Sernik chałwowy bez pieczenia

Pamiętasz mój sernik chałwowy, który pokazałam Ci parę tygodni temu? Chociaż chałwy nie lubię, to sernik z nią jest jednym z moich ulubionych ciast. W ten weekend nie miałam jednak czasu na pieczenie i bawienie się w cukiernika. Takim oto sposobem, powstał sernik chałwowy bez pieczenia.

Jak już mnie zdążyłaś poznać, lubię dobrze zjeść. Nie zawsze jednak mam czas i ochotę stać długo w kuchni. Z ciast najchętniej tworzę te z żelatyną, bo mam gwarancję że mi wyjdą 😉

Dodatkowo takie ciasta są tanie i nie wymagają dużej ilości składników. Taki właśnie jest ten sernik, przekonaj się sama.

Zrobisz go w 15 minut, natomiast żeby je zjeść musisz poczekać trochę dłużej, aż stężeje w lodówce.

sernik chalwowy bez pieczenia

Do wykonania sernika chałwowego bez pieczenia, potrzebujesz:

 

400g serka homogenizowanego, naturalnego (np. z Lidla Pilos)

200ml jogurtu naturalnego 2%

150g chałwy waniliowej (jak wybrać dobrą przeczytasz TUTAJ)

2 łyżki ksylitolu

2 łyżeczki cukru waniliowego

3 łyżeczki żelatyny

Ziarna sezamu i kakao do dekoracji

 

Podana porcja jest na małą tortownicę, o średnicy 18cm.

 

Przepis na Thermomix: Serek, jogurt, pokruszoną chałwę , ksylitol i cukier waniliowy włóż do naczynia miksującego i ustaw 2minuty/ obr 4. W tym czasie rozpuść żelatynę w 50ml gorącej wody. Dodaj ją do masy serowej i wymieszaj 10s/ obr 4. Gotową masę przelej do tortownicy. Wstaw do lodówki na ok. 2 godziny. Po tym czasie udekoruj ciasto sezamem i posyp kakao.

Przepis tradycyjny: Serek, jogurt, pokruszoną chałwę , ksylitol i cukier waniliowy włóż do miski i wymieszaj mikserem na gładką masę. Następnie żelatynę rozpuść w kubeczku w 50ml gorącej wody. Dodaj ją do masy serowej i dokładnie wymieszaj. Gotową masę przelej do tortownicy. Wstaw do lodówki na ok. 2 godziny. Po tym czasie udekoruj ciasto sezamem i posyp kakao.

Gotowy sernik chałwowy bez pieczenia podziel na 8 kawałków,

każdy z nich będzie miał po ok. 180kcal, w tym W: 16,4; B: 10,7g; T: 9,2g

sernik chalwowy bez pieczenia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *