Wigilijne paszteciki do barszczu i tarta

Lubisz wigilijne potrawy? Nie wyobrażasz sobie świąt Bożego Narodzenia, bez uszek i pierogów z kapustą i grzybami? A może chciałabyś podtrzymać tradycję tych potraw, ale zaskoczyć swoich gości nietuzinkowym daniem?  Tarta i wigilijne paszteciki do barszczu, to moja alternatywa na popularne dania.

U mnie w domu zawsze są uszka i pierogi, to już tradycja. Dodatkowo Dariomąż, zawsze życzy sobie krokiety z kapustą i grzybami. Ja jednak w tym roku zapragnęłam jakiejś zmiany, zaskoczenia i tak powstał pomysł na urozmaicenie wigilijnych dań.

wigilijne paszteciki

Do barszczu zrobiłam paszteciki z pieczarkami, a kapustę z grzybami postanowiłam podać w formie tarty. Świetnym pomysłem jest też wykonanie z kruchego ciasta małych tartaletek i umieszczenie w nich przygotowanej kapusty. Dla jeszcze większego podkreślenia tego świątecznego dania, wierzch tarty udekorowałam gwiazdkami wyciętymi z tego samego kruchego ciasta.

Wigilijne paszteciki, nadziałam dobrze przyprawionym farszem z pieczarek. Dla ułatwienia zadania ciasto na tartę i na wigilijne paszteciki jest to samo. Wychodzi przepyszne mocno maślane i bardzo kruche.

Tarta z kapustą i grzybami

200g masła

370g mąki

1 jajko

Szczypta soli

 

Przepis: Wszystkie składniki na ciasto zagnieć, tak aby powstało delikatne, miękkie jak plastelina. Uformuj kulkę i wstaw na godzinę do lodówki, aby odpoczęło.

Następnie podziel je na dwa kawałki. Rozwałkuj i wytnij odpowiednie krążki na małe tartaletki lub na dużą formę do tarty. Dokładnie wyłóż ciastem foremki. Nakłuj widelcem w kilku miejscach. Połóż na to przygotowany wcześniej farsz z kapusty i grzybów.

Drugą część ciasta również rozwałkuj i wycinaj z niej gwiazdki. Układaj je dekoracyjnie na kapuścianym farszu. W kubku rozbij białko i posmaruj nim gwiazdki. Możesz też posmarować je zwykłym mlekiem. Dzięki temu ładniej będą wyglądać po upieczeniu. Udekorowane foremki z ciastem wstaw do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piecz ok. 15 – 20minut.

Najlepiej smakują na świeżo – na ciepło.

wigilijne paszteciki

 

Wigilijne paszteciki

Przepis na ciasto jak powyżej. Po rozwałkowaniu go, wycinaj wybrane kształty: najładniej wyglądają choinki i gwiazdki. Na wyciętą formę nakładaj niewielką ilość pieczarkowego, dobrze doprawionego farszu i równo przykryj je drugim wyciętym kawałkiem ciasta. Dokładnie zlep boki.

Druga wersja na wykonanie takich pasztecików to: na połowę części rozwałkowanego ciasta połóż w równych odstępach farsz. Przykryj go drugą połową rozwałkowanego ciasta. W tych miejscach gdzie zaznacza się farsz wytnij świąteczne kształty. Zrób to tak, aby farsz był centralnie w środku gwiazdki czy choinki. Przy takim sposobie robienia pasztecików, masz gwarancję, że są one dobrze zlepione.

Gotowe paszteciki posmaruj białkiem lub mlekiem i posyp sezamem. Piecz w nagrzanym na 180 stopni piekarniku, przez 15 – 20minut.

 

Zapraszam Cię po inne moje inspiracje na wigilijne dania, zajrzyj TU.

wigilijne paszteciki

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *