Przepis na dżem z dyni z pomarańczą

Przepis na dżem z dyni z pomarańczą, dostałam od mojej cioci. W tamtym roku, przyniosła mi słoiczek. Przyznam Ci się, że nigdy nie słyszałam i nigdy nie jadłam takiego dżemu. W związku z tym, z założenia jak coś dziwnie się nazywa i wygląda, odstawiam na potem. Wstawiłam go do szafki i dopiero po kilku miesiącach przypomniałam sobie o nim i otworzyłam.

Jaki on był dobry. Jak żałowałam, że od razu go nie spróbowałam, bo jeszcze był sezon na dynie, więc mogłam zrobić go znacznie więcej. No trudno, za gapowe się płaci. Po roku już jestem mądrzejsza i zamierzam zrobić kilka słoiczków.

Teraz przepis dostałam i od razu dzielę się nim z Tobą, bo warto żebyś go zrobiła. Tak naprawdę, to w zależności od Twojej inwencji kulinarnej i indywidualnych smaków, można go modyfikować do woli.

To świetna forma wykorzystania dyni.

Moją śniadaniową wersję na dynię w roli głównej znajdziesz TU, jeśli jednak miałabyś ochotę na wytrawną jej postać to zapraszam TU na krem z imbirem i curry.

przepis na dżem z dyni z pomarańczą

Ja podam Ci przepis na dżem z dyni z pomarańczą, ten mój.

Jeśli jednak zechcesz dodać więcej, któryś owoców to proszę bardzo 😉

 

2kg dyni (najlepsza ta co pachnie melonem)

1 – 1,5 szklanki wody

Sok z dużej pomarańczy – bardzo słodkiej

3 jabłka

2 duże gruszki

2 banany – dojrzałe

2 garści żurawiny suszonej (mogą być też rodzynki)

1 galaretka pomarańczowa/ cytrynowa

 

W zależności od słodkości owoców, dodaj miód albo syrop klonowy. Ja nic nie dodawałam, wystarczyła mi galaretka i owoce. Dżem wyszedł bardzo słodki (jak dla mnie ) 🙂

 

Przepis: Dynię obierz i pokrój w kostkę. Wrzuć do wody i gotuj, aż się rozpadnie. W razie potrzeby dolej więcej wody. Uważaj, żeby Ci się nie przypaliła. Po ok. 10 minutach gotowania, dodaj obrane i pokrojone w kostkę owoce (jabłka, gruszki i banany) i wyciśnięty sok z pomarańczy. Żurawinę i rodzynki zalej wrzątkiem i odstaw. Jak już dynia będzie miękka, odlej nadmiar wody, a całość owoców rozgnieć tłuczkiem do ziemniaków lub wałkiem. Jeśli chcesz mieć gładki mus zmiksuj w blenderze.

Wstaw ponownie na gaz, dodaj odsączoną z wody żurawinę (i rodzynki jeśli lubisz). Mieszaj cały czas, aby dżem się nie przypalił. Wsyp galaretkę, dokładnie ją wymieszaj w całym dżemie. Jeśli stwierdzisz, że jest zbyt mało słodki dodaj do smaku miód lub syrop klonowy. Może też być ksylitol. Wymieszaj i bardzo gorący dżem wkładaj w słoiki.

Zakręć i od razu odwróć je do góry dnem. Odstaw tak, aż wystygną. Sprawdź czy wieczka są wklęsłe. Jeśli tak, to znaczy, że dżem śmiało możesz przechowywać kilka miesięcy. Na pewno przyda Ci się podczas zimowych wieczorów.

Idealnie pasuje do gofrów, naleśników i ciast. Świetnie sprawdzi się też jako dodatek obiadowy do kurczaka lub indyka. Moja Lena zajada się nim na śniadania z owsianką lub kaszą jaglaną.

Powyższy przepis na dżem z dyni z pomarańczą  ma ok. 1100kcal.

Jeśli włożysz go do 4 słoików, to każdy z nich będzie miał: ok. 275 kcal, w tym: W: 67,5g; B: 5,4g; T: 1,6g

przepis na dżem z dyni z pomarańczą