Krem z dyni z imbirem

Jesień w kuchni kojarzy mi się głównie z 3 produktami. Dynią, śliwka i gruszką. Lubicie te smaki? Przepyszne śniadanie na ciepło ze śliwką w roli głównej znajdziesz TU. Dzisiaj podzielę się z Tobą przepysznym przepisem na zupę krem z dyni z imbirem.

krem z dyni z imbirem

Dlaczego krem z dyni z imbirem to dobry pomysł na jesienny posiłek?

Taka zupa, świetnie rozgrzeje Cię w chłodny, jesienny dzień. Dodatkowo, dynia w połączeniu z imbirem ma rewelacyjne działanie  antybakteryjne i przeciwzapalne. Dodatkowo warto, żebyś wiedziała, że dynia jest niskokaloryczna (28kcal/100g) i praktycznie nie zawiera tłuszczu (0,3g/100g). Jednak wato ją spożywać ponieważ, dostarcza nam witamin: A, E, K, C, a także żelaza, magnezu i potasu. Tak więc, proponowana tutaj przeze mnie zupa krem z dyni z imbirem, na pewno pozytywnie wpłynie na twoją odporność, która w okresie jesiennym jest niezmiernie nam potrzebna.

Rozpoczęcie sezonu żłobkowo-przedszkolnego, wśród moich znajomych już skutkuje zwolnieniami lekarskimi i kilkudniowym siedzeniem w domu z katarem. W związku z tym, nieocenionym wsparciem, podczas choroby,  będzie aromatyczna, rozgrzewająca moja zupa krem z dyni z imbirem. Zajadamy się nią wszyscy w domu i szczerze polecamy Tobie.

krem z dyni z imbirem

Co nadaje wyrazisty smak tej zupie?

Oprócz dyni i imbiru, kolejnym ważnym składnikiem jest pasta curry. Pastę odkryłam już kilka lat temu dzięki mojej koleżance. To ona po raz pierwszy podczas wspólnego gotowania zasugerowała mi, zamienić zwykłą przyprawę curry na pastę. Powiem Ci, że od tamtej pory już ani razu nie użyłam suchego proszku curry, zawsze w lodówce mam zapas pasty, bo to ona daje potrawom, tą wyjątkową głębię smaku. Ja używam średnio-ostrej pasty, według mnie na 2 litry zupy wystarczy jej pół łyżeczki. Jak dla mnie to idealna ilość, żeby zupie nadać ten wyjątkowy charakter, a podczas jedzenia, aby nie wypalić sobie buzi 😉

 

PRZEPIS NA ZUPĘ KREM Z DYNI Z IMBIREM

50g cebuli

20g korzenia, świeżego imbiru

150g marchewki

800g dyni (u mnie piżmowa – taka dostałam od rodzinki)

40g masła klarowanego

1 łyżeczka koncentratu bulionu (tutaj znajdziesz przepis jak zrobić domowy, bulion)

750ml wody

Pół łyżeczki pasty curry (średnio pikantnej)

Szczypta pieprzu

Dwie garści orzechów włoskich

120g serka ricotta

Listki pietruszki

.

Przepis na Thermomix: Cebulę przekrój na pół i wrzuć do naczynia miksującego, dodaj obrany korzeń imbiru i ustaw 4s/ Obr 6. Dodaj pokrojona w plastry marchewkę i dynię, ponownie zmiksuj ustawiając 5s/Obr.6. Następnie dodaj masło i podduś wszystkie składniki 5 min/temp. 120stopni/ Obr. 2. Po tym czasie dodaj wodę, koncentrat bulionu, pastę curry i szczyptę pieprzu. Wszystko razem gotuj 15min./ 100 stopni/ Obr. 2. Gotową już zupę zmiksuj przez 50minut, ustawiając obroty stopniowo od 4 – 8. Zupę dopraw do smaku według własnych upodobań, czyli dodaj więcej soli lub curry.

Przelej gotowe danie do talerzy i udekoruj serkiem, pietruszką i orzechami.

Przepis tradycyjny:  Cebulę pokrój w piórka, imbir zetrzyj na tarce, marchewkę i dynię pokrój w paski lub kostkę. Wszystko razem wrzuć na patelnię, dodaj masło i duś stale mieszając przez ok. 7minut. Po tym czasie, dokładnie przełóż wszystko do garnka, zalej wodą, dodaj koncentrat bulionu, pastę curry i szczyptę pieprzu. Gotuj na małym gazie, aż dynia i marchewką będą miękkie. Gotową już zupę zmiksuj blenderem na gładki krem. Zupę dopraw do smaku według własnych upodobań, czyli dodaj więcej soli lub curry.

Przelej gotowe danie do talerzy i udekoruj serkiem, pietruszką i orzechami.

krem z dyni z imbirem

 

A Ty jak często gotujesz zupy z dyni?

Wolisz wersje na ostro czy możne mleczne, słodkie zupki dyniowe?