Ciasto pszczółka – fit wersja

Jakiś czas temu natrafiłam w Internecie na ciasto pszczółka. Od razu zyskało moja uwagę i bardzo mi się spodobał taki pomysł dekoracji ciasta.  Jak zaczęłam czytać jego różne wersje, to okazało się, że są dość kaloryczne, bo bazują na mascarpone i śmietance 30%.

W związku z tym stwierdziłam, że spróbuję zrobić w moim stylu, czyli ciasto pszczółka – fit wersja.

Przepisem podzieliłam się na moim Instagramie. Dziewczyny wypróbowały przepis i chwaliły ciasto. Dlatego zostawiam go tutaj, żebyś miała je ‘pod ręką”. Zajrzyj też na moje inne przepisy, może się jeszcze bardziej zainspirujesz?

ciasto pszczółka - fit wersja

SPÓD:

70 g biszkoptów (u mnie te z @mamut_polska bez cukru)

BIAŁA MASA:

500 g sera z wiaderka (u mnie jak zawsze PILOS)

400 g jogurtu greckiego

100 g ksylitolu

200 g brzoskwiń w syropie – z puszki

100 g syropu z brzoskwiń

20 g żelatyny rozpuszczonej w 110 g wrzątku

Aromat waniliowy lub ziarna z laski wanilii

MUS:

400 g pulpy z mango (u mnie ta z QF w fioletowej puszce)

10 g żelatyny rozpuszczonej w 140 g wrzącego syropu z brzoskwiń

DEKORACJA:

6 połówek brzoskwiń z puszki

8 goździków

8 płatków migdałowych

20 g gorzkiej czekolady

 

WYKONANIE NA TM: Na spod tortownicy ( o średnicy 24 cm) ułóż biszkopty. Do naczynia miksującego włóż ser, jogurt i ksylitol. Ustaw 20 s/ obr. 4. Zgarnij masę ze ścianek naczynia miksującego i ponownie ustaw 20 s/ obr. 4. Dodaj syrop z brzoskwiń, aromat i wymieszaj 10 s/ obr. 4. Żelatynę rozpuść, odstaw do ostudzenia – ma być zimna, ale lejąca. Ustaw TM na 1 min. / obr. 4 i przez otwór w pokrywie wlewaj wolnym strumieniem żelatynę. Brzoskwinie pokrój w kostkę, wrzuć do masy i wymieszaj już tylko kopystką. Masę przelej do tortownicy z biszkoptami i wstaw do lodówki. Jak masa będzie sztywna zrób mus.

Do czystego naczynia miksującego wlej mus z mango. Żelatynę rozpuść we wrzącym syropie i odstaw do ostudzenia. Ma być zimna, ale lejąca. Ustaw TM na 1 min. / obr. 3 i przez otwór w pokrywie wlewaj cienkim strumieniem żelatynę. Przelej powstały mus na ciasto. Ułóż na nim folię bąbelkową – jeśli chcesz otrzymać formę plastra miodu. Ten sposób znalazłam u @mala.cukierenka (tam są same przepiękne ciasta) zajrzyj jeśli szukasz takich inspiracji – polecam. Wstaw ciasto do lodówki. Jak już masa stężeje (najlepiej niech stoi całą noc) zdejmij delikatnie folię bąbelkową i ułóż brzoskwinie. Oczka zrób z goździków. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Z papieru do pieczenia zrób rulonik, wlej do niego czekoladę i przez malutki otwór rób paseczki na pszczółkach. Skrzydełka zrób im z migdałów i gotowe..

Za pierwszym razem chciałam pójść na łatwiznę i paseczki robiłam łyżeczka – myślałam ze wyjdą mi też takie cieniutkie, ale nieeee.

Z powyższego przepisu wychodzi 12 porcji ciasta pszczółka – fit wersja

, a 1 porcja ma ok. 225 kcal, w tym B: 12,3 g; T: 6,3 g; W: 34,6 g; ŁG = 14, czyli średni.