Fit sernik na zimno z galaretką

Ciasta zazwyczaj kojarzą się nam z dużą kalorycznością, ciężkimi, tłustymi masami i dużą ilością jajek. Można jednak wybierać zdrowsze i bardziej dietetyczne słodkości.  Z racji tego, że w moim domu każdy lubi mieć „coś” dobrego do kawy, mam duże wyzywanie, żeby wymyślać smaczne i jednocześnie mniej kaloryczne słodkości. Przez ostatnie tygodnie gości u nas fit sernik na zimno, oczywiście jest to wersja z domową galaretką. Po pierwsze szybko się go robi, po drugie mogą go śmiało jeść dzieci, a po trzecie nie musimy bardzo martwić się o wielkość porcji jaką jemy 😆

Jeśli lubisz takie ciasta to, koniecznie zobacz na blogu, mój drugi przepis na fit sernik z ricottą.

 

fit sernik na zimno

Dlaczego?

Mój  fit sernik na zimno,  to przede wszystkim:  ser twarogowy chudy, jogurt, wanilia, syrop klonowy i domowy sok owocowy. Oczywiście, żeby wyszło mi z tego ciasto muszę jeszcze dodać żelatynę. A wersja bardziej elegancka i wytworna zawiera jeszcze 20dkg ciasteczek owsianych, maślanych z Oskroby. Specjalnie podaję firmę, ponieważ tylko one według mnie zasługują na  zakup. W swoim składzie posiadają płatki owsiane 37,9%, masło 19%, cukier, jaja, mąkę pszenną, węglan amonu-substancje spulchniające.

Przyznasz, że jak na gotowe, kupione ciastka to listę składników mają bardzo krótką. Zwróć uwagę, że jest w nich MASŁO, a nie jakieś tanie, niezdrowe zamienniki tłuszczu. Proponuję, jeśli  masz w domu jakieś inne kruche ciasteczka, zobacz ich skład. W większości niestety oprócz mąki, cukru, znajdziesz najczęściej jeszcze syrop glukozowo-fruktozowy, tłuszcze utwardzone, tłuszcz palmowy, substancje konserwujące, wzmacniacze smaku. A takich dodatków warto unikać.

PAMIĘTAJ: Im dłuższa lista składników, tym gorszy produkt – najczęściej 😉

Wracając do mojego ciasta.

Jeśli chcesz przygotować fit sernik na zimno z galaretką, potrzebujesz:

SPÓD:

200 g ciastek owsianych z masłem „OSKROBA”

Płaską łyżkę kakao

50 g masła

SPÓD II WERSJA:

150 g płatków owsianych

30 g suszonych daktyli

Płaską łyżkę kakao

80 g masła

MASA SEROWA:

500 g sera twarogowego chudego

700 ml jogurtu naturalnego 2%

2 łyżeczki cukru waniliowego lub 1 laskę wanilii

80 g syropu klonowego lub miodu lub 50 g ksylitolu albocukru

4 czubate łyżeczki żelatyny

DOMOWA GALARETKA:

300 ml soku owocowego domowego (ja daję z czarnej porzeczki lub z truskawek)

3– 4 łyżeczki żelatyny

fit sernik na zimno

Przepis na Thermomix:  Do naczynia miksującego wsyp ciastka, kakao i masło, ustaw czas 30 s./Obr. 7. Powstałą masę wyłóż do formy wyścielonej papierem do pieczenia. Uklep ją równomiernie i wstaw do lodówki.

Jeśli robisz spód z II wersji, to daktyle zalej wrzątkiem w miseczce i odstaw na 10 min. Następnie odsącz z wody i wrzuć je do naczynie miksującego, dodaj płatki, masło i kakao i ustaw 1 min/ obr. 6. Powstałą masę wyłóż do formy wyścielonej papierem do pieczenia. Uklep ją równomiernie i wstaw do lodówki.

Do naczynia miksującego wrzuć ser i 300 ml jogurtu ustaw 1 min/Obr.5, następnie dodaj resztę jogurtu, syrop klonowy (lub inne “słodzidło”) i wanilię. Wymieszaj 30 s./Obr 4. Żelatynę rozpuść w 50 ml gorącej wody, dokładnie wymieszaj, aby powstał klarowny płyn. Thermomix ustaw na 45 sek/ Obr 5 i przez otwór w pokrywie wlej rozpuszczoną żelatynę.  Dla urozmaicenia ciasta możesz dodać do masy 2 łyżeczki chia. Blaszkę z ciastem wyjmij z lodówki i wylej na to powstałą masę serową. Wstaw ponownie blaszkę do lodówki.

