Muffinki czekoladowe bezglutenowe

Dziewczyny, ale jestem z siebie dumna 😉 Zrobiłam muffinki czekoladowe bezglutenowe, tworząc przepis w trakcie ich przygotowywania. To znaczy, dodawałam składniki, z tych produktów, które akurat miałam w domu. Czysta inwencja kulinarna, a wyszły naprawdę bardzo smaczne babeczki. Zobacz i upiecz też koniecznie, murzynka bezglutenowego – z mojego ostatniego przepisu 😉

Przyznam Ci się, że patrząc jak Lenka zjada kolejną jeszcze ciepłą muffinkę, radość moja jest wielka. Stwierdzam, że naprawdę to kombinowanie, gotowanie i wymyślanie dań jest inspirujące.  Dodatkowo obserwowanie domowników, jak zajadają się nowymi daniami, naprawdę sprawia mi wielką przyjemność. Dlatego szczerze i z pełną świadomością, że i Tobie one posmakują wstawiam mój autorski przepis na muffinki czekoladowe bezglutenowe. To co jeszcze jest istotne, to są one bez jajek, mleka i cukru. I naprawdę bardzo, bardzo smaczne 😉

Oczywiście w przepisie, możesz zamienić kilka składników. Jeśli stosujesz w swoim domu mleko krowie to zamiast napoju migdałowego możesz użyć mleka 2%. Zamiast ksylitolu możesz dodać inne słodzidło np. syrop klonowy. Jeśli nie musisz stosować restrykcyjnej diety bezglutenowej, to dodaj do ciasta zwykły proszek do pieczenia.

muffinki czekoladowe bezglutenowe

MUFFINKI CZEKOLADOWE BEZGLUTENOWE  – PRZEPIS

300ml napoju migdałowego (może być też mleko 2%)

4 łyżki kakao

125g masła

75g ksylitolu

200g ciecierzycy z zalewy

1 dojrzały banan

150g mąki kukurydzianej

1 łyżeczka proszku do pieczenia (bez glutenu)

35g wiórek kokosowych

150ml aquafaby – wody z ciecierzycy

Garść rodzynek (możesz je pominąć ;))

 

Przepis na Thermomix: Piekarnik nastaw na 200 stopni, niech się od razu nagrzewa.

Do naczynia miksującego włóż motylek i wlej aquafabę. Nastaw 3 minuty/ obr 4. Ma ubić się na sztywną pianę. Przełóż ją do miski, a do naczynia miksującego wlej napój migdałowy, dodaj kakao, masło i ksylitol i ustaw 3 minuty/ temperatura 55 stopni/ obr. 3.

Następnie dodaj cieciorkę i banana i zmiksuj 10s./ obr.7 Dodaj mąkę kukurydzianą, proszek do pieczenia i wiórki kokosowe i wymieszaj 15s/ obr. 4

Ubitą pianę z aquafaby dodaj do masy razem z rodzynkami, wymieszaj całość kopystką, bardzo delikatnie, ale tak aby składniki się połączyły.

Gotową masę od razu przelej do papilotek. Wstaw do nagrzanego na 200 stopni piekarnika i piecz 30 minut, po tym czasie przestaw piekarnik na grzanie od dołu i piecz jeszcze 20 minut.

Jeśli sprawdzisz ciasto patyczkiem, to nie martw się, on delikatnie będzie wilgotny – ale tak ma być 😉

 

Przepis tradycyjny: Piekarnik nastaw na 200 stopni, niech się od razu nagrzewa.

Do garnka wlej napój migdałowy, dodaj kakao, masło i ksylitol. Podgrzewaj na małym ogniu, do momentu aż masło i ksylitol rozpuści się – stale mieszaj, aby Ci się nie przypaliło. Następnie dodaj cieciorkę i banana – zmiksuj całość na jednolitą masę. Dodaj mąkę kukurydzianą, proszek do pieczenia i wiórki kokosowe i wymieszaj, za pomocą trzepaczki, aby dokładnie połączyły się składniki.

Aquafabę ubij na sztywną pianę i dodaj ją razem z rodzynkami do masy. Całość delikatnie wymieszaj łyżką.

Gotową masę od razu przelej do papilotek. Wstaw do nagrzanego na 200 stopni piekarnika i piecz 30minut, po tym czasie przestaw piekarnik na grzanie od dołu i piecz jeszcze 20 minut.

Jeśli sprawdzisz ciasto patyczkiem, to nie martw się, on delikatnie będzie wilgotny – ale tak ma być 😉

muffinki czekoladowe bezglutenowe

Z podanego przepisu, wychodzi 12 dużych muffinek czekoladowych bezglutenowych.

Każda z nich ma ok. 177kcal, w tym W: 22,3g; B:2,8g; T: 12g