Kutia wigilijna – przepis

W Święta Bożego Narodzenia, najbardziej zawsze smakują mi dania wigilijne. Przez te 3 dni, lubię jeść potrawy, które na co dzień, w ciągu całego roku nie pojawiają się u nas na stole. Do tych specyficznych przysmaków, zalicza się kutia wigilijna. Wyjątkowym daniem jest tez pieczony karp, który tak dobrze smakuje tylko właśnie w te 3 świąteczne dni. Dodatkowo, goszczą u nas śledzie w rodzynkach i po kaszubsku. I standardowo uszka z pikantnym barszczem.

Te dania robimy tylko i wyłącznie na czas Świąt Bożego Narodzenia. Dzięki temu, rzeczywiście w dobie obecnego konsumpcjonizmu, są takie potrawy na które można powiedzieć, że czekamy cały rok i smakują naprawdę wyjątkowo – prawdziwie świątecznie.

Przepis na kutię wigilijną, z którego już od kilkunastu lat, co roku robię z mamą to danie, zdobyłam podczas gimnazjalnych zajęć w Skansenie. Dość dawno to było, ale do tej pory miło wspominam, właśnie te gimnazjalne, przedświąteczne wyjścia na spotkania edukacyjne w Muzeum Wsi Lubelskiej. Jako uczniowie przygotowywaliśmy tam dania kuchni polskiej ze strych, zdobytych przepisów. Pierwszy raz w życiu wtedy zrobiłam i jadłam kutię, od tamtego momentu jest stałym daniem na naszym wigilijnym stole.

Nie da się jej zjeść w dużej ilości, ale przecież nie o to chodzi. To ma być degustacja świątecznych potraw.

Zachęcam Cię, jeśli nigdy nie jadłaś, nie robiłaś kutii, koniecznie daj się skusić na nią w tym roku.

kutia wigilijna

Do przygotowania kutii wigilijnej, potrzebujesz:

 

150g pszenicy

250g maku

4 łyżki miodu naturalnego (ilość jego dodaj wg upodobań smakowych)

75g migdałów

100g orzechów

100g rodzynek

Laska wanilii

 

Możesz dodać też inne bakalie, które lubisz np. morele suszone czy śliwki.

Przepis tradycyjny: Pszenicę potrzebną do wykonania kutii, kupisz na targu, lub w dobrym sklepie zielarskim czy spożywczym. Jest ona już specjalnie oczyszczona i odpowiednio przygotowana do gotowania na kutię.

Taką pszenicę dokładnie wypłucz. Przesyp ją do garnka i gotuj w podwójnej ilości wody – tak jak kaszę. Jak woda wsiąknie w pszenicę, przykryj pokrywą i odstaw. Mak zalej wodą, odcedź i zmiel 2-3 razy w maszynce do mielenia mięsa (lub w Thermomixie). Miód rozpuść, w kąpieli wodnej aby był płynny i taki połącz z utartym makiem.

Migdały zalej wrzątkiem, odstaw na ok. 5 minut, odlej wodę i zdejmij z nich skórkę. Pokrój je wraz z orzechami na drobniejsze kawałki. Wymieszaj razem z innymi bakaliami, ziarnami wanilii i makiem. Na koniec dodaj ugotowaną pszenicę. Wszystko dokładnie wymieszaj i wstaw do lodówki.

 

WAŻNE: Kutię wigilijną, najlepiej zrobić w dzień Wigilii, ponieważ nie można jej długo przechowywać, gdyż z czasem pszenica twardnieje i staje się nie smaczna.

kutia wigilijna

Z podanego przepisu wychodzi 20 małych porcji kutii wigilijnej, dla każdego do degustacji. Każda porcja to ok. 168kcal, w tym W: 17,5g; B: 5,03g; T: 10,5g

2 thoughts on “Kutia wigilijna – przepis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *