Sprawdzony przepis na pierniczki

Kruche ciasteczka i pierniczki zawsze zwiastują w naszym domu nadchodzące święta. Uwielbiam to wycinanie różnych kształtów z ciasta, a potem układanie wypieczonych ciasteczek w metalowe świąteczne pojemniki. Cały dom wypełnia się wtedy przemiłym zapachem cynamonu, wanilii, przyprawy piernikowej. Urok oprószonej mąką kuchni i piętrzących się w niej pierniczków stwarza nastrój domowego ciepła. Dzisiaj podam Ci sprawdzony przepis na pierniczki, wychodzą idealne!

W tym roku już 6tego grudnia zaczęłyśmy z mamą nasze wypieki. Oczywiście pierwsze blachy idą na rozczęstowanie. Tak było i tym razem: pudełeczko dla babci, cioci, mamy koleżanki, dla miłego Pana z targu. Reszta na domową degustację i już niewiele na święta zostało, więc kolejna tura wypieków była ponownie wczoraj. Jednak w tym roku dorwałam wyjątkowy przepis na małe pierniczki. Zawsze zastanawiałam się jak je przygotować, aby były miękkie jak podusie, a jednocześnie nieco chrupiące. Powiem Ci, że do tej pory zawsze robiłam chrupiące, ale twarde. Co prawda były pyszne, jednak nie o to mi chodziło.

Teraz już mam cudowny przepis, przepyszne pierniczki i… satysfakcję, że są o niebo lepsze niż te kupione w sklepie. Przepis dostałam od znajomej.  Już z jej opowiadań wiedziałam, że to właśnie takie z moich odwiecznych poszukiwań, wiec szybko wzięłam się do roboty i nie pomyliłam się. Zapach w mieszkaniu nieziemski, opanował całe piętro w bloku, a pierniczkami zajadają się wszyscy. Radzę i Tobie – spróbuj, a gwarantuję, że wrócisz do niego bardzo szybko.  U nas, na pewno na stałe, zagości on w domu i będziemy co roku z niego korzystać.  Wielkim  plusem tych ciasteczek jest to, że są idealne do jedzenia od razu po upieczeniu 😉 Nie trzeba odkładać ich do leżakowania, zresztą są tak pyszne, że  u nas i tak długo by nie poleżały. Podczas szykowania z kuchni nie można wychodzić, bo pieką się bardzo szybko – ok.  8 minut.

Ja osobiście, delikatnie zmodyfikowałam dodatek cukru, uważam że 3 łyżki miodu i pół szklanki cukru w zupełności wystarczy. U mnie zamiast białego cukru pudru, pojawił się brązowy.  Dodał jeszcze lepszego smaku ciasteczkom, a dzięki temu pierniczki są słodkie, ale nie zamulające. Świetna alternatywą będzie również ksylitol. Dodałam 45g drożdży i pół łyżeczki sody. Drożdże w ogóle nie są wyczuwalne w smaku.

Sprawdzony przepis na pierniczki:

½ kg mąki

150g cukru pudru z cukru trzcinowego

2 duże łyżki kakao

2 łyżki przyprawy do piernika

Pół łyżeczki sody

2 jajka

100g masła

3 łyżki miodu naturalnego

45g drożdży

Białko jaja do posmarowania pierniczków

Przepis: Masło i miód podgrzać, aż się rozpuści, odstawić  żeby troszkę ostygło, następnie dodać drożdże –wymieszać, aż powstanie jednolita masa i przestudzić, aby było lekko ciepłe. Mąkę, cukier puder, kakao, przyprawę, sodę, zaczyn i jajka – porządnie wymieszać. Jak macie thermomix to wystarczą 2 minuty,  interwał. Pamiętajcie, że ciasto na pierniki nie powinno być mocno podsypywane mąką, bo wtedy wychodzą twarde ciasteczka. Ciasto rozwałkować (najlepiej wykorzystać do tego męża 😉 i wycinać kształty foremkami. Wycięte ciasteczka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i koniecznie posmarować je białkiem. Wkładać do nagrzanego piekarnika  do 200stopni, piec ok. 8-10minut.

Jak je upieczesz to czekam na opinię czy mój sprawdzony przepis na pierniczki zrobił i na Tobie tak mocne, pozytywne wrażenie. 🙂

2 thoughts on “Sprawdzony przepis na pierniczki

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *