Maj trwa, więc w kuchni króluje rabarbar. Na początku miałam z nim stworzyć muffinki, potem przyszedł pomysł na kruche ciasto. Jak stanęłam w kuchni, żeby zabrać się za wymyślanie przepisu, stwierdziłam, że w tym roku sezon z rabarbarem zacznę od drożdżówek. Tak. Zrobiłam drożdżówki serca z rabarbarem i naprawdę wyszły super.
Jeśli oczywiście lubisz rabarbar, to polecam, rób je od razu i to najlepiej podwójną porcję, bo u nas 4 sztuki rozpłynęły się migiem. Ledwo zdążyłam zrobić zdjęcia. Polecam Ci też wypróbować ten przepis na drożdżówki z jabłkami, jest niezawodny 😉
Lena się zajadała, a u dzieci rabarbar to raczej nie jest NUMER 1 😉
Przepis jest na 4 drożdżówki serca z rabarbarem, ale tak jak pisałam wyżej, polecam Ci zrobić od razu podwójną porcję.
CIASTO:
15 g drożdży świeżych
60 ml mleka ok. 2%
20 g cukru
190 g mąki pszennej razowej (typ 1850 lub 2000)
20 ml oleju
1 jajko
NADZIENIE:
2 banany
150 g rabarbaru
3 łyżki syropu klonowego
1 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub laski wanilii, może być też łyżeczka cukru z wanilią
Przepis na Thermomix: Do naczynia miksującego włóż drożdże, wlej mleko i wsyp cukier ustaw 2 minuty/ 37 stopni/ obr. 2. Następnie dodaj mąkę, olej i jajko i wymieszaj: 2 minuty/ interwał
Uformuj z ciasta kulę i odstaw w ciepłe miejsce, niech zwiększy swoją objętość.
Rabarbar umyj, obierz i pokrój w kostkę. Wrzuć do rondelka i podlej 4 łyżkami wody. Podduś do momentu, aż woda odparuje. Następnie dodaj syrop klonowy i ekstrakt wanilii. Chwilę wszystko razem wymieszaj i odstaw do ostygnięcia.
Banana rozgnieć widelcem w misce.
Ciasto podziel na 4 kawałki. Z każdego uformuj kulkę, rozwałkuj i posmaruj ¼ rozgniecionym bananem. N to połóż rabarbar i zawiń wg instrukcji na zdjęciach (poniżej). Tak samo zrób z resztą kulek. Powstałe serca ułóż na blaszce, na papierze do pieczenia. Drożdżówki serca z rabarbarem wstaw do nagrzanego piekarnia na 180 stopni i piecz 15 minut, góra – dół. (max. 20 minut w zależności od piekarnika).
Przepis tradycyjny: W garnku delikatnie podgrzej drożdże z mlekiem i cukrem. Następnie powstały rozczyn wymieszaj z mąką, olejem i jajkiem. Wyrób ciasto, uformuj z niego kulę i ostaw w cieple miejsce, aby wyrosło.
Rabarbar umyj, obierz i pokrój w kostkę. Wrzuć do rondelka i podlej 4 łyżkami wody. Podduś do momentu, aż woda odparuje. Następnie dodaj syrop klonowy i ekstrakt wanilii. Chwilę wszystko razem wymieszaj i odstaw do ostygnięcia.
Banana rozgnieć widelcem w misce.
Ciasto podziel na 4 kawałki. Z każdego uformuj kulkę, rozwałkuj i posmaruj ¼ rozgniecionym bananem. N to połóż rabarbar i zawiń wg instrukcji na zdjęciach (poniżej). Tak samo zrób z resztą kulek. Powstałe serca ułóż na blaszce, na papierze do pieczenia. Drożdżówki serca z rabarbarem wstaw do nagrzanego piekarnia na 180 stopni i piecz 15 minut, góra – dół. (max. 20 minut w zależności od piekarnika).
Z podanego przepisu wychodzą 4 drożdżówki serca z rabarbarem,
1 drożdżówka ma ok. 320 kcal, w tym W: 56 g; B: 10 g; T: 8 g
Jeśli spodobał Ci się pomysł i przepis na taką słodycz z rabarbarem, to udostępnij dalej ten wpis – podziel się nim ze znajomymi 😉
To dla mnie najlepsza forma docenienia mojej pracy 😉 Dzięki 😉