Ptasie mleczko bez pieczenia

ciastko walentynki

Ptasie mleczko bez pieczenia. Idealne na walentynki, czyli krótko, zwięźle i na temat. Mam super przepis na pyszny i niskokaloryczny (jak na słodką przekąskę) deser. Dziewczyny, powszechnie wiadomo, że „przez żołądek do serca”, więc ciastka serduszka na jutrzejsze popołudnie na pewno spełnią swoją rolę. Składniki są banalne, a wykonanie szybkie i łatwe, więc idealne dla zabieganej i przemęczonej kobiety. Przy tym deserze w ogóle się nie napracujesz, a błysk w oczach feta na pewno zobaczysz 😉

Przepis wyszedł u mnie z potrzeby chwili. Dariomąż zażyczył sobie „coś dobrego” do popołudniowej kawki, więc ruszyłam wyobraźnią i jest.  Tak oto powstał deser  piórko. Rozpływa się w ustach. Pierwszy raz zrobiłam go niepewnie, ale już od 2 tygodni stale go powtarzam. Jestem przekonana, że zagości u nas w domu na dłużej.

Powiem Ci też opinię moich niektórych gości. Jedni zachwalali i częstowali się kilkoma kawałkami. Natomiast byli i tacy, którzy stwierdzili, że „fajne, dobre, ale mało słodkie”. Uprzedzam, więc lojalnie, jeśli lubisz czuć porządną słodycz, proponuję dodać większą ilość cukru czy innej substancji słodzącej. Ja już moich domowników nauczyłam czerpać słodycz z życia, a nie z cukiernicy  😆 w związku z tym dla nas było ok.

Jeśli będziesz dodawać miód, to pamiętaj, że jego  rodzaj mocno wpłynie na smak ciasta. Myślę, że najbardziej optymalnym będzie wielokwiatowy lub lipowy.  Oczywiście jest to sprawa indywidualna, w zależności od Twojego i Twojego mężczyzny  upodobania  smakowego.

A jeśli chcesz jednak zrobić ciacho pieczone, to polecam sernik czekoladowy – idealny dla smakoszy. Przepis znajdziesz TU

domowe ptasie mleczko

Do przygotowania deseru potrzebujesz:

Do części białej:

1 duży jogurt naturalny grecki

1 budyń waniliowy

650ml mleka

3 łyżki żelatyny

1 banan

1/5 szklanki gorącej wody

Pół laski wanilii

3 łyżeczki cukru brązowego/ lub innej substancji słodzącej (syrop klonowy, daktylowy, ksylitol, miód)

2 łyżeczki chia (opcjonalnie)

Do polewy:

4 śliwki suszone

50g czekolady gorzkiej

5 łyżek mleka

1 łyżeczka żelatyny

Sposób przygotowania: Ugotuj budyń w  650ml mleka  (jeśli chcesz, żeby ciasto było dość słodkie dodaj do niego cukier). Mikserem rozgnieć banana, dodaj do niego przestudzony budyń. Potem wlej jogurt, wymieszany z chia. Dodaj wybraną substancję słodzącą i rozpuszczoną wcześniej w gorącej wodzie żelatynę. Wszystko  dokładnie wymieszaj, żeby stanowiło gładką masę. Niewielką formę na ciasto wyłóż np. folią spożywczą i wylej na to gotowe ciasto. Wstaw do lodówki. Śliwki pokrój w bardzo drobniutką kostkę. Czekoladę rozpuść w mleku, jak już powstanie aksamitna polewa, wsyp łyżeczkę żelatyny i dokładnie wymieszaj. Na koniec  dodaj śliwki. Gotową polewę wylej na ciasto, wstaw znów do lodówki, przynajmniej na 15minut.

Ptasie mleczko, najlepsze jest po minimum 2 godzinach.  Ma zwartą konsystencję, więc foremkami do ciasteczek możesz wycinać z niego różne kształty np. na jutrzejsze popołudnie, słodkie serduszka 😀 Na co dzień możesz kroić po prostu w prostokąty lub formować mini kształt “ptasiego mleczka”

bez pieczenia

KALORYCZNOŚĆ: Przy dodaniu tylko 3 łyżeczek cukru brązowego (moja wersja)

1 porcja ciastka ma ok. 150kcal. ( w tym: B 4,7g; T 6,3g; W15,7g)

Z całego przepisu na ptasie mleczko, wychodzi 10 porcji.

Ptasie mleczko ciastko