Domowe lody waniliowe

Mając 10-15 lat zazwyczaj większą część wakacji spędzałam u mojej cioci na wsi. To był zawsze wyjątkowy i niezapomniany czas. Robiłyśmy wtedy często domowe lody waniliowe i truskawkowe, ale teraz już bym ich nie zjadła i nie zrobiła – to na pewno.

Dlaczego? 

U cioci było zawsze super i pomijając już wszelkie inne aspekty udanych wakacji, pamiętam jak często kombinowałyśmy i gotowałyśmy różne dania. To był też moment, kiedy na sklepowych półkach pokazały się cudowne wynalazki m.in. saszetki z proszkiem z którego szybko i w banalny sposób można było zrobić domowe lody waniliowe czy truskawkowe. Z czasem weszły też inne smaki. Jednak najczęściej kupowałyśmy i szykowałyśmy te truskawkowe.

Tak, ja jadłam takie świństwa i mało tego – to mi wtedy bardzo smakowało. Sama się teraz dziwię jak się tym człowiek delektował. Nie mam pojęcia jaki był ich skład, ale z góry obstawiam, że nie było tam nic wartościowego.

Teraz też czasami lubię w upał na moim balkonie usiąść i zjeść, taki zimny deser. Też szykuję to w domu, ale sposób przygotowania zmienił się diametralnie.

Co to znaczy?

Teraz domowe lody waniliowe przygotowuję nadal sama, ale dokładnie już znam ich skład, bo wiem co do nich dodaję. Sama dozuję ilość cukru (a właściwie u mnie jest to ksylitol). Sama dodaję prawdziwą wanilię, a nie wanilinę.

Smak takich domowych lodów jest rewelacyjny, a świadomość tego, że wiem co jem, sprawia, że naprawdę chętnie je robię i chętnie każdy z domowników po nie sięga.

domowe lody waniliowe

 

DO PRZYGOTOWANIA DOMOWYCH LODÓW WANILIOWYCH, POTRZEBUJESZ:

6 żółtek

70g ksylitolu

200g śmietanki kremówki

600g mleka 2%

Laskę wanilii

 

Przepis na thermomix: Jajka sparz przed rozpoczęciem szykowania przepisu. Następnie, rozdziel białka od żółtek. Żółtka wrzuć do naczynia miksującego razem z resztą składników (z laski wanilii – wyjmij ziarenka i tylko ziarenka dodaj do naczynia miksującego). Ustaw 10minut/temp. 95 stopni/ obroty 2

Powstały krem przelej do pojemnika na lody, odstaw do ostygnięcia, a następnie wstaw do lodówki.

Przed jedzeniem, lody pokrój na mniejsze kawałki, wrzuć ponownie do naczynia miksującego i ustaw 20s/ obr.6

Takie są gotowe do jedzenia.

 

Przepis tradycyjny: Jajka sparz przed rozpoczęciem szykowania przepisu. Następnie, rozdziel białka od żółtek. Żółtka wrzucić do garnka, dodaj pozostałe składniki (z laski wanilii – wyjmij ziarenka i tylko ziarenka dodaj).

Całość dokładnie wymieszaj na jednolitą masę i wstaw do kąpieli wodnej.

To znaczy, do większego garnka nalej wodę – zagotuj ją. Następnie wstaw do niego garnek z masą jajeczną i stale mieszaj masę, ok. 20minut, aż się zgęstnieje.

Powstały krem przelej do pojemnika na lody, odstaw do ostygnięcia, a następnie wstaw do lodówki.

Przed jedzeniem, lody pokrój na mniejsze kawałki, wrzuć ponownie do naczynia miksującego i ustaw 20s/ obr.6

Takie są gotowe do jedzenia.

 domowe lody waniliowe

Możesz też do masy dodać 70g pokruszonej czekolady gorzkiej – dzięki temu zrobisz lody czekoladowe.

 

Z powyższego przepisu na domowe lody waniliowe wychodzi 8 porcji,

a każda z nich ma ok. 177kcal, w tym: W: 12,8g; B: 5,g; T: 13,2g