Przepisy na wigilijne dania, które u mnie już o 3 lat zawsze goszczą na stole. To są potrawy, które świetnie się sprawdzą dla insulinoopornych, ale także dla wszystkich przy wigilijnym stole. Pamiętaj tylko o jednym, podczas świąt dania warto próbować w niewielkich ilościach. Nie należy się nimi objadać.
5 moich porad na święta i kaloryczność wigilijnych przysmaków, przygotowałam dla Ciebie w tym wpisie.
Przepisy na wigilijne dania dla insulinoopornych, czyli na pieczonego karpia, śledzie w suszonych pomidorach i rybę po grecku znajdziesz tutaj.
A TUTAJ, przeczytasz moją odpowiedz na popularne w obecnym czasie pytanie” jak jeść, aby nie przytyć w święta”.
Poniżej mam dla Ciebie kolejne 3 przepisy na wigilijne dania, oczywiście sprawdzą się również dla insulinoopornych. Pamiętaj jednak o zjadanej ilości 😉
Śledzie wg przepisu Magdy Gessler
500 g śledzia – filet
300 g cebuli
1/4 szklanki oleju
2 łyżki cukru
4 łyżki octu
4 łyżki ketchupu łagodnego
3 liście laurowe
3 ziarenka ziela angielskiego
odrobina gorczycy białej
Śledzie wymocz w wodzie, aby nie były za bardzo słone. Pokrój w kilku centymetrowe kawałki.
Na patelni rozgrzej olej, dodaj do niego pokrojoną w piórka cebulę. Podduś, do momentu aż cebula zmięknie. Następnie dodaj cukier. Wrzuć liście laurowe, ziarenka ziela angielskiego i gorczycy. Podsmaż tak, aby cebula się zeszkliła. Ale uważaj nie spal jej. Następnie dodaj ocet i ketchup łagodny. Całość dokładnie wymieszaj i pozostaw do wystygnięcia. Następnie układaj warstwami w pojemniku śledzie – jeden obok drugiego, na to część sosu, potem znów śledzie itd. Aż do skończenia składników.
Takie śledzie mogą stać nawet ponad 2 tygodnie w lodówce.
Kaloryczność całego przepisu to ok. 1750 kcal.
Jeśli podzielisz to na 20 porcji, to każda z nich będzie miała ok. 87 kcal,
w tym T: 6,3 g; B: 5 g; W: 2 g
Przepisy na wigilijne dania cz.2 to krokiety z kapustą i grzybami. Ulubione danie mojego Daria, więc robimy co roku 😉
KROKIETY
Ciasto:
400 g mąki pszennej typ 1850 (u mnie ta z Lidla)
400 ml mleka
400 ml wody ( w razie potrzeby, dolewam jej jeszcze więcej)
15 ml oleju rzepakowego
½ łyżeczki soli
Opcjonalnie 1 jajko (nie zawsze go dodaję)
Farsz:
30 g suszonych borowików
400 ml wody
600 g kapusty kiszonej, odciśniętej
120 g cebuli
30 g masła
1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, lub grzybowego
Ja kupiłam w Lidlu, koncentrat grzybowy z bardzo fajnym składem.
1 płaska łyżeczka pieprzu (może być mniej jeśli nie chcesz bardzo pikantnych)
1 płaska łyżeczka soli
Przepis tradycyjny: Grzyby szybko opłucz i zalej ciepłą wodą. Odstaw na minimum 30 minut, aby namokły.
Zrób naleśniki: Wszystkie składniki na ciasto wsyp do miski i wymieszaj mikserem. Ma powstać ciasto takie jak zawsze na naleśniki. Patelnię delikatnie posmaruj olejem i rozgrzej. Smaż naleśniki z dwóch stron.
Cebulę pokrój w bardzo drobną kosteczkę i smaż na rozgrzanym oleju na patelni. Grzyby odsącz z wody. WODĘ PO MOCZENIU GRZYBÓW ZACHOWAJ – będzie jeszcze potrzebna. Grzyby drobno pokrój i dodaj do podsmażonej już cebuli. Duś je na patelni przez ok. 3 minuty. Po tym czasie dodaj masło, jak się rozpuści to dokładnie wymieszaj i duś kolejne 3 minuty. Przełóż do miseczki.
Kapustę (jeśli jest bardzo kwaśna) przepłucz pod zimną wodą. Dobrze odciśnij i pokrój na drobne kawałeczki ok. 1 cm. Przełóż ją na patelnię, wlej wodę, która została Ci po moczeniu grzybów i dodaj koncentrat grzybowy. Przykryj pokrywą i duś na małym ogniu przez ok. 40 minut – mieszaj co kilka minut, aby się nie przypaliło.
Dodaj wcześniej już podduszone grzyby, w ponownie wszystko razem duś jeszcze przez ok. 20 minut. Dodaj sól i pieprz do smaku i gotowe. Odstaw do ostudzenia i nadziewaj powstałym farszem naleśniki. Zawijaj je jak krokiety.
Przed jedzeniem podsmaż je na patelni.
Przepis na TM: Grzyby szybko opłucz i zalej ciepłą wodą. Odstaw na minimum 30 minut, aby namokły.
Zrób naleśniki: Do naczynia miksującego włóż wszystkie składniki na naleśniki i nastaw 1 min./ obr. 5 Ma powstać ciasto takie jak zawsze na naleśniki. Patelnię delikatnie posmaruj olejem i rozgrzej. Smaż naleśniki z dwóch stron.
