Jakie dania przygotować na Sylwestra – przepisy dla insulinoopornych

Sylwester to kolejny dzień, który po świątecznych dylematach wywołuje spory problem wśród pacjentów. Co zjeść i jakie dania przygotować na Sylwestra, na tą wyjątkową Noc, aby było i smacznie i zdrowo?

We współpracy z dwiema dietetyczkami: Zofią Mazurek-Dudek i Katarzyną Rajewską, przygotowałyśmy dla Ciebie przepisy na tą szaloną noc.

Poniżej mamy dla Ciebie przepisy na: wrapy w dwóch wersjach, pastę z ciecierzycy, jajka i suszonych pomidorów oraz ziołową sałatkę.

Przepis od dietetyk Zofi Mazurek-Dudek, która na co dzień pomaga głownie pacjentom, którzy starają się o dziecko. Stara się prostować żywieniowe drogi, zarażać pozytywną energią, dawać nadzieję i przekuwać całe zaangażowanie w spełnianie marzeń. Nie ulega modom, szczególnie tym dietetycznym. Przepada w dobrych kryminałach, kawie i mruczących kotach. Więcej informacji o niej znajdziesz tu: www.zosiaodzywia.pl

Pełnoziarniste wrapy w dwóch wersjach: z łososiem, serkiem śmietankowym i warzywami oraz kurczakiem, papryką i guacamole

 

Ciasto na pełnoziarniste wrapy (ok. 8 sztuk)

 

0,5 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej

0,5 szklanki mąki gryczanej bądź owsianej

1-1,5 szklanki mleka (do odpowiedniej konsystencji)

2 jajka

3 łyżki oleju rzepakowego

Woda do ewentualnego rozcieńczenia ciasta

 

Przepis: wymieszaj dokładnie mleko z olejem, jajkami i połącz z mąkami. Manewruj ilością wody do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Usmaż na patelni beztłuszczowej.

 

Pełnoziarniste wrapy z łososiem, pastą z suszonych pomidorów i rukolą

120g łososia wędzonego

120 g pomidorów suszonych

2 łyżki oliwy z oliwek

3 garści rukoli

3 łyżki oliwek czarnych

 

Przepis: Suszone pomidory zblenduj na pastę z dodatkiem ulubionych przypraw i oliwy z oliwek. Pełnoziarniste naleśniki posmaruj powstałą pomidorowa pastą i rozłóż na nich równomiernie rukolę. Układaj obok siebie łososia i pokrojone oliwki. Zwiń ściśle w rulonik i pokrój tak jak kroi się sushi.

 

Pełnoziarniste wrapy z kurczakiem, papryką i guacamole:

150g piersi z kurczaka

2 łyżki oleju rzepakowego

awokado

2 ząbki czosnku

2 łyżki soku z cytryny

1 papryka czerwona

4 łyżki siekanej natki pietruszki

 

Przepis: Kurczaka pokrój w podłużne paski, przypraw odrobiną soli, pieprzem i tymiankiem i usmaż na patelni z niewielkim dodatkiem tłuszczu. Awokado rozdrobnij widelcem bądź blenderem na pastę. Dodaj do niego przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny oraz ulubione przyprawy. Naleśniki posmaruj pastą z awokado i układaj na nich kurczaka oraz pokrojoną w paseczki paprykę. Na koniec posyp natką pietruszki i podobnie jak w przypadku poprzednich wrapów- zwiń je i pokrój jak sushi.

 

Dlaczego ten przepis dla IO?

Po pierwsze – pełnoziarniste ciasto to świetne źródło błonnika, który ogranicza wchłanianie glukozy w jelitach, a co za tym idzie – obniża indeks glikemiczny.

Po drugie – dodatek awokado oraz oliwy z oliwek działa przeciwzapalnie oraz spowalnia trawienie i wchłanianie węglowodanów – bardzo potrzebne u osób cierpiących na insulinooporność.

I na koniec po trzecie – łącząc białko (kurczak, łosoś) z węglowodanami (pełnoziarniste wrapy) obniżamy strawność skrobi zawartej w posiłku, a to kolejny sposób na obniżenie IG.

