Dzisiaj chcę Cię zainspirować przepisem na smaczną, pastę kanapkową. Pasta z fasoli i pieczarek-smaczne śniadanie. Ciekawa jestem, jakie posiłki królują u Ciebie na śniadanie w zwykły, zabiegany dzień. Ja osobiście mam już szczerze dosyć kanapek ciągle z tym samym czy jajecznicy. Ze sklepowych półek przemawia do mnie nabiał, ale ileż można jeść twaróg i ser żółty. Wędliny zza lady omijam szerokim łukiem. Mięsa, które sama piekę już mi się przejadły. Dlatego, też zaczęłam szukać inspiracji na ciekawą , smaczną i wyjątkową pastę kanapkową. W zeszycie przeróżnych przepisów, natrafiłam na zapiski od mojej cioci – kopalni wszelakich pomysłów kulinarnych. Nie wiem jakie jest źródło pochodzenia tego dania. Wiesz jak to jest, jeden przepisze i poda dalej i tak dalej i tak dalej i dotarło do mnie. Ja dałam mamie i zrobione 🙂 Zasmakowałam, więc teraz podaję Tobie.
Przekonaj się sama, ale jak dla mnie to super alternatywa na nudne posiłki. Świetnie doprawiona, idealny bukiet smakowy, pasuje do chleba razowego i białej kajzerki. Możesz też wykorzystać ją na przyjęcia, w formie małych kanapeczek. Dla urozmaicenia kolorystyki możesz dodać szczypiorek, natkę pietruszki, oliwki czy czerwoną paprykę.
Przepis na inne smarowidło z fasoli, podawałam parę miesięcy temu, jeśli nie widziałaś, też polecam : zajrzyj do niego TU
Do jej przygotowania potrzebujesz:
1 szklanka ugotowanej białej fasoli (ja poszłam na łatwiznę tym razem i kupiłam w puszce)
1 cebula biała
1 cebula czerwona
500g pieczarek
3 łyżki płatków orkiszowych
2 jajka ugotowane na miękko
4 ząbki czosnku
3 łyżki oleju
3cm świeżego imbiru
pół łyżeczki mielonego kminku
płaska łyżeczka soli
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego
Przepis na Thermomix: Cebulę obierz i wrzuć do naczynia miksującego nastaw 3s./Obr.5, dodaj pokrojone na ćwiartki pieczarki, olej i nastaw 3min/temp. 100/ Obr. 3. Dodaj płatki i wszystkie inne składniki i zmiksuj na pastę 50s/ Obr.8. Jeśli chcesz, żeby była jeszcze gładsza, to zgarnij pastę ze ścianek naczynia i ponownie ustaw 50s/Obr.8. Przełóż do salaterki.
Przepis z użyciem zwykłego blendera: Cebulę i pieczarki podduś na patelni na oleju. Dodaj płatki, sól i resztę przypraw – wymieszaj. Wszystko to przełóż do naczynia w którym będziesz miksować, dodaj resztę składników i zblenduj, dokładnie na gładką pastę.