Razowa tarta z rabarbarem

Razowa tarta z rabarbarem, to mój pomysł dla Ciebie, na najbliższy wypiek. Z racji tego, że sezon na rabarbar w pełni, polecam Ci wykorzystać go na kilka sposobów. Wypróbuj też ten przepis, na drożdżówki z rabarbarem. Zrobiłam je w ramach testowania smaków, ale okazało się, że od razu skradły nasze podniebienia.

Razowa tarta z rabarbarem, najlepiej smakuje od razu  po upieczeniu, jak tylko lekko przestygnie. Jest krucha, delikatna, słodka i po prostu rozpływa się w ustach. Ja dodałam do niej, do rabarbaru jabłko i borówki. Jednak jabłko śmiało możesz zastąpić gruszką, a borówki – jagodami.

Mam nadzieję, że zdjęcia przekonają Cię do upieczenia tej tarty – jestem pewna, że Ci posmakuje.

razowa tarta z rabarbarem

 

CIASTO:

250 g mąki pszennej razowej (typ 1850 lub 2000)

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

110 g masła miękkiego

120 g śmietany 12%

40 g ksylitolu lub cukru

1 jajko

1 żółtko

 

FARSZ:

200 g rabarbaru (ok. 5 sztuk)

260 g słodkiego jabłka (1 duże)

2 garści borówek amerykańskich

30 g syropu klonowego

 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukru z wanilią

POSYPKA:

15 g wiórek kokosowych

10 g syropu klonowego

 

Przepis na Thermomix: Wszystkie składniki na ciasto wrzuć do naczynia miksującego i ustaw 20 s/ obr . 4, następnie 10 s/ obroty wsteczne 3. Ciasto wyjmij na oprószoną mąką stolnicę, i rozwałkuj na duże koło, ok. 4 mm grubości.

Rabarbar umyj, obierz i pokrój w kostkę. To samo zrób z jabłkami. Owoce polej syropem klonowym i ekstraktem wanilii (lub posyp cukrem z wanilią). Wymieszaj i przełóż na środek rozwałkowanego ciasta. Część jabłek, ułóż w rządku wzdłuż boku ciasta i zawiń je (patrz na zdjęcie poniżej). Następnie, na środek dodaj jeszcze borówki i złóż ciasto w kopertę. Zawiń je z 4 boków, do środka.

Wiórki kokosowe wymieszaj w miseczce z syropem klonowym i posmaruj nimi wierzch ciasta.

Przełóż je na blaszkę do pieczenia, wyłożona papierem i wstaw do nagrzanego piekarnika na 180 stopni. Piecz przez ok. 35-40 minut (góra – dół).

razowa tarta z rabarbarem

Przepis tradycyjny: Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Dodaj masło, śmietanę, jajko, żółtko i ksylitol. Zagnieć ciasto. stolnicę oprósz mąką i rozwałkuj ciasto na duże koło, ok. 4 mm grubości.

Rabarbar umyj, obierz i pokrój w kostkę. To samo zrób z jabłkami. Owoce polej syropem klonowym i ekstraktem wanilii (lub posyp cukrem z wanilią). Wymieszaj i przełóż na środek rozwałkowanego ciasta. Część jabłek, ułóż w rządku wzdłuż boku ciasta i zawiń je (patrz na zdjęcie powyżej). Następnie, na środek dodaj jeszcze borówki i złóż ciasto w kopertę. Zawiń z 4 boków, do środka.

Wiórki kokosowe wymieszaj w miseczce z syropem klonowym i posmaruj nimi wierzch ciasta.

Przełóż je na blaszkę do pieczenia, wyłożona papierem i wstaw do nagrzanego piekarnika na 180 stopni. Piecz przez ok. 35-40 minut (góra – dół).

razowa tarta z rabarbarem

 

Razowa tarta z rabarbarem to idealne ciasto również dla dzieciaków, jako zamiennik tradycyjnych drożdżówek lub innych wypieków z białej mąki z dużą ilością cukru.