Do naczynia miksującego włóż pokrojoną cebulę i ustaw 5 s/ obr. 5 Dodaj olej i podsmaż 3 min. / 120 stopni/ obr. 1 Dodaj namoczone grzyby, ALE UWAGA NIE WYLEWAJ WODY PO ICH MOCZENIU, przyda nam się do kapusty. Całość zmiksuj 3 s/ obr. 5 i zgarnij ze ścianek naczynia. Dodaj masło i ustaw 2 min. / 120 stopni/ obr. 1. Przełóż do miski.
Kapustę (jeśli jest bardzo kwaśna) przepłucz pod zimną wodą. Dobrze odciśnij i pokrój na drobne kawałeczki ok. 1 cm. Do naczynia miksującego włóż kapustę, wlej wodę która została Ci po moczeniu grzybów i dodaj koncentrat grzybowy. Ustaw 30 min. 100 stopni/ obroty wsteczne 1 Po tym czasie dodaj podduszone grzyby i ustaw 20 min./ 100 stopni/ obroty wsteczne 1. Odstaw do ostudzenia.
Dodaj sól i pieprz do smaku i wymieszaj 30 s/ obr. Wsteczne 3 i gotowe. Odstaw do ostudzenia i nadziewaj powstałym farszem naleśniki. Zawijaj je jak krokiety.
Przed jedzeniem podsmaż je na patelni.
Wersja bardziej kaloryczna, to obtocz je w jajku, otrębach lub bułce tartej czy panierze z ciecierzycy i wtedy usmaż. Pamiętaj, że ta wersja krokietów będzie dodatkowo kaloryczna, ponieważ dodasz do nich kalorie z jajka, z panierki i w taki krokiet podczas smażenia wsiąknie jeszcze więcej oleju. W związku z tym, obojętnie jaką panierkę wybierzesz, zwiększysz kaloryczność 1 krokieta o ok. 130 kcal.
Skąd taka różnica?
1 płaska łyżka bułki tartej to ok. 30 kcal
1 płaska łyżka paniera z ciecierzycy to ok. 35 kcal
1 łyżka oleju to ok. 90 kcal
A w panierowany krokiet wsiąknie ok. 2 łyżki oleju
Smażąc krokiet bez paniery wystarczy Ci 1 łyżka oleju, czyli tylko 90 kcal.
Z podanego przepisu wychodzi 10 krokietów,
a każdy z nich (jeśli odgrzejesz go bez panierki na oleju) będzie miał ok. 290 kcal,
w tym T: 15,5 g; B: 6,7 g; W: 33 g
Jeśli zrobisz je w panierce i usmażysz, to kaloryczność 1 krokieta będzie ok. 410 kcal.
Przepisy na wigilijne dania cz. 3 to paszteciki z pieczarkami. Powstały rok temu, przypadkowo. Tylko dlatego, że jakiegoś innego dania zostało nam trochę pieczarek. Były tak pyszne, że w tym roku ich produkcje już zaplanowałam.
PASZTECIKI Z PIECZARKAMI
Ciasto:
220 ml mleka
40 g świeżych drożdży
300 g mąki pszennej typ 1850
80 g masła
1 jajko
½ łyżeczki soli
Farsz:
500 g świeżych pieczarek
150 g cebuli
40 g masła
Garść posiekanej natki pietruszki
sól i pieprz do smaku – powinny być dobrze doprawione
Przepis tradycyjny: Najpierw zrób farsz. Pieczarki umyj i pokrój w bardzo drobniutką kosteczkę, wrzuć na patelnię, oprósz solą i podduś aby wyparowała z nich woda. Cebulę również pokrój w małą kostkę. Wrzuć na patelnię, wymieszaj razem. Na koniec dodaj masło i dopraw do smaku. Odstaw, aby przestygło. Na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki.
Zrób ciasto. Drożdże rozpuść w ciepłym mleku. Możesz dodać szczyptę cukru. Dodaj mąkę, jajko i sól, zagnieć ciasto. W razie potrzeby podsyp jeszcze mąką. Odstaw na 20 minut. Następnie rozwałkuj, podziel na 3 pasy. Na środku każdego ułóż farsz z pieczarek i zawiń w rulon. Gotowy, pokrój na małe ok. 4-6 cm kawałki. Każdy posmaruj roztrzepanym białkiem i posyp sezamem. Piecz w nagrzanym piekarniku (bez nawiewu) na 180 stopni przez ok. 20 minut.
Przepis na TM: Do naczynia miksującego wlej mleko i dodaj drożdże. Możesz dodać szczyptę cukru. Wymieszaj 2 min 30 s/ 37 stopni/ obr. 1 Dodaj mąkę, jajko, sól i wymieszaj całość 2 minuty/ interwał. W razie potrzeby dodaj mąkę i ponownie wymieszaj 1 minuta/ interwał. Odstaw na 20 minut. Następnie rozwałkuj, podziel na 3 pasy. Na środku każdego ułóż farsz z pieczarek i zawiń w rulon. Gotowy, pokrój na małe ok. 4-6 cm kawałki. Każdy posmaruj roztrzepanym białkiem i posyp sezamem. Piecz w nagrzanym piekarniku (bez nawiewu) na 180 stopni przez ok. 20 minut.
Z podanej porcji wychodzi ok. 30 sztuk pasztecików.
Każdy z nich ma ok. 75 kcal, w tym T: 4 g; B: 2,3 g; W: 8,4 g