Żelazo w diecie niemowlaka

Dzisiaj na specjalną prośbę jednej z moich czytelniczek 😉 Podaję, pomysły na dania dla niemowlaka, które są bogate w żelazo. Żelazo w diecie niemowlaka, jest niezmiernie istotne.

Odpowiada za prawidłowy rozwój dziecka. W okresie niemowlęcym, niedobór żelaza zaburza metabolizm w neuronach, wytwarzanie neurotransmiterów i funkcjonowanie pamięci. Mówiąc prościej, jego niedobór wpływa na zdolności umysłowe i rozwój neurologiczny naszych Maluchów.  Oznacza to, że dzieci z niedoborem żelaza, mogą mieć problemy z koncentracją, zachowaniem uwagi, ale też odpornością. Często u takich dzieci, może się pojawić zmęczenie i osłabienie.

Dzieci urodzone prawidłowo, zgodnie z terminem porodu, zdrowe, mają wystarczające zapasy żelaza na ok. 4 miesiące życia. W zależności od dziecka.  Potem zaczynają się stopniowo wyczerpywać. Mleko matki jest  niewystarczające pod tym względem. Dlatego właśnie, rozszerzanie diety malucha można rozpocząć po 4 do 6 miesiąca życia. Po 6 miesiącu życia, rozpoczęcie rozszerzania diety jest obowiązkowe m.in. dlatego, że w tym czasie zapotrzebowanie na żelazo u dziecka drastycznie wzrasta.  Niemowlęta w wieku 6-12miesięcy, potrzebują 11 mg żelaza na dobę.

Dzieci, które są w grupie ryzyka to:

Dzieci przedwcześnie urodzone

Dzieci mam, które podczas ciąży miały niedobory żelaza

Dzieci z ciąż mnogich

Dzieci, które miały małą masę urodzeniową

Jeśli lekarz stwierdzi u dziecka duże niedobory, może zalecić stosowanie suplementacji, preparatami żelaza. Dodatkowo, na rynku dostępne są kaszki  fortyfikowane, czyli zawierające specjalny dodatek minerałów i witamin, w tym wapnia i żelaza. Jednak ostrzegam przed takimi gotowymi kaszkami instant. Pisałam o tym już we wcześniejszym poście, jeśli nie czytałaś to zapraszam, znajdziesz go TU.

Rozszerzanie diety dziecka w wieku 6-12 miesięcy powinno opierać się na takich produktach: wołowina chuda, cielęcina, żółtko jajka i warzywa bogate w żelazo ( buraki, jarmuż, natka pietruszki, szczypiorek, szpinak).

żelazo w diecie niemowlaka

Ale dość ogólników, przechodzimy do konkretów. Kilka moich pomysłów na wartościowe dania dla dziecka, bogate w żelazo. Lenka wszystko zjada  z dużym apetytem 🙂

Aby wprowadzić żelazo w diecie niemowlaka, możesz wykonać takie dania:

  1. Aromatyczna zupka

100g marchewki

50g buraczka

100g ziemniaków

20g pora

100g wołowiny – szynki (lub cielęciny)

Łyżka kaszy jęczmiennej

Łyżeczka posiekanej natki pietruszki

Mięso ugotuj, aż będzie miękkie. Warzywa pokrój w drobną kostkę i gotuj 20minut. Na 15minut przed końcem gotowania dodaj kaszę. Następnie, całość – łącznie z wodą, przełóż do blendera, dodaj łyżeczkę masła, mięso i natkę pietruszki. Zmiksuj dokładnie na papkę.

2. Pasta jajeczna ze szczypiorkiem

Jajko ugotowane na twardo

100g sera twarogowego  półtłustego lub tłustego

2 łyżki jogurtu naturalnego

2 gałązki posiekanej natki pietruszki

Łyżeczka posiekanego szczypiorku

Z ugotowanego jajka oddziel żółtko, rozgnieć go widelcem. Dodaj twaróg i jogurt. Wszystko razem dokładnie wymieszaj. Posyp pietruszką i szczypiorkiem.

 

3. Smoothie owocowe

Pół bardzo miękkiego, dojrzałego mango

1 kiwi

3  łyżki płatków owsianych

2 łyżki jogurtu naturalnego

Płatki ugotuj na wodzie. Na koniec gotowania dodaj resztę składników i wszystko razem zmiksuj.

 

4. Makaron ze szpinakiem

2 garści makaronu (ja kupuję z semoliny małe „kolanka” są w Lidl’użelazo w diecie niemowlaka

100g szpinaku

30g sera twarogowego półtłustego

Łyżeczka masła

Pół ząbka czosnku

2 łyżeczki  szczypiorku

Żółtko jaja

Makaron ugotuj, bez soli oczywiście. Szpinak  – jeśli jest mrożony to wrzuć na patelnię, aż odparuje woda. Jeśli świeży, porwij na drobne kawałeczki, podlej delikatnie wodą i duś, aż zmięknie. Następnie dodaj czosnek i żółtko. Wymieszaj dokładnie, aż się zetnie. Na koniec dodaj masło, ser i dokładnie wymieszaj. Następnie, posyp szczypiorkiem. Wymieszaj całość  z makaronem.

 

5. Hummus z ciecierzycy

Dzień przed przygotowywaniem hummus’u, ciecierzycę zalej zimną wodą z łyżeczką sody, powinno być przynajmniej dwa razy tyle wody ile ciecierzycy. Zostaw na noc.
Następnego dnia ciecierzycę odcedź i opłucz. Zalej dużą ilością świeżej wody, dodaj  łyżeczkę sody i zagotuj. Gotuj przez około 40 minut lub do czasu, kiedy pojedyncze ziarenko cieciorki z łatwością będzie dało się rozgnieść w palcach i będzie maślane w środku – nie może być białe i suche wewnątrz.
Ugotowaną cieciorkę odcedź i dokładnie opłucz.  Przełóż do naczynia blendera, dodaj tahinę, sok z cytryny  /ok. 2 łyżek/ i czosnek i wszystko zmiksuj na bardzo gładką pastę.
Do gęstej sezamowo-ciecierzycowej pasty dolej powoli lodowatą, ale przegotowaną wodę /1/5 szklanki /cały czas miksując. Ucieraj hummus przez kolejne 2-3 minuty lub do momentu, aż woda idealnie połączy się z pastą i całość zmieni się w jasny, gładki krem.
Przechowywać możesz w szczelnie zamkniętym pojemniku,  w lodówce do 5 dni.

To danie, idealne na śniadania, dla całej rodziny 🙂

 

6. Sok marchewkowo – jabłkowy, przepis znajdziesz TU

 

7. Buraczki z wołowiną

100g wołowiny

150g buraka

Łyżeczka, płaska masła

Łyżeczka soku z cytryny

Łyżka płaska śmietany 12%

Mięso pokrój na drobną kosteczkę i ugotuj, w dużej ilości wody, aż będzie mięciutkie. Buraczki umyj, NIE OBIERAJ, ugotuj. Następnie obierz i zetrzyj na tarce lub zmiksuj w blenderze na niewielkie kawałeczki. Przełóż do garnka, dodaj śmietanę i podgrzej je, stale mieszając. Następnie dodaj masło i sok z cytryny. Wymieszaj dokładnie. Możesz jeszcze chwilę poddusić. Małe kawałeczki ugotowanego  mięsa , pokrój i wrzuć  do buraczków.

żelazo w diecie niemowlaka

  1. Pulpety w sosie warzywnym

200g cielęciny

żółtko

50g bułki czerstwej

¼ łyżeczki tymianku

szczypta kurkumy

2 małe marchewki

pietruszka

4cm pora

niewielki kawałeczek selera

Mięso zmiel, dodaj do niego namoczoną w wodzie bułkę i przyprawy (możesz dodać wg własnego gustu, a najlepiej takie jakie lubi dziecko). Dokładnie wymieszaj całość. Na koniec dodaj żółtko i mieszaj do połączenia się wszystkich składników. Z powstałej masy uformuj małe pulpeciki.

Warzywa pokrój w plastry, wrzuć do garnka z niewielką ilością wodą, zagotuj. Następnie dodaj pulpety. Wszystko duś na małym ogniu ok. 25minut. Jeśli pulpeciki, będą już miękkie, a mięso ugotowane, to wyjmij je z garnka. Do pozostałego wywaru dodaj natkę pietruszki i zmiksuj całość. Podawaj pulpeciki pokrojone i polane powstałym sosem.

  1. Kasza gryczana z serem

 3 łyżki kaszy gryczanej

 100g sera twarogowego

 ¼ awokado – bardzo miękkiego

Kaszę ugotuj na wodzie. Awokado obierz i rozgnieć widelcem. Wymieszaj go z serem i dodaj powstałą pastę do kaszy.

żelazo w diecie niemowlaka

Oczywiście porcje są ogólnikowe, to dziecko decyduje ile zje. Stosując te przepisy możesz być pewna, że wprowadzasz żelazo w diecie niemowlaka. Takie dania jak: makaron ze szpinakiem, pulpety w sosie warzywnym, humus czy pastę jajeczną, proponuję Ci zrobić w większej ilości  i zjeść  razem z dzieckiem  🙂 Są to naprawdę smaczne i zdrowe posiłki.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *