Insulinooporność – pytania i odpowiedzi

Gotowa na test? Zapraszam, sprawdź ze mną swoją wiedzę na temat insulinooporności 🙂 Insulinooporność – pytania i odpowiedzi:

Co oznacza skrót IG, dla dietetyka?

Czy tabele określające poziom IG, to wyrocznia dla osób ze zdiagnozowaną IO lub PCOS?

Owszem, osoba która ma zalecone przestrzeganie diety z niskim IG, powinna w swoim codziennym odżywianiu, przede wszystkim stosować produkty, których wartość IG wynosi max. 55, jednak… to nie oznacza, że nie może jeść żadnych produktów o średnim czy nawet wysokim IG. Wszystko zależy od ilości takiego produktu i od tego z jakimi innymi składnikami go skomponujemy. Dlatego odpowiednie, niewielkie ilości np. gotowanej marchewki, arbuza czy banana są dopuszczalne.

Czy istnieje idealna, standardowa dieta dla osób ze zdiagnozowaną IO?

Niestety nie ma jednej konkretnej diety dla takich pacjentów, nie ma też jednych konkretnych zaleceń. Wszystko zależy od pacjenta, od jego dotychczasowego sposobu odżywiania, od wyników badań oraz od innych współtowarzyszących chorób

Czy osoby ze zdiagnozowaną IO mogą jeść banany?

IG banana wynosi ok. 72, musimy jednak pamiętać, że IG wyliczony jest dla porcji produktu zawierającej 50g węglowodanów, w przypadku banana chodzi więc o ok. 200g tego owocu. W związku z tym jeśli do jogurtu naturalnego o dobrym składzie dodamy np. 40g banana- do smaku i skomponujemy dodatkowo ten posiłek np. z orzechami to śmiało możemy w takiej ilości i kompozycji posiłku zjeść ten owoc.

Czy każda osoba ze zdiagnozowaną IO powinna tak samo się odżywiać?

W dietetyce zawsze musimy pamiętać, że każdy pacjent jest inny. Podczas określania sposobu odżywiania musimy pamiętać, że wszystko zależy od indywidualnych wyników badań, historii choroby oraz rodzaju dotychczasowego stylu odżywiania

Czy u osób ze zdiagnozowaną IO powinno się kategorycznie wyeliminować z diety gluten?

Insulinooporność nie jest wskazaniem do wyeliminowania glutenu. Należy pamiętać, że jedynymi wskazaniami do wykluczenia go z diety są: celiakia, alergia na pszenicę i nieceliakalna wrażliwość na gluten. Jeśli nie cierpisz na żadne z powyższych to śmiało możesz stosować w swoim codziennym żywieniu pełnoziarniste produkty zawierające gluten. Mają one wiele Mikroelementów, a bezpodstawne wykluczanie ich z diety może prowadzić do niedoborów żywieniowych. Dodatkowo warto pamiętać, że popularne gotowe, produkty bezglutenowe zawierają najczęściej sztuczne dodatki, cukry i charakteryzują się bardzo wysokimi IG.

Czy mając zdiagnozowaną IO, należy całkowicie wykluczyć z diety węglowodany?

Absolutnie nie. Osoby borykające się z insulinoopornością powinny wyeliminować ze swojej diety jedynie węglowodany proste np. cukier, biała mąka i produkty, które je zawierają. Dieta pacjenta z IO, powinna charakteryzować się zmniejszoną ilością węglowodanów min. 40% (ale nie ich eliminacją) i powinny to być węglowodany złożone. Np. razowa mąka i produkty z niej wykonane: razowy chleb, makaron.

Czy komponując dietę dla osoby ze zdiagnozowaną IO, należy stosować jedynie produkty z niskim IG, czy można używać również tych o średnim IG?

bilansując dietę pacjentowi należy pamiętać o ładkunkuglikemicznym, a nie tylko o Indeksie glikemicznym. Jest to bardzo ważne ponieważ, dzięki niemu można sprawdzić zawartość węglowodanów w całym posiłku. Dzięki temu, niektóre produkty pomimo tego, że mają wysoki IG, mają niski ŁG i są odpowiednie dla pacjenta. To dlatego, że porcja produktu, którą pacjent zje może być mniejsza od tej przyjętej podczas obliczania IG.

Insulina to hormon wytwarzany w naszym organizmie przez komórki:

Czy osoba z IO powinna mieć zbilansowaną dietę wyłącznie na 3 lub 4 posiłki w ciągu dnia, czy może jadać 5 posiłków dziennie?

Nie pojawiły się jeszcze oficjalne zalecenia, które automatycznie wskazywałyby na odpowiednią ilość posiłków – taką samą dla każdego. Wybierając konkretną ilość posiłków w ciągu dnia należy wziąć pod uwagę indywidualne wyniki badań pacjenta, jego tryb dnia, godziny pracy, samopoczucie i dotychczasowe odżywianie, a także przyjmowane leki.

Czy osoby ze zdiagnozowaną IO, mogą do śniadania jadać owoce?

Owoce nie powinny stanowić jedynego produktu na śniadanie, czy inny posiłek. Natomiast jeśli będą niewielkim dodatkiem do głównego dania to u większości osób, oczywiście mogą znaleźć się na talerzu. I należy pamiętać, że każdy z nas jest inny i należy wszystko konsultować indywidualnie z pacjentem.

I jak Ci poszło? Fajny test, robić takich więcej?

Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o insulinooporności, zapraszam Cię częściej na mojego bloga. Będą pojawiać się tu cyklicznie artykuły na temat żywienia w IO.

Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej na temat diety z niskim IG, zajrzyj TU.

A jeśli potrzebujesz ułatwienia i podpowiedzi w komponowani i bilansowaniu posiłków z niskim indeksem / ładunkiem glikemicznym, to za dwa dni pojawi się gotowy tygodniowy plan żywieniowy: Zdrowa Dieta Niskim Kosztem z niskim IG, w różnych kalorycznościach – zajrzyj.

 

4 thoughts on “Insulinooporność – pytania i odpowiedzi

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *