W tym roku maj nas rozpieszcza, w związku z tym coraz większa pojawia się chęć na lody, delikatne desery i ciasta na zimno. Przynajmniej ja tak mam, nie lubię w lecie przy wysokich upałach grzać jeszcze piekarnika i wypiekać wymyślne ciacha. W lecie wolę szybko, smacznie i dlatego właśnie chcę Ci podać mój najnowszy przepis na sernik na zimno z ricottą i galaretką z rabarbaru.
Ciasto robi się naprawdę szybko i jest dość tanie. Ilości składników, które zaraz Ci podam są na małą tortownicę. Jeśli chcesz zrobić ten sernik na zimno w tradycyjnej tortownicy (o średnicy ok. 26cm) najlepiej zrób go z podwójnej porcji.
Pomysł na sernik wyszedł z domowej potrzeby, tzn. kupiłam ricottę i miałam ochotę zrobić coś innego niż zwykle z jej udziałem. Zazwyczaj jest to deser w kokilkach lub w ostatnim czasie placuszki. Przepis na nie podawałam kilka dni temu na moim FB, zajrzyj TU jeśli jeszcze ich nie jadłaś – naprawdę warto.
Na weekend idealnie jest jednak ciasto, a sernik na zimno na 28 stopniowe upały nadaje się rewelacyjnie. Słodki i delikatny smak sernika, przebija kwaskowata nutka rabarbaru. Dzięki takiemu połączeniu, wyszło niecodzienne ciasto.
Dodatkowo to co jest bardzo istotne, to ten sernik może być świetną alternatywą dla Insulinoopornych i dziewczyn z PCOS, dlaczego? Nie jest zrobiony na żadnym słodkim ciasteczkowym ani mącznym spodzie. Wszystkie składniki są odpowiednie. Na pewno jest to lepsza alternatywa, niż gotowe lody lub tradycyjne ciasta. Wiem, że nie jedna z moich insulinek walczy, podczas weekendowych spotkań z rodziną.
Taki sernik na zimno, możesz zrobić sama, zabrać ze sobą w goście i mieć swoja zdrową opcję do kawy. A kto wie, może wreszcie i otocznie przekona się, że zdrowe posiłki też są naprawdę smaczne.
Dodatek ksylitolu w przepisie jest odpowiedni według moich kubków smakowych, ale wiesz ja w ogóle nie używam cukru i praktycznie nie jadam gotowych słodyczy.
Co to znaczy?
Kupuję tylko podstawowe produkty i wszystko tworze w domu sama, dzięki temu już naprawdę odzwyczaiłam się od mocno słodkich smaków. Jeśli jednak jesteś na początku swojej drogi spróbuj czy taka ilość ksylitolu Ci wystarczy. I najwyżej dodaj łyżkę więcej 😉
PAMIĘTAJ: Tortownica musi być szczelna, aby masa ciasta nie wypłynęła Ci na zewnątrz.
SERNIK NA ZIMNO Z RICOTTĄ I GALARETKĄ Z RABARBARU
250g sera ricotta
300g jogurtu naturalnego 2%
35g ksylitolu
Ziarna z laski wanilii
3 łyżeczki żelatyny, rozpuszczone w gorącej wodzie ok. 50ml
GALARETKA Z RABARBAREM
3 duże łodygi rabarbaru
Duże, słodkie jabłko/ gruszka
3 łyżki ksylitolu
3 łyżeczki żelatyny
Przepis: Serek wymieszaj dokładnie z jogurtem i ksylitolem, możesz użyć miksera. Spróbuj czy dla Ciebie to również odpowiednia słodycz 😉 Dodaj rozpuszczoną żelatynę i powstałą masę przelej do tortownicy. Wstaw do lodówki, aby stężała.
Rabarbar umyj, obierz i pokrój na 3cm kawałki. Jabłko umyj i pokrój w drobną kostkę. Wrzuć do garnka i podlej 100ml wody. Podgrzewaj i mieszaj co chwilę. Po 3 minutach dodaj ksylitol i nadal mieszaj, do momentu aż rabarbar się rozpadnie i powstanie gęsty mus. Następnie zdejmij z gazu i wsyp żelatynę – bardzo dokładnie wymieszaj ją z musem. Odstaw do ostygnięcia i chłodny mus dopiero wylej na ciasto.
Ponownie wstaw do lodówki, jak już powstanie galaretka, ciasto będzie gotowe do jedzenia.
Jeszcze szybszy przepis (ale z gotowcem) jest taki, że do rabarbaru zamiast żelatyny, możesz wsypać galaretkę truskawkową. Wtedy dodaj mniej ksylitolu, bo pamiętaj, że tradycyjne galaretki zawierają w sobie sporą ilość cukru.