Etykiety na przyprawy

Częstą zmorą w kuchniach moich znajomych są przyprawy. Kupujemy je w torebkach, do jednego dania użyjemy ich niewielką ilość, a co z resztą? Wiele osób wkłada taką otworzoną torebkę na półkę, do szuflady i w takiej formie przyprawa czeka na kolejne użycie. Często czeka nawet i kilka miesięcy, bo niektórych ziół używamy tylko do wyjątkowych, sporadycznie gotowanych dań.

Co się dzieje po kilku tygodniach takiego przechowywania?

Niestety, zioła tracą swój aromat, smak i już nie są tak dobre i wartościowe. Z tego powodu warto przechowywać je w specjalnych pojemniczkach lub szklanych słoiczkach. Najpopularniejsze można dostać w IKEA lub PEPCO. Są one dość poręczne, jednak moim zdaniem zbyt duże na niektóre przyprawy.  W związku z tym w mojej szufladzie są te pojemniki i dodatkowo jeszcze malutkie, na zioła które rzadko używam lub biorę ich bardzo niewielką ilość.

etykiety na przyprawy

Etykiety na przyprawy

Wszystkie słoiczki mam podpisane. Każdy pojemnik na swoją etykietę na przyprawę. Takie naklejki znalazłam na blogu Missberry, od razu mi się spodobały. Eleganckie, przejrzyste i bardzo czytelne. Ja wszystkie szablony wydrukowałam w punkcie xero, na papierze samoprzylepnym. Dzięki temu od razu po wycięciu napisu mogłam nakleić go na wieczko mojego słoika.

etykiety na przyprawy

Jak najlepiej posegregować przyprawy?

W większych słoiczkach trzymam pieprz ziarnisty, ziele angielskie, liście laurowe, czyli te przyprawy, które objętościowo zajmują więcej miejsca. Dodatkowo mam w nich też tymianek, oregano, bazylię, czyli te rodzaje ziół, które używam najczęściej i których zawsze mam większą ilość w domu. W drugich, mniejszych słoiczkach, mam te przyprawy, które stosuję tylko do wybranych potraw, czyli rzadziej z nich korzystam.  Jest to np. kminek, kumin, gorczyca, garam masala.

Domową vegetę, czy kostkę rosołową, trzymam w jeszcze większych pojemnikach, ponieważ robię je samodzielnie i mam ich od razu dużą ilość. Przepisy na te zdrowe zamienniki znajdziesz również na moim blogu.

Przyznasz, że takie etykiety na przyprawy, ułatwiają codzienne gotowanie. Dzięki nim masz porządek w kuchennych szafkach i łatwość odnalezienia, akurat tej przyprawy, z której w danej chwili chcesz skorzystać.

Jeśli jeszcze trzymasz przyprawy w zakupionych torebkach i pozwalasz, żeby traciły swoje walory smakowe, jak najszybciej radzę Ci kup pojemniczki. Możesz tez użyć małych słoiczków po koncentracie (jeśli go używasz;)) lub słoiczków po gotowych zupkach i deserach dla niemowlaków. Wystarczy, że je porządnie umyjesz, zerwiesz oryginalne nalepki i przykleisz swoje etykiety na przyprawy.

etykiety na przyprawy

Wydrukuj etykiety na przyprawy i zadbaj o styl i wygodę w swojej kuchni.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *