałóż do niego masę i twórz domowe paluszki.  Z podanego przepisu mi wyszło ponad 40 paluszków.

Posyp je sezamem, makiem, kminkiem lub tym na co Ty masz ochotę 😉

Piecz ok. 15 minut w nagrzanym piekarniku, w temperaturze 180 stopni.

domowe paluszki

Z podanego przepisu wychodzi ok. 40 sztuk domowych paluszków,

10 sztuk ma ok. 135kcal, w tym W: 11,6g; B: 5,3g, T: 7,2g.

5 thoughts on “Domowe paluszki z mąki z ciecierzycy

    1. Bardzo się cieszę, że trafiam w potrzeby 😉 Sama lubię bardzo jeść, więc szukam dobrych zamienników 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *