Przekąski z niskim indeksem glikemicznym

Początek roku to często czas spotkań, karnawałowych zabaw i domówek. Zawsze wtedy takie imprezy powodują dylemat wśród większości moich pacjentów, jak tu się zachować i co przygotować dla gości, aby i oni mogli to zjeść. Odpowiedz jest bardzo prosta. Wystarczy dobrze dobrać składniki i zbilansować posiłek, aby dania wyglądały atrakcyjnie, wybornie smakowały i do tego dostarczały do organizmu samych wartościowych składników. Poniżej znajdziesz pomysły na przekąski z niskim indeksem glikemicznym.

Razem z Panią Dietetyk Katarzyną Rajewską przygotowałam dla Ciebie kilka przykładów atrakcyjnych dań. Rozpisałyśmy je ze szczególnym uwzględnieniem naszych pacjentek, które muszą stosować dietę z niskim indeksem glikemicznym, dla kobiet borykających się z Insulinoopornością i PCOS. Oczywiście z przepisów może skorzystać każdy, bo nie dość, że są kolorowe, smaczne to do tego bardzo zdrowe 😉

Sama się przekonaj i zobacz jakie przekąski z niskim indeksem glikemicznym dla Ciebie przygotowałyśmy.

Jeśli poszukujesz jeszcze więcej inspiracji, koniecznie zajrzyj TU, po przepisy na przeróżne wrapy i humus i sałatkę z białym sosem 😉

 

MUFFINY JAJECZNE Z SZYNKĄ I SZPINAKIEM

 

3 całe jaja

4 plastry szynki Serrano (lub parmeńska)

garść posiekanego, świeżego szpinaku

1 łyżka posiekanego szczypioreku

1/2 sztuki papryki jalapeno – pokrojonej w plasterki

½ sztuki posiekanej cebuli czerwonej

2 ząbki czosnku

20 g pokruszonego sera feta

Przyprawy: sól, pieprz

 

Przepis: W misce roztrzep jajka, dodaj do nich wszystkie składniki (poza szynką) i mieszaj widelcem. Małe foremki do zapiekania natłuść masłem lub oliwą. Do każdej foremki połóż szynkę (na ściance), a następnie przelej do nich masę jajeczną. Zapiekaj w temperaturze 180 stopni, przez około  15-20 minut (program góra -dół).

 

Z podanego przepisu wychodzą 3 porcje:

każda z nich ma 129kcal, w tym W: 4,1g; B: 13,6g; T: 6,7g

przekąski z niskim indeksem glikemicznym

Dlaczego polecam ten przepis dla osób z IO?

Jajka to źródło pełnowartościowego białka, są więc polecanym produktem nie tylko dla osób z IO. Warto również zaznaczyć fakt, iż podana wersja muffinek, w formie wytrawnej, ma niski ładunek glikemiczny, dzięki czemu nie musimy obawiać się nagłego wzrostu glukozy we krwi po ich spożyciu.

 

APETYCZNE KORECZKI

 

Opakowanie mini mozzarelli

100g pomidorków koktajlowych

Bazylia

50g oliwek

2 łyżki oleju lnianego lub oliwy z oliwek

Mieszanka ziół

Wykałaczki

 

Przepis: Pomidorki przekrój na pół. Na wykałaczkę nadziewaj kolejno: oliwkę, pomidorka, liść bazylii, kulkę mozzarelli. Gotowe koreczki układaj na półmisku. W kubku wymieszaj ok. 2 łyżek oleju lub oliwy z dowolnymi ziołami np. czubrycą, ziołami prowansalskimi. Tak powstałym sosem polej koreczki. Gotowe

 

Z podanej porcji wychodzi około 30 koreczków.

7 sztuk zawiera ok. 265kcal, w tym W: 4,15g; B: 13,7g; T: 21,7g

przekąski z niskim indeksem glikemicznym

 

SAŁATKA ZE ŚWIEŻYCH WARZYW Z KURCZAKIEM

 

200g mięsa z piersi kurczaka/ indyka

4 garście sałaty lodowej/ rzymskiej

2 garście rukoli

5 rzodkiewek

150g  papryki

150g ogórka

 150g pomidorków koktajlowych

2 łyżki ziaren słonecznika

2 łyżki oleju lnianego/ oliwy z oliwek

2 kromki chleba żytniego (100g)

 

Przepis: Mięso pokrój w kostkę i przypraw ziołami (u mnie wędzona papryka, tymianek, pieprz), wrzuć na patelnię i delikatnie podlej wodą – wtedy mięso będzie bardziej soczyste. W kubku zrób sos: olej lub oliwę wymieszaj z dowolnymi ziołami u mnie: czubryca. Sałaty umyj, porwij ma mniejsze kawałki, warzywa pokrój w kostkę, wszystko razem wrzuć do miski i wymieszaj. Na górę połóż podduszone mięso oraz ziarna słonecznika. Całość zalej zrobionym wcześniej sosem.

Z podanego przepisu wychodzą 4 porcje sałatki,

każda z nich ma ok. 211kcal, w tym: W:21,9g; B: 15,2g; T:8,4g

przekąski z niskim indeksem glikemicznym

Dlaczego polecam ten przepis dla osób z IO?

Taka sałatka to w pełni zbilansowany posiłek, odpowiednia przekąska z niskim indeksem glikemicznym. Idealna forma na przemycenie dużej ilości różnorodnych, świeżych warzyw, które są bardzo zalecane dla osób z IO (a właściwie dla każdej osoby pragnącej zdrowo się odżywiać). To źródło błonnika i wielu mikroskładników. Dodatkowo, mięso z piersi indyka lub kurczaka, zrobione saute z dodatkiem ziół, to idealna forma na wprowadzenie białka do posiłku. A olej lniany/ oliwa z oliwek i ziarna słonecznika to zalecane źródła tłuszczy, które spowalniają trawienie i wchłanianie węglowodanów.

 

———————————

mgr Katarzyna Rajewska – aktywna zawodowo dietetyczka. Na co dzień pracuje w żłobku, gdzie odpowiada za jakość żywienia maluchów, dobrze radzi sobie również w pomocy żywieniowej dorosłych pacjentów. Z miłości do zdrowego żywienia oraz szerzenia swojej pasji do gotowania prowadzi blog makelifehealthier.blogspot.com, do którego odwiedzin serdecznie zaprasza.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *