Zupa marchewkowa z mleczkiem kokosowym i curry

Brak Ci pomysłu na ciekawą zupę? Znudziły Ci się pospolite smaki? To super, że jesteś na moim blogu, bo mam dla Ciebie coś wyjątkowego i naprawdę pysznego. Zupa marchewkowa z mleczkiem kokosowym i curry, to moja propozycja dla Ciebie – idealna na zimowe rozgrzanie.

Zapraszam Cię również, po przepis na aromatyczną zupę z dyni oraz na wyjątkową i zachwycającą połączeniem smaków zupę z pora.

Marchew to idealne warzywo na obecną aurę. Głównie jednak kojarzy się ze słodkim smakiem, natomiast w takim doborowym towarzystwie przypraw, przeniesie Cię w zupełnie inne kulinarne doznania.

zupa marchewkowa z mleczkiem kokosowym i curry

Do przygotowania zupy marchewkowej z mleczkiem kokosowym i curry potrzebujesz:

 

20 g oleju rzepakowego

70 g cebuli

10 g imbiru, świeżego korzenia

200 g ziemniaków

650 g marchewki

1 czubata łyżka koncentratu bulionu warzywnego  (przepis na domowy, aromatyczny bulion znajdziesz TU)

700 g wody

1 płaska łyżeczka do herbaty pasty curry (średnio ostrej)

1 puszka mleczka kokosowego

1/2 łyżeczki soli

1/2 łyżeczki pieprzu

 

Przepis na Thermomix: Do naczynia miksującego włóż imbir i cebulę, rozdrobnij 4s/obr. 5. Składniki zgarnij na dno naczynia. Dodaj olej i duś 2 min/120stopni C/obr. 1. Wrzuć marchewkę  i ziemniaki, rozdrobnij 6s/obr. 5. Następnie dodaj koncentrat bulionu, wodę, pastę curry i przyprawy, całość gotuj 25min/100stopni C/obr. 1. Po tym czasie zmiksuj 30s/obr. 4-8 stopniowo zwiększając obroty. Na koniec dodaj mleczko kokosowe i wymieszaj 10s/obr. 4

Przepis tradycyjny: Imbir i cebulę pokrój w drobną kostkę i podduś na oleju na złoty kolor. Przełóż do garnka, dodaj pokrojoną w kostkę marchewkę i ziemniaki, a także koncentrat bulionu, wodę, pastę curry i przyprawy. Wszystko gotuj na niewielkim ogniu do momentu, aż warzywa będą miękkie. Następnie zmiksuj zupę blenderem, tak aby powstał gładki krem. Dodaj mleczko kokosowe. Całość wymieszaj i gotowe.

Tę zupę możesz podawać z drobnym makaronem np. gwiazdki lub z grzankami.

PAMIĘTAJ: Ważne jest, abyś do zupy koniecznie użyła PASTY CURRY. Niestety ze zwykłą, suchą przyprawą curry nie osiągniesz tak idealnego smaku.

Z podanej porcji wychodzi 6 miseczek zupy marchewkowej z mleczkiem kokosowym i curry,

każda z nich ma ok. 170kcal, w tym W: 19,8g; B: 2g; T: 10,3g

zupa marchewkowa z mleczkiem kokosowym i curry

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *