Sernik na zimno z ricottą i rabarbarem

W tym roku maj nas rozpieszcza, w związku z tym coraz większa pojawia się chęć na lody, delikatne desery i ciasta na zimno. Przynajmniej ja tak mam, nie lubię w lecie przy wysokich upałach grzać jeszcze piekarnika i wypiekać wymyślne ciacha. W lecie wolę szybko, smacznie i dlatego właśnie chcę Ci podać mój najnowszy przepis na sernik na zimno z ricottą i galaretką z rabarbaru.

Ciasto robi się naprawdę szybko i jest dość tanie. Ilości składników, które zaraz Ci podam są na małą tortownicę. Jeśli chcesz zrobić ten sernik na zimno w tradycyjnej tortownicy (o średnicy ok. 26cm) najlepiej zrób go z podwójnej porcji.

Pomysł na sernik wyszedł z domowej potrzeby, tzn. kupiłam ricottę i miałam ochotę zrobić coś innego niż zwykle z jej udziałem. Zazwyczaj jest to deser w kokilkach lub w ostatnim czasie placuszki. Przepis na nie podawałam kilka dni temu na moim FB, zajrzyj TU jeśli jeszcze ich nie jadłaś – naprawdę warto.

Na weekend idealnie jest jednak ciasto, a sernik na zimno na 28 stopniowe upały nadaje się rewelacyjnie. Słodki i delikatny smak sernika, przebija kwaskowata nutka rabarbaru. Dzięki takiemu połączeniu, wyszło niecodzienne ciasto.

sernik na zimno

Dodatkowo to co jest bardzo istotne, to ten sernik może być świetną alternatywą dla Insulinoopornych i dziewczyn z PCOS, dlaczego? Nie jest zrobiony na żadnym słodkim ciasteczkowym ani mącznym spodzie. Wszystkie składniki są odpowiednie. Na pewno jest to lepsza alternatywa, niż gotowe lody lub tradycyjne ciasta. Wiem, że nie jedna z moich insulinek walczy, podczas weekendowych spotkań z rodziną.

Taki sernik na zimno, możesz zrobić sama, zabrać ze sobą w goście i mieć swoja zdrową opcję do kawy. A kto wie, może wreszcie i otocznie przekona się, że zdrowe posiłki też są naprawdę smaczne.

Dodatek ksylitolu w przepisie jest odpowiedni według moich kubków smakowych, ale wiesz ja w ogóle nie używam cukru i praktycznie nie jadam gotowych słodyczy.

Co to znaczy?

Kupuję tylko podstawowe produkty i wszystko tworze w domu sama, dzięki temu już naprawdę odzwyczaiłam się od mocno słodkich smaków. Jeśli jednak jesteś na początku swojej drogi spróbuj czy taka ilość ksylitolu Ci wystarczy. I najwyżej dodaj łyżkę więcej 😉

PAMIĘTAJ: Tortownica musi być szczelna, aby masa ciasta nie wypłynęła Ci na zewnątrz.

sernik na zimno

SERNIK NA ZIMNO Z RICOTTĄ I GALARETKĄ Z RABARBARU

250g sera ricotta

300g jogurtu naturalnego 2%

35g ksylitolu

Ziarna z laski wanilii

3 łyżeczki żelatyny, rozpuszczone w gorącej wodzie ok. 50ml

 

GALARETKA Z RABARBAREM

3 duże łodygi rabarbaru

Duże, słodkie jabłko/ gruszka

3 łyżki ksylitolu

 3 łyżeczki żelatyny

 

Przepis: Serek wymieszaj dokładnie z jogurtem i ksylitolem, możesz użyć miksera. Spróbuj czy dla Ciebie to również odpowiednia słodycz 😉 Dodaj rozpuszczoną żelatynę i powstałą masę przelej do tortownicy. Wstaw do lodówki, aby stężała.

Rabarbar umyj, obierz i pokrój na 3cm kawałki. Jabłko umyj i pokrój w drobną kostkę. Wrzuć do garnka i podlej 100ml wody. Podgrzewaj i mieszaj co chwilę. Po 3 minutach dodaj ksylitol i nadal mieszaj, do momentu aż rabarbar się rozpadnie i powstanie gęsty mus. Następnie zdejmij z gazu i wsyp żelatynę – bardzo dokładnie wymieszaj ją z musem. Odstaw do ostygnięcia i chłodny mus dopiero wylej na ciasto.

Ponownie wstaw do lodówki, jak już powstanie galaretka, ciasto będzie gotowe do jedzenia.

Jeszcze szybszy przepis (ale z gotowcem) jest taki, że do rabarbaru zamiast żelatyny, możesz wsypać galaretkę truskawkową. Wtedy dodaj mniej ksylitolu, bo pamiętaj, że tradycyjne galaretki zawierają w sobie sporą ilość cukru.

Są też galaretki bez cukru 😉 Jeśli chcesz zobaczyć mój ulubiony domowy zamiennik popularnej galaretki wejdź TU.