Ciasto drożdżowe z truskawkami

Czasami lubię zaszaleć i zjeść coś, czego standardowo nie jadam. Teraz trafiło na ciasto drożdżowe z truskawkami. I tym razem nie kombinowałam z mąką razową, ani innymi zamiennikami. Zrobiłam po prostu, tradycyjne: z białej mąki i z kruszonką.

A co! czasami i tak można i to bez wyrzutów sumienia.

Ważna jest tylko ilość, zjedzonego na raz takiego ciasta i dodatek do niego cukru.

U mnie jedno i drugie oczywiście pod kontrolą, chociaż powiem Ci że ten zapach, smak i ta delikatność ciasta, mocno przeszkadzała mi w oderwaniu się od tych pyszności.

Po raz pierwszy robiłam takie ciasto – ze świeżymi truskawkami. Bałam się, że nie wyjdzie, że puszczą zbyt dużo soku. Nic z tych rzeczy. Ciasto drożdżowe z truskawkami, pięknie mi wyrosło, ślicznie się upiekło i owoce w nim zachowały się idealnie.

Jeśli tak jak ja, podchodzisz do jedzenia racjonalnie, nie popadasz w skrajności i chwilowe mody żywieniowe, to polecam. Upiecz koniecznie to ciasto drożdżowe z truskawkami, obiecuje, że nie pożałujesz. A zapach w domu… mmm… rewelacja.

Jeśli lubisz ciasta drożdżowe czy bułeczki  – idealne na śniadanie, czy przekąskę do kawy, to zapraszam zajrzyj też TU po przepis na drożdżówki z jabłkami.

ciasto drożdżowe z truskawkami

DO PRZYGOTOWANIA CIASTA (PORCJA NA DWIE KEKSÓWKI 30CM X 11CM) POTRZEBUJESZ:

 

CIASTO:

50g cukru

50g drożdży

250ml mleka 2%

60g masła

500g mąki pszennej

200g – 300g truskawek

 

KRUSZONKA:

30g mąki krupczatki

30g masła

10g cukru

 

Przepis na Thermomix: Do naczynia miksującego wlej mleko i ustaw 2min./ temp. 45 stopni/ obr.2 Następnie dodaj cukier i drożdże, wymieszaj 1min./ obr.5  Wyłącz i zostaw w naczyniu na 10-15minut, aby trochę podrosło. Po tym czasie dodaj mąkę i masło, wyrób ciasto 3min. /interwał.

Ponownie zostaw w naczyniu miksującym do wyrośnięcia – poczekaj, aż podwoi swoją objętość. Następnie wyłóż na stolnicę, porwij na małe kawałki i każdy rozwałkuj, tak aby wyszedł Ci krążek jak na pierogi. Włóż do niego jedną, dwie truskawki – zależy od ich wielkości. Układaj w keksówce, tak aby krążki ciasta dokładnie do siebie przylegały. Na koniec sklej je, aby schować truskawki i tak przygotowane ciasto posmaruj mlekiem.

Kruszonka: Do naczynia miksującego wsyp mąkę, cukier i masło, ustaw 1min./ obr. 5

Na koniec posyp ciasto kruszonką i piecz w nagrzanym piekarniku na 180 stopni przez ok. 30minut.

ciasto drożdżowe z truskawkami

Przepis tradycyjny: Do garnka wlej mleko, delikatnie podgrzej aby było ciepłe – ale nie gorące!, Dodaj do niego cukier i drożdże i dokładnie wymieszaj. Odstaw na 10-15minut, do wyrośnięcia. Po tym czasie dodaj mąkę i masło, wyrób ciasto, tak aby bez problemu odchodziło od ręki.

Ponownie zostaw, aby podwoiło swoją objętość. Następnie wyłóż na stolnicę, porwij na małe kawałki i każdy rozwałkuj, tak aby wyszedł Ci krążek jak na pierogi. Włóż do niego jedną, dwie truskawki – zależy od ich wielkości. Układaj w keksówce, tak aby krążki ciasta dokładnie do siebie przylegały. Na koniec sklej je, aby schować truskawki i tak przygotowane ciasto posmaruj mlekiem.

Kruszonka: Posiekaj na stolnicy masło z cukrem i mąką.

Na koniec posyp ciasto kruszonką i piecz w nagrzanym piekarniku na 180 stopni przez ok. 30minut.

ciasto drożdżowe z truskawkami

Z powstałej porcji wychodzi 20 kawałków ciasta drożdżowego z truskawkami,

każda z nich ma ok. 192 kcal, w tym W: 13,9g; B: 13,3g; T: 9g