Sernik straciatella bez pieczenia

Na ten przepis wiele z Was już nie może się doczekać od dłuższego czasu. Jak po raz pierwszy ukazało się zdjęcie mojego sernika straciatella bez pieczenia, odezwało się do mnie wiele dziewczyn z prośbą o przepis na to cudo. Dzisiaj, z racji słodkiej środy, podzielę się z Tobą tym idealnym przepisem. Może zechcesz zrobić go na święta?

Nie jest tajemnicą, że uwielbiam robić ciasta i serniki na zimno. Już wieloma przepisami na ciasta bez pieczenia, podzieliłam się z Tobą TU, na moim blogu. Stale jednak wymyślam coś nowego. Lubię kombinować i eksperymentować w kuchni. Bazując jednak na standardach zazwyczaj mam pewność, że nawet to co sama wymyślę i zrobię, wyjdzie mi smacznie i godne polecenia. Dokładnie tak było z sernikiem chałwowym na zimno. Jeśli jeszcze go nie zrobiłaś to koniecznie zajrzyj TU i pobierz na niego przepis.

Kilka tygodni temu robiąc domowy serek, wpadł mi do głowy pomysł, że przecież pysznym ciastem byłby sernik z kawałkami czekolady. Długo nie czekałam, żeby przekonać się o jego wyjątkowym smaku. Zanim jednak zdecydowałam się, żeby podać Ci przepis mojego autorstwa na sernik straciatella bez pieczenia. Zrobiłam go po raz drugi i dałam do degustacji rodzinie. Wszystkim smakował i prosili o przepis. Dzięki temu teraz już na spokojnie i z pełnym przeświadczeniem tego, że jest to wyjątkowe ciasto podaję Ci na nie przepis.

sernik straciatella bez pieczenia

Ilości jakie ja Ci podaję są przeznaczone na tortownicę o średnicy 18 cm.

Do przygotowania sernika straciatella bez pieczenia, potrzebujesz:

 

NA SPÓD:

100g kruchych ciastek ( ja użyłam moich domowych herbatników)

20g masła

 4 czubate łyżki bardzo gęstego dżemu ( smak dowolny -u mnie z aronii) Może być też marmolada

1 łyżka kakao

 

NA MASĘ STRACIATELLA:

400g serka homogenizowanego, naturalnego

200g jogurtu naturalnego 2%

1 czekolada gorzka

35g ksylitolu

( jeśli lubisz mocno słodkie ciasta, lub dopiero zaczynasz ograniczać dodatek cukru to oczywiście możesz dodać więcej według własnego uznania, pamiętaj jednak, że do masy serowej dodajemy jeszcze całą kostkę czekolady)

Ziarna z laski wanilii, lub cukier waniliowy

2 czubate łyżeczki żelatyny

50ml gorącej wody

 

Przepis na Thermomix: Do naczynia miksujacego wrzuć herbatniki, masło, dżem i kakao. Ustaw 15s/ obr. 6 Takie sypkie ciasto przełóż do tortownicy i dokładnie ugnieć, aby było równomiernie rozłożone po całej tortownicy. Wstaw do lodówki.

Do pustego naczynia miksujacego włóż połamana czekoladę. Ustaw 5s/ obr. 6. Jeśli kawałki czekolady będą za duże rozdrobnij jeszcze przez 2s. Gotowe kawałki czekolady przełóż do miseczki.

Do naczynia miksujacego włóż: serek, jogurt, ksylitol, wanilię i ustaw 40s/ obr. 4. Po tym czasie dodaj rozpuszczoną w wodzie żelatynę i włącz 10s/ obr. 4. Następnie wsyp czekoladę i wymieszaj 10s/ obroty wsteczne/obr. 2. Gotową masę przelej do tortownicy z ciastem. Wstaw do lodówki, aby ciasto stężało. Jak już będzie gotowe posyp kakao lub startą czekoladą.

 

Przepis tradycyjny: Herbatniki wrzuć do miski i rozgnieć wałkiem. Dodaj resztę składników na spód i mieszaj do ich dokładnego połączenia się. Możesz użyć do tego miksera. Takie sypkie ciasto przełóż do tortownicy i dokładnie ugnieć, aby było równomiernie rozłożone po całej tortownicy. Wstaw do lodówki.

Czekoladę zetrzyj na tarce. Jeśli masz blender o dobrej mocy, możesz spróbować ją nim rozdrobnić, ale tak, żeby zostały jej małe kawałki – wiórki.

Do miski włóż: serek, jogurt, ksylitol, wanilię i wszystko razem wymieszaj. Najlepiej mikserem na jednolita, gładką masę. Po tym czasie dodaj rozpuszczoną w wodzie żelatynę i dokładnie rozprowadź ją w serowej masie. Następnie wsyp czekoladę i wymieszaj . Gotową masę przelej do tortownicy z ciastem. Wstaw do lodówki, aby ciasto stężało. Jak już będzie gotowe posyp kakao lub startą czekoladą. Gotowe!

sernik straciatella bez pieczenia

Życzę Ci przemiłych doznań smakowych podczas jedzenia tego delikatnego, puszystego sernika straciatella bez pieczenia.

Z podanego przepisu wychodzi 10 porcji ciasta,

a każda z nich ma ok. 206 kcal, w tym W: 21g/ B: 8,66/ T: 1,4g