Jak zrobić chrupiące chipsy z ziemniaków?

Przepis powstał przypadkowo, z potrzeby „pociapania” w piątkowy wieczór. Dariomąż miał zachciankę na chipsy… więc wykombinowaliśmy nasze własne, dobre, w zdrowszej wersji. Jak zrobić chrupiące chipsy z ziemniaków? Powiem Ci, że to jest banalnie proste i zadziwiająco smaczne.

Wcześniej już kilka razy podchodziłam do tego tematu, ale albo mi się zbyt mocno spiekały ziemniaki, albo w ogóle nie były chrupiące. Temat chipsów ziemniaczanych poszedł więc w  odstawkę, a ja zachwyciłam się frytkami z batatów, przepis na nie znajdziesz TUTAJ.

Od wczorajszego dnia, wszystko się zmieniło i ziemniaczane chipsy na pewno zaczną się pojawiać w naszym domu, ale jedynie w takiej formie.

Jak zrobic chrupiace chipsy z ziemniakow

Jeśli zdecydujesz się wypróbować ten przepis, a mam nadzieję, że długo nie będziesz zwlekać  🙂 Pamiętaj, że dodatek przyprawy jest formą bardzo indywidualną. My chcieliśmy otrzymać chipsy o smaku kebaba  😆 Wykorzystaliśmy do tego przyprawę kebab-gyros. Ziemniaki możesz oczywiście posypać innymi mieszankami przypraw lub dowolnymi ziołami np. słodką czy wędzoną papryką, solą gruboziarnistą, czy przyprawą do pizzy.

Dodatek przyprawy, to kwestia mocno indywidualna. Z racji tego, że w gotowych mieszankach przypraw jest bardzo dużo soli (pond 1/3 opakowania stanowi sól), ja wolę oprószyć nią ziemniaki delikatnie. Jeśli jednak jesteś przyzwyczajona do smaku komercyjnych chipsów, możesz dać na początek większą jej ilość, aby upodobnić intensywność smaku do tych „sklepowych”.

Jak zrobić chrupiące chipsy z ziemniaków?

0.5 kg ziemniaków

Łyżeczka oleju

4 łyżeczki przyprawy Prymat kebab-gyros

 

Ziemniaki obierz i pokrój OBIERACZKĄ DO WARZYW na plasterki.

UWAGA: Muszą być pokrojone bardzo cieniutko, dlatego tylko obieraczka spełni to wymaganie. Dzięki temu, po upieczeniu są bardzo chrupiące.

Następnie, pokrojone ziemniaki posyp przyprawą. Blaszkę z piekarnika, wyłóż papierem do pieczenia. Pędzelkiem rozsmaruj na niej niewielką ilość oleju i układaj każdy plasterek ziemniaka oddzielnie obok siebie. Wstaw do piekarnika nagrzanego na 150stopni z termoobiegiem. Piecz ok. 10minut, w trakcie jak już delikatnie ziemniaki się podpieką możesz je wymieszać, aby z każdej strony nabrały pięknego, złotego koloru.

Sprawdzaj koniecznie, aby zbyt mocno Ci się nie spiekły, bo wtedy nie będą już tak smaczne.

Wyjmij z piekarnika, jak będą chrupiące. Blaszkę ponownie delikatnie posmaruj olejem i połóż na nią w ten sam sposób kolejne plastry ziemniaka.

Z podanej ilości ziemniaków wychodzą dwie porcje,

każda z nich ma ok. 270kcal, w tym W: 52,8g, B: 5,15g; T: 5,6g

Jak zrobic chrupiace chipsy z ziemniakow