Jesień i zima to dla mnie czas na wypieki murzynków. Nie wiem czemu, ale najlepiej smakują mi właśnie w tym sezonie. Jak zwykle lubię poeksperymentować z przepisami i moimi pomysłami. Tym razem udało mi się za pierwszym razem stworzyć pyszny, puszysty bezglutenowy murzynek.
Nie mam nic do glutenu i jadam go na co dzień, ale czasami lubię pokombinować w kuchni. Dodatkowo ze względu na moich pacjentów, próbuję różnych połączeń, abym mogła zawsze mieć dla nich ciekawe propozycje na dania oraz słodkie wypieki. Oczywiście zawsze z uwzględnieniem ich potrzeb i nietolerancji.
Po spotkaniu z jedną z moich pacjentek, w tamtym tygodniu, powstał właśnie pomysł na nowy bezglutenowy murzynek. Przepis na podobne ciasto znajdziesz TU.
Korzystając z moich niewielkich jeszcze, ale już kulinarnych doświadczeń. Połączyłam 3 przepisy, wybrałam z nich to co mi pasowało, wyrzuciłam to czego nie chciałam, aby w tym bezglutenowym murzynku się pojawiło. I tak powstał mój własny przepis.
Podzieliłam się nim już z dziewczynami na instagramie, kilka z nich od razu mi zaufało i zrobiły swoje wersje 🙂 Im też ślicznie ciasto wyrosło i super smakowało, więc śmiało możesz piec swojego bezglutenowego murzynka.
CHĘTNA NA PRZEPIS ?
200ml mleka
3 łyżki kakao
90g masła
2 żółtka
50g wiórek kokosowych
2 dojrzałe banany
1 puszka czerwonej fasoli (odsączonej)
50g mąki kukurydzianej
1 łyżeczka proszku do pieczenia bez glutenu
2 białka
3 gruszki
1 łyżeczka cukru z wanilią lub ksylitolu z wanilią
Przepis tradycyjny: Mleko rozpuść z kakao, dodaj masło. Delikatnie podgrzej, tak aby się rozpuściło. Następnie dodaj banany, fasolę i żółtka. Zmiksuj dokładnie. Dodaj wiórki i mąkę z proszkiem. Wymieszaj tak, aby nie było grudek mąki.
Białka ubij i dodaj do ciasta, delikatnie, bardzo delikatnie, mieszaj do połączenia składników.
Gotowe ciasto przelej do formy – keksówki.
Gruszki obierz, przekrój na pół i ułóż na cieście, środkiem do góry. Posyp je ksylitolem z wanilią.
Piecz w nagrzanym piekarniku na 180 stopni przez 40 min. Potem ustaw na 200 stopni i dopiecz jeszcze 20 minut.
Moim zdaniem, ten bezglutenowy murzynek najlepiej smakuje prosto po upieczeniu 🙂
Ksylitol z wanilią robię sama. Do słoika z ksylitolem dodaję pokrojoną laskę wanilii, zakręcam i odstawiam na tydzień, następnie miksuję wszystko razem i to stosuję do domowych słodkości jako “cukier waniliowy”.
Przepis na Thermomix: Do naczynia miksującego wlej mleko, dodaj masło i kakao i ustaw 2 min./ temp. 60 stopni/ obr. 5. Następnie dodaj banany, fasolę i żółtka i ustaw 40s/ obr. 6. Dodaj wiórki kokosowe i mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszaj 20s/ obr. 4
Białka ubij w innym naczyniu i dodaj do masy. Całość wymieszaj delikatnie kopystką, do połączenia składników. Gotowe ciasto przelej do formy -keksówki.
Gruszki obierz, przekrój na pół i ułóż na cieście, środkiem do góry. Posyp je ksylitolem z wanilią.
Piecz w nagrzanym piekarniku na 180 stopni przez 40 min. Potem ustaw na 200 stopni i dopiecz jeszcze 20 minut.
Moim zdaniem, ten bezglutenowy murzynek najlepiej smakuje prosto po upieczeniu 🙂