Sałatka tortowa, tort sałatkowy, sałatka wiosenna – koniec z nudą przy stole

Sałatka tortowa, tort sałatkowy, sałatka wiosenna, wielkanocna, różnie można by ją nazwać. Zainspirowałam się przepisem ze strony kuchnia w czekoladzie. Z racji przyzwyczajenia, smaku oraz tego, że jestem dietetykiem, ograniczam ilość majonezu i żółtego sera. W związku z tym, trochę zmodyfikowałam znaleziony przepis. Sałatka wyszła pyszna, domownicy się zachwycają. Myślę, że śmiało możecie zrobić ją na święta.

Sałatka tortowa

Zawsze szukamy nowych przepisów. Stałe, coroczne sałatki już się nam znudziły, więc w tym roku, zrobię sałatkę tortową. Jeśli i ty masz ochotę na coś nowego w swojej kuchni podaję przepis na właśnie tą wyjątkową, dopiero odkrytą przeze mnie sałatkę tortową 😉

Biszkopt:
3 jajka
150g świeżego szpinaku
75g  oleju rzepakowego
2 ząbki czosnku
1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/3 łyżeczki soli
1/3 łyżeczki kolorowego pieprzu

3łyżki mąki pszennej
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

Nadzienie:
1 serek kanapkowy (moim zdaniem, najlepszy skład ma TWÓJ SMAK PIĄTNICY)
pierś z kurczaka ok. 250g
1 łyżeczka przyprawy “Kebab-gyros”
2 szczypty kurkumy
2 łyżki oleju rzepakowego

3łyżki majonezu

4łyżki jogurtu naturalnego greckiego
4 pełne łyżki pikantnego ketchupu
80g sera żółtego w kawałku
1 słoik papryki konserwowej
4 jajka ugotowane na twardo
40g tartego parmezanu
pół puszki kukurydzy
2 duże pęczki szczypiorku

Przepis na Thermomix: Szpinak umyj, osusz i zmiksuj 10sek/ obr. 6 (za pomocą kopystki). Następnie dodaj  żółtka, olej, czosnek i przyprawy i ustaw 15sek/ Obr. 5. Powstałą masę przełóż do miski. Naczynie umyj i BARDZO DOKŁADNIE  osusz, załóż motylek, wlej białka Nastaw 3,5 min/ Obr 4. Ubij na sztywną pianę. Zmniejsz obroty na dwa i powoli przez otwór w pokrywie dodaj zieloną masę. Na koniec dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszaj do dokładnego połączenia składników. 30sek. Obroty 1  Powstałe ciasto wylej na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do nagrzanego na 180 stopni piekarnika i piecz 30minut. Thermomix umyj i osusz.

Upieczony, zielony biszkopt odstaw do wystudzenia. W tym czasie, pokrój pierś z kurczaka w bardzo drobniutką kostkę. Dopraw kurkumą i przyprawą gyros. Wrzuć na patelnię, podsmaż ok. 6 minut, aż mięso będzie gotowe.  Do naczynia miksującego wrzuć ser żółty pokrojony w kostkę i ustaw 15s/Obr.10 Przełóż do miseczki. To samo zrób z parmezanem. Umyj Thermomix i nastaw jajka. Wlej 400ml wody, włóż koszyczek i do niego jajka i ustaw 13min/ Varoma/Obr.1

Wystudzony zielony biszkopt  przekrój wzdłuż, na dwie części.  Jedną z nich posmaruj serkiem kanapkowym. Na to połóż usmażonego kurczaka.
Do naczynia miksującego włóż 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu, 4 łyżki ketchupu i ser żółty, ustaw 15sek/ Obr. 4. Powstałym sosem polej kurczaka. Na to połóż pokrojoną w kostkę i dobrze odciśniętą na sitku paprykę konserwową. Na to, połóż drugą część biszkoptu.
Ugotowane jajka podziel na białka i żółtka. Białka wrzuć do naczynia miksującego, dodaj  łyżkę majonezu, 2 łyżki jogurtu oraz parmezan. Wyłóż na biszkopt i dokładnie rozsmaruj. Na to zgniecione (lub starte na tarce) żółtka. Następie ułóż kukurydzę, dobrze odsączoną oraz posiekany drobno szczypior. Sałatkę przykryj folią spożywczą i włóż do lodówki, najlepiej na całą noc.

Sałatka tortowa

Przepis tradycyjny:  Szpinak umyj, osusz i zmiksuj. Następnie dodaj  żółtka, olej, czosnek i przyprawy ponownie zmiksuj wszystko razem w blenderze. Białka  ubij na sztywną pianę. Na koniec ubijania dodaj zieloną masę. Następnie mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszaj delikatnie łyżką, do dokładnego połączenia składników. Powstałe ciasto wylej na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do nagrzanego na 180 stopni piekarnika i piecz 30minut.

Upieczony, zielony biszkopt odstaw do wystudzenia. W tym czasie, pokrój pierś z kurczaka w bardzo drobniutką kostkę. Dopraw kurkumą i przyprawą gyros. Wrzuć na patelnię, podsmaż ok. 6 minut, aż mięso będzie gotowe.  Ser żółty i parmezan zetrzyj na drobnej tarce. Jajka ugotuj na twardo.

Wystudzony zielony biszkopt  przekrój wzdłuż, na dwie części.  Jedną z nich posmaruj serkiem kanapkowym. Na to połóż usmażonego kurczaka.
Wymieszaj w miseczce: 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu, 4 łyżki ketchupu i ser żółty, powstałym sosem polej kurczaka. Na to połóż pokrojoną w kostkę i dobrze odciśniętą na sitku paprykę konserwową.  I drugą część biszkoptu.
Ugotowane jajka podziel na białka i żółtka. Białka zetrzyj na tarce, dodaj  łyżkę majonezu, 2 łyżki jogurtu oraz parmezan. Wyłóż powstały sos na biszkopt i dokładnie rozsmaruj. Na to starte na tarce żółtka. Następie ułóż kukurydzę, dobrze odsączoną oraz posiekany drobno szczypior. Sałatkę przykryj folią spożywczą i włóż do lodówki, najlepiej na całą noc.

Życzę smacznego i czekam na Twoją opinię sałatki tortowej;)

Sałatka tortowa