Mini Batoniki, dobre energetyki

Dzisiaj przygotowałam mini batoniki, jako dobre energetyki. U nas zima mocno dała się we znaki. Mróz porządnie ścisnął, a termometry pokazały -19 stopni. Kilka minut na dworze w zupełności mi wystarczyło i resztę dnia sielankowo przesiedziałam pod kocem w domu. Natomiast mój niezłomny Dariomąż stwierdził, że jemu pogoda nie straszna.  Wystroił się w sportowe ciuchy i o 17:00 ruszył na trening – bieg na 5km. Podziwiam tego człowieka za takie samozaparcie i chęć działania.  Ja w ramach robienia czegoś pozytywnego, w tak mroźne popołudnie, postanowiłam przygotować mu porządną potreningową przekąskę. Puściłam wodze fantazji i połączyłam to co znalazłam w szafkach.

Wyszły przepyszne, energetyczne MINI BATONIKI. Nie powiem, że Dariomąż chętnie je zjadł, on po prostu pochłonął połowę powstałej porcji, pomimo tego, że nie przepada za amarantusem.  Zawsze słyszę, że „styropianu” to on jeść nie będzie, ale dzięki nowym MINI BATONIKOM, jestem pewna, że i do niego się przekona 🙂

Jeśli i Ty też chcesz coś dobrego i wartościowego zjeść po treningu, albo po prostu masz ochotę na coś wyjątkowego do kawy, to polecam Ci ten przepis. Proponuję tylko, od razu zrób podwójną porcję, bo naprawdę te słodkości szybko znikają z talerza. I… miej na uwadze, że są zdrowe, ale też mocno kaloryczne  😉

Do ich zrobienia potrzebować będziesz:

40g orzeszków ziemnych, niesolonych i łyżkę oleju kokosowego
LUB
40g masła orzechowego np. PRIMAVIKA
Dodatkowo:
100g daktyli
2 łyżki amarantusa ekspandowanego
3 kostki gorzkiej czekolady
5 łyżek mleczka kokosowego lub zwykłego mleka 2%

Przepis na TM: do naczynia miksującego wrzuć orzeszki i nastaw 20s/Obr. 10, potem dodaj  olej i wymieszaj  10s/Obr. 7. Następnie dodaj daktyle  40s/Obr.6-8. Na koniec wsyp amarantus i wymieszaj 10s/ Obr. wsteczne 3

                                                            

Przepis z użyciem zwykłego blendera:  zmiksuj najpierw orzeszki na miazgę i dodaj olej – wymieszaj. Następnie dodaj daktyle i znów dość mocno zmiksuj, aż powstanie lepka masa. Na koniec  dosyp amarantus i delikatnie wymieszaj

Gotową masę wyłóż na papier do pieczenia i uformuj placek o grubości ok. 3 cm

Czekoladę wraz z mlekiem rozpuść  w garnku i powstałą polewę wylej na  placek. Wstaw  do lodówki na ok. 30min. Gotowy deser najlepiej pokrój w MINI BATONIKI

                              

Smacznego 🙂