 

Kolejny przepis masz od mgr Katarzyny Rajewskiej – aktywnej zawodowo dietetyczki. Na co dzień pracuje w żłobku, gdzie odpowiada za jakość żywienia maluchów, dobrze radzi sobie również w pomocy żywieniowej dorosłych pacjentów. Z miłości do zdrowego żywienia oraz szerzenia swojej pasji do gotowania prowadzi blog makelifehealthier.blogspot.com, do którego odwiedzin serdecznie zaprasza.

Pasta z ciecierzycy, jajka i suszonych pomidorów

ciecierzyca z puszki lub ugotowana 240 g

jajko ugotowane na twardo 1 sztuka

suszone pomidory w zalewie 4 sztuki

sezam 1 łyżka

oliwa extra vergine 2 łyżki

sok z cytryny kilka kropli

czosnek 1 ząbek

przyprawy: sól, pieprz, pieprz  Cayenne, papryka ostra, kolendra, imbir, kozieradka, kurkuma, kmin rzymski – ilość przypraw w zależności od upodobań; czarnuszka do posypania na wierzch

świeża bazylia lub kolendra na wierzch

 

Przepis: Jeśli używasz ciecierzycy z puszki to należy ją odsączyć, przepłukać i wrzucić do miski ( z ciecierzycą do gotowania należy postępować zgodnie z opisem na opakowaniu, pamiętaj żeby do przygotowania pasty użyć mniejszej ilości suchej ciecierzycy, ponieważ napęcznieje ona pod wpływem moczenia). Do ciecierzycy dorzuć jajko ugotowane na twardo, następnie pokrojone na mniejsze kawałki suszone pomidory i dodajwszystkie przyprawy. Całość blenduj na gładką pastę.

Pasta idealnie sprawdzi się, jako smarowidło na chleb, dzięki czemu uzyskasz szybki sposób na fajną przekąskę. Pamiętaj tylko, że przy IO dozwolony chleb to ten najmniej przetworzony, wyprodukowany z mąk z pełnego przemiału (orkiszowa, żytnia, gryczana, owsiana). Zwróć uwagę na to, aby w swoim składzie, nie zawierał na pewno cukru, słodu czy zbędnych konserwantów.

 

Dlaczego polecam ten przepis dla IO?

Głównym składnikiem pasty jest ciecierzyca.  Produkt nieco zapomniany przez większość osób, a mający wiele wartości odżywczych. Ciecierzyca jest odpowiednia dla osób z IO, ponieważ ma niski indeks glikemiczny, ponadto zawiera sporo błonnika, który stabilizuje poziom glukozy we krwi oraz zapobiega szybkiemu wchłanianiu węglowodanów. Na koniec warto wspomnieć o tym, iż ciecierzyca uważana jest, w niektórych częściach świata za afrodyzjak – może wykorzystasz jej moc podczas Nocy Sylwestrowej?

Trzeci przepis masz ode mnie, pomysł na bardzo szybką, ziołową sałatkę.

Zielona sałatka:

Sałata rzymska (może być też inna)

Czerwona papryka

4 garści pomidorków koktajlowych

100g sera żółtego

200g piersi z indyka (lub kurczaka)

4 ząbki czosnku

6 łyżek gęstego jogurtu typ grecki

Zioła do smaku (najlepiej pasuje zielona czubryca)

 

Przepis: Sałatę umyj i porwij na drobniejsze części, umieść w salaterce. Paprykę pokrój w długie paseczki, pomidorki przekrój na pół, a ser żółty zetrzyj na tarce o dużych oczkach (jarzynowej). Warzywa wraz z serem połóż na sałacie. Kurczaka pokrój w kostkę, skrop olejem i oprósz pieprzem i słodką papryką (może być też wędzona) i wrzuć na patelnię bez tłuszczu. Możesz delikatnie podlać ją wodą – wtedy będzie bardziej soczysta. Podduś ją, jak już będzie gotowa, wyłóż ją na sałatę. Jogurt wymieszaj ze zmiażdżonymi ząbkami czosnku i ziołami – tak przygotowanym sosem polej sałatkę. Gotowe!

 

A jeśli jeszcze po Świętach nie znudziły Ci się ryby, zapraszam TUTAJ po 3 przepisy na ich przygotowanie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *