Muffinki z mąką kukurydzianą

Masz ochotę na szybką słodycz do kawy? A może niespodziewani goście zapowiedzieli się, że będą za pół godziny? Podaję Ci idealny przepis na takie sytuacje. Muffinki z mąką kukurydzianą i bakaliami. Pyszne, szybkie i proste w wykonaniu.

Drugi bardzo ciekawy przepis, który też możesz zastosować w awaryjnych sytuacjach to: orkiszowe babeczki z bananami i masłem orzechowym, przepis znajdziesz TUTAJ.

Dzięki mące kukurydzianej są ciekawe w smaku i różnią się od tych popularnych muffin.

muffinki z mąką kukurydzianąa

DO PRZYGOTOWANIA MUFFINEK Z MĄKĄ KUKURYDZIANĄ, POTRZEBUJESZ:

160g mąki kukurydzianej

140g mąki pszennej pełnoziarnistej

35g ksylitolu (jeśli lubisz bardzo słodkie ciasta dodaj więcej)

1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

Szczypta soli

1 jajko

250g mleka

20g oleju

35g rodzynek

35g żurawiny suszonej

Możesz dodać inne dowolne bakalie, jakie akurat masz w domu

 

Przepis na Thermomix: Do naczynia miksującego dodaj mąki, ksylitol, proszek do pieczenia i sól, ustaw 4s/obr.4 – przełóż to do miski.

Następnie do pustego już naczynia miksującego wlej mleko, olej i dodaj jajko, wymieszaj 5s/obr.3 Następnie dodaj zrobiona wcześniej mieszankę suchych składników – mąk.

Ustaw 6s/ obr.4 Dodaj bakalie i wymieszaj 6s/ obroty wsteczne/ obr.4. Gotowe ciasto przełóż do foremek na muffinki i piecz w nagrzanym piekarniku,  na 200stopni przez ok. 15 – 20minut. Po tym czasie, wyłącz piekarnik i uchyl drzwiczki, zostaw tak na 10minut. Potem wyjmij muffinki i odstaw do całkowitego ostygnięcia.

 

Przepis tradycyjny: Mąkę kukurydzianą wsyp do miski i wymieszaj z mąką pszenną pełnoziarnistą, z ksylitolem, szczyptą soli i proszkiem do pieczenia.

W drugiej misce wymieszaj dokładnie mleko z olejem i jajkiem – możesz użyć miksera. Jak już będzie prawie jednolita masa, dodawaj stopniowo mieszankę z drugiej miski – suchych składników. Miksuj, do momentu powstania jednolitej masy. Dodaj bakalie, wymieszaj łyżką i nakładaj ciasto do foremek na muffiny.

Piecz w nagrzanym piekarniku,  na 200stopni przez ok. 15 – 20minut. Po tym czasie, wyłącz piekarnik i uchyl drzwiczki, zostaw tak na 10minut. Potem wyjmij muffinki i odstaw do całkowitego ostygnięcia.

 

Z podanego powyżej przepisu na muffinki z mąką kukurydzianą,

wyszło mi 5 dużych muffinek, każda z nich ma ok. 320kcal, w tym W:61,7g; B: 7,3g; 7,5g

muffinki z mąką kukurydzianą

 

Tworząc te muffinki z mąką kukurydzianą zainspirowałam się przepisem z książki „Podróże z Thermomixem”, jednak przepis wykonałam po moich poprawkach 😉