Drożdżówki z jabłkami, dżemem czy serem, obojętnie, żadne i tak nie cieszą się dobrą sławą. Takie danie to zmora dla dietetyków, a szybki zapychacz dla zapracowanych ludzi. Niestety często też, aby mieć coś na szybko do jedzenia dla małych pociech, właśnie słodkie drożdżówki idą w ruch. Obecnie piekarnie konkurują ze sobą i wymyślają przeróżne słodkie bułeczki. Od tradycyjnych drożdżówek z marmoladą, jabłkiem czy serem, po bardziej wymyślne jak z marcepanem, żurawiną czy truskawkami. Na kruchym cieście, francuskim czy półfrancuskim. Patrząc na to okiem dietetyka, to istny zestaw tłuszczowo – węglowodanowy. Niestety, tłuszcze zazwyczaj najgorszej jakości – trans, do tego dochodzi paleta spulchniaczy i konserwantów, żeby wypiek jak najdłużej zachował świeżość. Moje drożdżówki z jabłkami – bez cukru, są wyjątkowe 😉
Częsty zestaw dla dzieci do szkoły to właśnie słodka drożdżówka i sok (też oczywiście z dużą ilością cukru). Tak właśnie rodzice wyposażają swoje pociechy na zajęcia. Sami też na szybkie śniadanie chwycą słodką bułkę, albo dopiero w drodze do pracy kupią jakąś drożdżówkę. Najgorsze jest to, że większość z nich uważa, iż nie ma w tym nic złego.
Ja wychodzę z założenia, że owszem, raz na kilka miesięcy możemy kupić takie jedzenie, ale nie kilka razy w tygodniu. Dlaczego? A dlatego, że częste zjadanie słodkich bułek prowadzi do uzależnienia, braku kontroli nad własną wagą, a przede wszystkim do nieprawidłowego odżywienia organizmu. Kanapka na chlebie razowym z warzywami, serem białym i wędliną – dobrej jakości (najlepiej też domową), da nam energię i odżywi prawidłowo organizm. Dostarczy odpowiedniej podaży wartościowego białka, tłuszczy i węglowodanów – z dobrych źródeł. Natomiast kupiona drożdżówka, „zamuli” organizm na chwilę. Wprowadzi kalorie, ale bez składników odżywczych, a dodatkowo spowoduje, że szybko będziemy głodni.
Idąc jednak na kompromis, szczególnie jeśli chodzi o nasze maluchy, warto robić im drożdżówki samodzielnie w domu. Po pierwsze, wtedy dokładnie wiesz co podajesz dziecku, jesteś pewien, że w wykonanej przez Ciebie bułeczce nie ma spulchniaczy i kilkudziesięciu gram cukru. Warto poświęcić godzinę na zrobienie takiego smakołyka, bo dziecko chętnie zabierze go ze sobą do szkoły. A z jednej porcji wychodzi tak dużo drożdżówek, że każdy z członków rodziny załapie się na słodkie, ale zdrowe drugie śniadanie.
Drożdżówki z jabłkami – bez cukru, przepis:
1.5kg jabłek
220ml mleka 2%
40g drożdży – świeżych
500g mąki pszennej
Łyżeczka ksylitolu
80g miękkiego masła
1 jajko
Przepis na Thermomix: Jabłka należy obrać, wrzucić do naczynia miksującego i za pomocą kopystki wymieszać 10s/Obr. 6. Następnie podgrzewać 20min/temp. 100stopni/ Obr. 1. Przełożyć do innego naczynia. Naczynie miksujące umyć i wlać do niego mleko, włożyć drożdże i dodać ksylitol ustawić 2min 30s/ temp. 37stopni/Obr.1. Dodać resztę składników i wyrabiać ciasto 2min/ interwał – zostawić na pół godziny do wyrośnięcia.
Przepis tradycyjny: jabłka obrać, pokroić w kostkę i wrzucić do garnka podlać 50ml wody i dusić, aż będą miękkie i odparuje woda – ok. 25min – często mieszając, aby się nie przypaliły. Do ciepłego mleka dodać drożdże i ksylitol, wymieszać. Następnie dodać do mąki i połączyć z reszta składników, zagnieść ciasto. Dobrze wyrobić i odstawić na pół godziny do wyrośnięcia.
Odrywać niewielkie kulki ciasta, rozgnieść, w środek włożyć 2 łyżeczki jabłek i uformować bułeczkę. Układać na blaszce wyłożonej papierem i piec ok. 20-25 w temperaturze 200stopni C.
Smacznego 🙂