Fit sernik na zimno z galaretką

Ciasta zazwyczaj kojarzą się nam z dużą kalorycznością, ciężkimi, tłustymi masami i dużą ilością jajek. Można jednak wybierać zdrowsze i bardziej dietetyczne słodkości.  Z racji tego, że w moim domu każdy lubi mieć „coś” dobrego do kawy, mam duże wyzywanie, żeby wymyślać smaczne i jednocześnie mniej kaloryczne słodkości. Przez ostatnie tygodnie gości u nas fit sernik na zimno, oczywiście jest to wersja z domową galaretką. Po pierwsze szybko się go robi, po drugie mogą go śmiało jeść dzieci, a po trzecie nie musimy bardzo martwić się o wielkość porcji jaką jemy 😆 Dlaczego?

fit sernik na zimno

Mój  fit sernik na zimno,  to przede wszystkim:  ser twarogowy chudy, jogurt, wanilia, syrop klonowy i domowy sok owocowy. Oczywiście, żeby wyszło mi z tego ciasto muszę jeszcze dodać żelatynę. A wersja bardziej elegancka i wytworna zawiera jeszcze 20dkg ciasteczek owsianych, maślanych z Oskroby. Specjalnie podaję firmę, ponieważ tylko one według mnie zasługują na  zakup. W swoim składzie posiadają płatki owsiane 37,9%, masło 19%, cukier, jaja, mąkę pszenną, węglan amonu-substancje spulchniające.

Przyznasz, że jak na gotowe, kupione ciastka to listę składników mają bardzo krótką. Zwróć uwagę, że jest w nich MASŁO, a nie jakieś tanie, niezdrowe zamienniki tłuszczu. Proponuję, jeśli  masz w domu jakieś inne kruche ciasteczka, zobacz ich skład. W większości niestety oprócz mąki, cukru, znajdziesz najczęściej jeszcze syrop glukozowo-fruktozowy, tłuszcze utwardzone, tłuszcz palmowy, substancje konserwujące, wzmacniacze smaku. A takich dodatków warto unikać.

PAMIĘTAJ: Im dłuższa lista składników, tym gorszy produkt – najczęściej 😉

Wracając do mojego ciasta. Jeśli chcesz przygotować fit sernik na zimno z galaretką, potrzebujesz:

Na spód:

200g ciastek owsianych z masłem „OSKROBA”

Płaską łyżkę kakao

50g masła

Na masę serową:

500g sera twarogowego chudego

700ml jogurtu naturalnego 2%

2 łyżeczki cukru waniliowego lub 1 laskę wanilii

40g syropu klonowego

4 czubate łyżeczki żelatyny

Na wierzch:

300ml soku owocowego domowego (ja daję z czarnej porzeczki lub z truskawek)

3– 4 łyżeczki żelatyny

Przepis na Thermomix:  Do naczynia miksującego wsyp ciastka, kakao i masło, ustaw czas 30sek/Obr. 7. Powstałą masę wyłóż do formy wyścielonej papierem do pieczenia. Uklep ją równomiernie i wstaw do lodówki. Do naczynia miksującego wrzuć ser i 300ml jogurtu ustaw 1min/Obr.5, następnie dodaj resztę jogurtu, syrop klonowy i wanilię. Wymieszaj 30sek/Obr 4. Żelatynę rozpuść w 50ml gorącej wody, dokładnie wymieszaj i powstały klarowny płyn wlej do masy serowej. Dokładnie wymieszaj włączając 15 sek/ Obr 3. Dla urozmaicenia ciasta możesz dodać do masy 2 łyżeczki chia. Blaszkę z ciastem wyjmij z lodówki i wylej na to powstałą masę serową. Wstaw ponownie blaszkę do lodówki. Sok domowy podgrzej w garnku, następnie zdejmij z ognia i wsyp żelatynę, mieszaj do jej całkowitego rozpuszczenia. Odstaw aby sok przestygł. Jak już będzie chłodny wylej na ciasto. I ponownie wstaw do lodówki. Ciasto jest gotowe do jedzenia dopiero, jak galaretka na górze się zsiądzie.

Przepis tradycyjny: Ciastka wsyp do reklamówki i rozgnieć je wałkiem do ciasta. Przesyp do miski dodaj kakao i miękkie masło. Wymieszaj wszystko razem do dokładnego połączenia się składników. Powstałą masę wyłóż do formy wyścielonej papierem do pieczenia. Uklep ją równomiernie i wstaw do lodówki. Do miski wrzuć ser i 300ml jogurtu, mieszaj mikserem lub blenderem, aż uzyskasz gładki krem. Następnie dodaj resztę jogurtu, syrop klonowy i wanilię.Wymieszaj, żeby składniki dobrze się połączyły. Żelatynę rozpuść w 50ml gorącej wody, dokładnie wymieszaj i powstały klarowny płyn wlej do masy serowej. Ponownie dokładnie ją wymieszaj, tak żeby żelatynę rozprowadzić po całej masie. Dla urozmaicenia ciasta możesz dodać do masy 2 łyżeczki chia. Blaszkę z ciastem wyjmij z lodówki i wylej na to powstałą masę serową. Wstaw ponownie blaszkę do lodówki.

Sok domowy podgrzej w garnku, następnie zdejmij z ognia i wsyp żelatynę, mieszaj do jej całkowitego rozpuszczenia. Odstaw aby sok przestygł. Jak już będzie chłodny wylej na ciasto. I ponownie wstaw do lodówki. Ciasto jest gotowe do jedzenia dopiero,  jak galaretka na górze się zsiądzie.

fit sernik na zimno                                                        fit sernik na zimno

Dla tych którzy chcą wiedzieć więcej 😉 Z podanego przepisu wychodzi 10 porcji fit sernika z galaretką. Jedna porcja tego ciasta ma ok. 270kcal, 16,5g białka, 10,6g tłuszczy, 26,3g węglowodanów. Dla osób bardzo unikających niepotrzebnych źródeł kalorii proponuję wersję bez spodu z ciastek i bez chia. Różnica  w tabeli wartości jest wielka. Masa serowa z galaretką w jednej porcji posiada tylko ok. 130kcal, 14,3 białka, 1,68 tłuszczy, 13,3 węglowodanów.

Obydwie wersje są super. Śmiało Wam polecam 🙂

Jeśli lubicie robić ciasta bez pieczenia, zapraszam też do wypróbowania przepisu na Ptasie Mleczko, znajdziesz go TU

2 thoughts on “Fit sernik na zimno z galaretką

  1. Oh dzięki ci za wersję na thermomixa <3 Zapisuję przepis i za dwa tygodnie będę próbować.

    Co prawda od dziecka mam alergię na białko mleka krowiego, ale dla sernika od czasu do czasu jestem w stanie poświęcić swoją cerę… Nie potrafię się mu oprzeć.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *