Lubię czasami do kawy zjeść coś smacznego, delikatnie słodkiego. Przede wszystkim jednak lubię mieć w domu zapach pieczonego ciasta i ciekawy poczęstunek dla gości albo po prostu dla nas na weekendowy luz w domu. Dobrze już wiesz, że lubię sama wymyślać i wypiekać coraz to nowsze smakołyki. Tak właśnie powstały wczoraj orkiszowe babeczki z bananami. Pełna inwencja twórcza. Tak samo jak ostatnio opublikowany przeze mnie przepis na ciasto z kaszy manny.
Sama spróbuj i oceń. Jak dla mnie wyszły super. Dariomęża musiałam przeganiać z kuchni, aby zostawił nam kilka babeczek do niedzielnej kawy 🙂
To jak? Ciekawa przepisu? Bardzo proszę 😉
DO PRZYGOTOWANIA ORKISZOWYCH BABECZEK Z BANANAMI POTRZEBUJESZ:
250g mąki orkiszowej
50g mąki pszennej razowej
20g drożdży
110ml mleka
40g ksylitolu
40ml oleju
Jajko
100g masła orzechowego
2 banany
Formę i papilotki na muffinki
Przepis na Thermomix: Jeśli nie masz mąki orkiszowej, możesz w thermomixie zmiksować 250g kaszy orkiszowej 30s/obr. 8 i do przepisu zastosować powstałą mąkę.
Do naczynia miksującego wrzuć drożdże, ksylitol i mleko, ustaw 2minuty 30sek/ temperatura 37 stopni/ obr. 1. Następnie dodaj mąkę orkiszową i pszenną razową, olej, jajko i wyrób ciasto 2minuty/ interwał. Stolnicę podsyp mąką razową, wyłóż przygotowane w Thermomixie ciasto, zagnieć je w kulę i odstaw do wyrośnięcia na ok. 15-20minut.
Następnie podziel na dwie części. Każdą z nich rozwałkuj na taki sam rozmiar, na ok. 3mm grubości). Jeden placek posmaruj (w miarę równomiernie) masłem orzechowym i połóż wzdłuż na nim pokrojone w plastry banany. Następnie przykryj to drugim rozwałkowanym ciastem i wycinaj z niego paski ok. 2,5cm. Skręć każdy z nich na około a następnie zwiń i włóż do foremki na muffinki – podpowiedz masz poniżej na zdjęciu. Możesz też gotowy pasek skręcić jak różyczkę i taki włożyć do foremki.
Gotowe babeczki wstaw do zimnego piekarnika i ustaw temp. 180stopni. Czas pieczeni od nagrzania się piekarnika to ok. 15minut. Babeczki mają się zarumienić.
Przepis tradycyjny: Do garnka wlej mleko, delikatnie podgrzej, aby było lekko ciepłe. Dodaj do niego drożdże i ksylitol – mieszaj do powstania jednolitej masy. Na stolnicę wysyp mąkę orkiszową i razową, wymieszaj ją z drożdżowym roztworem z garnka. Dodaj olej i jajko i zagnieć ciasto. Uformuj z niego kulę i odstaw do wyrośnięcia na ok. 15-20minut.
Następnie podziel na dwie części. Każdą z nich rozwałkuj na taki sam rozmiar, na ok. 3mm grubości). Jeden placek posmaruj (w miarę równomiernie) masłem orzechowym i połóż wzdłuż na nim pokrojone w plastry banany. Następnie przykryj to drugim rozwałkowanym ciastem i wycinaj z niego paski ok. 2,5cm. Skręć każdy z nich na około a następnie zwiń i włóż do foremki na muffinki – podpowiedz masz powyżej na zdjęciu. Możesz też gotowy pasek skręcić jak różyczkę i taki włożyć do foremki.
Gotowe babeczki wstaw do zimnego piekarnika i ustaw temp. 180stopni. Czas pieczeni od nagrzania się piekarnika to ok. 15minut. Babeczki mają się zarumienić.