Fit cynamonki – przepis na ciasteczka

Pochmurny dzień i ponura jesienna pogoda, zawsze składnia mnie do tego, żeby poprawić sobie nastrój i wprowadzić energię do domu poprzez aromatyczne wypieki. Deszczowa jesień, to dla mnie synonim ciepłego koca i aromatycznej korzennej herbatki. Do uzupełnienia tego miłego obrazka idealnie pasują jeszcze fit cynamonki. Dzięki nim, cały dom otula miły, rozgrzewający zapach.

fit cynamonki

Dlaczego moje fit cynamonki, są lepsze od tradycyjnej wersji?

Po pierwsze robię je z mąki razowej, a po drugie nie dodaję cukru. Są pulchne i aromatyczne. Z jednej porcji wychodzi ok. 25sztuk.

Nadzienie ciastek robię w trzech wariantach. Podstawą każdego oczywiście jest cynamon, jednak w zależności od dodatków, urozmaicam smak tych ciastek.

 

CIASTO:

50g drożdży

250g mleka

400g mąki razowej

40g oleju

4 łyżki ksylitolu

2 żółtka

 

fit cynamonki

 

NADZIENIE 1:

80g masła

15g cynamonu

ziarna z jednej laski wanilii

 

 

 

fit cynamonki

NADZIENIE 2:

80g masła

15g cynamonu

2 łyżeczki  kardamonu

ziarna z jednej laski wanilii

3 garści orzechów włoskich

 

 

fit cynamonki

 

NADZIENIE 3:

80g masła

15g cynamonu

100g daktyli

3 garści orzechów włoskich

 

 

 

Przepis na Thermomix: Do naczynia miksującego wrzuć drożdże, wlej mleko i dodaj ksylitol, ustaw 2minuty 30sek/ temp. 60stopni/Obr.2. Następnie dodaj mąkę, żółtka i olej. Włącz 1minuta 30sek/ interwał. Wyjmij ciasto z naczynia miksującego, podziel na dwie części i rozwałkuj duży placek.

Do naczynia miksującego włóż miękkie masło, cynamon i ziarenka wanilii, ustaw 30sek/ Obr. 4. Połowę powstałej masy, rozsmaruj na jednym placku i w zależności od tego z którym nadzieniem chcesz zrobić fit cynamonki, posyp po ciastku resztę składników.

Następnie zawiń placek w rulon i pokrój na 1cm paski. To samo zrób z drugim kawałkiem ciasta. Powstałe ciasteczka ułóż na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia i każdy posmaruj białkiem.

Odstaw na 20minut do wyrośnięcia. Piecz 20minut w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni.

 

Przepis tradycyjny: Do garnka wrzuć drożdże, wlej mleko i dodaj ksylitol, podgrzewaj stale mieszając, do rozpuszczenia się wszystkich składników. Następnie na stolnicy rozsyp mąkę, dodaj do niej żółtka i olej. Zagniataj, cały czas dolewając rozpuszczonych drożdży z garnka. Wyrabiaj, do momentu aż będzie stanowić jednolite, miękkie ciasto.  Następnie podziel go na dwie części i rozwałkuj duży placek.

Masło przełóż do miski, rozgnieć go wałkiem, dodaj cynamon i ziarenka wanilii. Wymieszaj wszystko dokładnie. Połowę powstałej masy, rozsmaruj na jednym placku i w zależności od tego z którym nadzieniem chcesz zrobić fit cynamonki, posyp po ciastku resztę składników.

Następnie zawiń placek w rulon i pokrój na 1cm paski. To samo zrób z drugim kawałkiem ciasta. Powstałe ciasteczka ułóż na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia i każdy posmaruj białkiem.

Odstaw na 20minut do wyrośnięcia. Piecz 20minut w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni.

Daj znać, z którym nadzieniem najbardziej Ci posmakowały moje fit cynamonki.

Polecam Ci także zrobić bardzo szybkie, a pyszne takie ciasteczka owsiane, idealnie sprawdzą się jako przegryzka do kawy, czy idealna przekąska dla dziecka 🙂 Zapraszam Cię, zajrzyj też tu po przepis na ciasteczka z cynamonem i jabłkami – świetne zarówno dla Ciebie jak i malucha 🙂

Z podanej porcji wyszło mi 20 fit cynamonek,

kaloryczność jednej (NADZIENIE 1) to ok. 125kcal, w tym: W:15g; B:2,85g, T: 6,15g.

kaloryczność jednej (NADZIENIE 3) to ok. 168kcal, w tym: W:19,5g; B:3,6g; T:8,9g