Przygotuj galaretkę:

Sok domowy podgrzej w garnku, następnie zdejmij z ognia i wsyp żelatynę, mieszaj do jej całkowitego rozpuszczenia. Odstaw aby sok przestygł. Jak już będzie chłodny wylej na ciasto. I ponownie wstaw do lodówki. Ciasto jest gotowe do jedzenia dopiero, jak galaretka na górze się zsiądzie.

Przepis tradycyjny: Ciastka wsyp do reklamówki i rozgnieć je wałkiem do ciasta. Przesyp do miski dodaj kakao i miękkie masło. Wymieszaj wszystko razem do dokładnego połączenia się składników. Powstałą masę wyłóż do formy wyścielonej papierem do pieczenia. Uklep ją równomiernie i wstaw do lodówki.

Jeśli robisz spód z II wersji, to daktyle zalej wrzątkiem w miseczce i odstaw na 10 min. Następnie odsącz z wody i wrzuć je do blendera, dodaj płatki, masło i kakao i miksuj do momentu połączenia się składników. Powstała masa powinna się lepić. Wyłóż ją do formy wyścielonej papierem do pieczenia. Uklep równomiernie i wstaw do lodówki.

Do miski wrzuć ser i 300 ml jogurtu, mieszaj mikserem lub blenderem, aż uzyskasz gładki krem. Następnie dodaj resztę jogurtu, syrop klonowy i wanilię.Wymieszaj, żeby składniki dobrze się połączyły. Żelatynę rozpuść w 50 ml gorącej wody, dokładnie wymieszaj i powstały klarowny płyn wlej do masy serowej. Ponownie dokładnie ją wymieszaj, tak żeby żelatynę rozprowadzić po całej masie. Dla urozmaicenia ciasta możesz dodać do masy 2 łyżeczki chia. Blaszkę z ciastem wyjmij z lodówki i wylej na to powstałą masę serową. Wstaw ponownie blaszkę do lodówki.

Przygotuj galaretkę:

Sok domowy podgrzej w garnku, następnie zdejmij z ognia i wsyp żelatynę, mieszaj do jej całkowitego rozpuszczenia. Odstaw aby sok przestygł. Jak już będzie chłodny wylej na ciasto. I ponownie wstaw do lodówki. Ciasto jest gotowe do jedzenia dopiero,  jak galaretka na górze się zsiądzie.

fit sernik na zimno

Dla tych którzy chcą wiedzieć więcej 😉

Z podanego przepisu wychodzi 10 porcji fit sernika z galaretką. Jedna porcja tego ciasta ma ok. 270 kcal, 16,5 g białka, 10,6 g tłuszczy, 26,3 g węglowodanów. Dla osób bardzo unikających niepotrzebnych źródeł kalorii proponuję wersję bez spodu z ciastek i bez chia. Różnica  w tabeli wartości jest wielka. Masa serowa z galaretką w jednej porcji posiada tylko ok. 130 kcal, 14,3 białka, 1,68 tłuszczy, 13,3 węglowodanów.

Obydwie wersje są super. Śmiało Wam polecam 🙂

Jeśli lubicie robić ciasta bez pieczenia, zapraszam też do wypróbowania przepisu na sernik na zimno z serka homogenizowanego. Jest przepyszny i śliczny – zobacz go tu i sama oceń 😉

4 thoughts on “Fit sernik na zimno z galaretką

  1. Oh dzięki ci za wersję na thermomixa <3 Zapisuję przepis i za dwa tygodnie będę próbować.

    Co prawda od dziecka mam alergię na białko mleka krowiego, ale dla sernika od czasu do czasu jestem w stanie poświęcić swoją cerę… Nie potrafię się mu oprzeć.

  2. Mam pytanie, sernik bez spodu – wtedy wylewam masę serową na papier do pieczenie wyłożony w tortownicy? 🙂

    1. Myślę,że robiąc ciasto bez spodu, jak wylejesz masę na papier do pieczenia to niestety ale on zmięknie i potem ciężko będzie go oddzielić od ciasta. Ja jak robię sernik na zimno bez spodu to wylewam masę po prostu na blaszkę, albo wykładam spód tortownicy folią spożywczą 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *