Kruche babeczki z kremem

Kruche babeczki, to jedno z moich ulubionych deserów w dzieciństwie, a potem jedno z pierwszych jakie sama zaczęłam wypiekać. Po pierwsze to bardzo prosty deser, który zawsze wychodzi. Dzięki przeróżnym formom dekoracji można z niego zrobić śliczną, apetyczną przekąskę – bez stresu, że nie wyjdzie, nie urośnie czy nie posmakuje gościom.

Dodatkowo ich atutem jest to, że takie kruche babeczki możesz zrobić w większej ilości w dniu kiedy akurat masz na to czas i potem trzymać je w pojemniku nawet przez kilka tygodni, a przed zjedzeniem tylko dorobić do nich krem.

Pomysłów na krem, może być cała masa. Ja dzisiaj dałam Ci tradycje połączoną trochę z rozsądkiem. Jak?

Kruche babeczki zwykle nadziewa się po prostu słodką bitą śmietaną. Ja połączyłam ją z serkiem twarogowym – dzięki temu takie babeczki będą miały więcej białka 😉 Możesz też zrobić je ze słodkim skyrem i pominąć już dodatek tłustej bitej śmietany – wtedy będą jeszcze bardziej proteinowe 😉

A jeśli chcesz też popróbować tradycyjnych ciast w bardziej dietetycznej wersji, to zobacz TO razowe ciasto na maślance z owocami.

kruche babeczki

Zostawiam Ci przepis na moje kruche babeczki z kremem i owocami:

Ciasto:

125 g masła

200 g mąki orkiszowej razowej

40 g ksylitolu

50 g ciepłej wody

Szczypta soli

Krem:

200 g śmietanki 30%

2 łyżeczki ksylitolu

150 g sera  twarogowego z wiaderka

6 kropel aromatu biała czekolada (jeśli nie masz możesz dodać ziarna wanilii do smaku)

 

Przepis na TM: wszystkie składniki na ciasto włóż do naczynia miksującego. Ustaw 1 min./ obr.3. Ciasto zagnieć w kulę, owiń folią i włóż na 30 minut do lodówki lub na 10 minut do zamrażalnika. Rozwałkuj i wyklej nim foremki na babeczki. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 8 – 10 minut.  Wystaw żeby ostygły.

Śmietankę ubij – uważaj abyś jej nie przebiła – bo wyjdzie Ci masło 😉 Ser zmiksuj z ksylitolem i aromatem, dodaj bitą śmietanę i już bardzo powoli i delikatnie wymieszaj całość.

Gotowy krem nakładaj do babeczek. Udekoruj sezonowymi owocami np. porzeczkami, malinami, borówkami, jagodami – wszystko to co lubisz.

Z podanego przepisu wychodzi 20 babeczek (chociaż to zależy od wielkości foremek jakie masz)

1 z 20 pusta krucha babeczka ma ok. 86 kcal, w tym B: 1,6 g; T: 5,4 g; W: 9 g ŁG = 4

1 z 20 krucha babeczka z kremem ma ok. 125 kcal, w tym B: 3,3 g; T: 8,5 g; W: 10,5 g; ŁG = 5

Po więcej inspiracji i dietetycznych podpowiedzi zapraszam Cię tutaj na mój instagram.

kruche babeczki