Czasami lubię zaszaleć i zjeść coś, czego standardowo nie jadam. Teraz trafiło na ciasto drożdżowe z truskawkami. I tym razem nie kombinowałam z mąką razową, ani innymi zamiennikami. Zrobiłam po prostu, tradycyjne: z białej mąki i z kruszonką.
A co! czasami i tak można i to bez wyrzutów sumienia.
Ważna jest tylko ilość, zjedzonego na raz takiego ciasta i dodatek do niego cukru.
U mnie jedno i drugie oczywiście pod kontrolą, chociaż powiem Ci że ten zapach, smak i ta delikatność ciasta, mocno przeszkadzała mi w oderwaniu się od tych pyszności.
Po raz pierwszy robiłam takie ciasto – ze świeżymi truskawkami. Bałam się, że nie wyjdzie, że puszczą zbyt dużo soku. Nic z tych rzeczy. Ciasto drożdżowe z truskawkami, pięknie mi wyrosło, ślicznie się upiekło i owoce w nim zachowały się idealnie.
Jeśli tak jak ja, podchodzisz do jedzenia racjonalnie, nie popadasz w skrajności i chwilowe mody żywieniowe, to polecam. Upiecz koniecznie to ciasto drożdżowe z truskawkami, obiecuje, że nie pożałujesz. A zapach w domu… mmm… rewelacja.
Jeśli lubisz ciasta drożdżowe czy bułeczki – idealne na śniadanie, czy przekąskę do kawy, to zapraszam zajrzyj też TU po przepis na drożdżówki z jabłkami.
DO PRZYGOTOWANIA CIASTA (PORCJA NA DWIE KEKSÓWKI 30CM X 11CM) POTRZEBUJESZ:
CIASTO:
50g cukru
50g drożdży
250ml mleka 2%
60g masła
500g mąki pszennej
200g – 300g truskawek
KRUSZONKA:
30g mąki krupczatki
30g masła
10g cukru
Przepis na Thermomix: Do naczynia miksującego wlej mleko i ustaw 2min./ temp. 45 stopni/ obr.2 Następnie dodaj cukier i drożdże, wymieszaj 1min./ obr.5 Wyłącz i zostaw w naczyniu na 10-15minut, aby trochę podrosło. Po tym czasie dodaj mąkę i masło, wyrób ciasto 3min. /interwał.
Ponownie zostaw w naczyniu miksującym do wyrośnięcia – poczekaj, aż podwoi swoją objętość. Następnie wyłóż na stolnicę, porwij na małe kawałki i każdy rozwałkuj, tak aby wyszedł Ci krążek jak na pierogi. Włóż do niego jedną, dwie truskawki – zależy od ich wielkości. Układaj w keksówce, tak aby krążki ciasta dokładnie do siebie przylegały. Na koniec sklej je, aby schować truskawki i tak przygotowane ciasto posmaruj mlekiem.
Kruszonka: Do naczynia miksującego wsyp mąkę, cukier i masło, ustaw 1min./ obr. 5
Na koniec posyp ciasto kruszonką i piecz w nagrzanym piekarniku na 180 stopni przez ok. 30minut.
Przepis tradycyjny: Do garnka wlej mleko, delikatnie podgrzej aby było ciepłe – ale nie gorące!, Dodaj do niego cukier i drożdże i dokładnie wymieszaj. Odstaw na 10-15minut, do wyrośnięcia. Po tym czasie dodaj mąkę i masło, wyrób ciasto, tak aby bez problemu odchodziło od ręki.
Ponownie zostaw, aby podwoiło swoją objętość. Następnie wyłóż na stolnicę, porwij na małe kawałki i każdy rozwałkuj, tak aby wyszedł Ci krążek jak na pierogi. Włóż do niego jedną, dwie truskawki – zależy od ich wielkości. Układaj w keksówce, tak aby krążki ciasta dokładnie do siebie przylegały. Na koniec sklej je, aby schować truskawki i tak przygotowane ciasto posmaruj mlekiem.
Kruszonka: Posiekaj na stolnicy masło z cukrem i mąką.
Na koniec posyp ciasto kruszonką i piecz w nagrzanym piekarniku na 180 stopni przez ok. 30minut.