Ostatnim rzutem na taśmę w sezonie truskawkowym, daje Ci przepis na razowe ciasto na maślance z truskawkami i rabarbarem. Akurat ostatnią turę owoców zdążysz jeszcze tak wykorzystać.
Według mnie akurat w tym cieście czuć dość mocno posmak mąki razowej – więc jeśli chcesz kogoś przekonać do wypieków z nią to raczej na pierwszy raz polecam Ci TO ciasto z jagodami – jest znacznie delikatniejsze. Natomiast to razowe ciasto na maślance – wybrałabym już dla „zaprawionych” w takich smakach. To jedynie moja osobista opinia.
Testowałam je na kilku znajomych osobach i zostało zaakceptowane z podkreśleniem, że do kawki z mlekiem będzie odpowiednie 😉
Po sezonie truskawkowym, możesz te owoce zastąpić borówkami lub malinami.
Dlatego śmiało zostawiam i dla Ciebie przepis. Pamiętaj tylko o trzech rzeczach. Robiąc to razowe ciasto na maślance:
- maślanka i jajka MUSZĄ mieć temperaturę pokojową – jeśli dodasz zbyt zimne, może wyjść Ci zakalec.
- truskawki i rabarbar dodaj w takiej ilości – jeśli dodasz zbyt dużo owoców puszczą za dużo soku i wyjdzie Ci zakalec.
- dobrze osusz owoce przed dodaniem ich do ciasta.
Z przepisu wychodzi 12 kawałków,
a każdy z nich ma ok. 190 kcal, w tym B: 5 g; T: 10 g; W: 23,4 g; ŁG = 9
Razowe ciasto na maślance z truskawkami i rabarbarem – przepis:
80 g ksylitolu
250 g mąki orkiszowej razowej
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody
szczypta soli
ziarna wanilii do smaku
100 ml oleju
200 ml maślanki
2 jajka
200 g truskawek
50 g rabarbaru
Przepis tradycyjny: Suche składniki wymieszaj w jednej misce. Mokre składniki (olej, maślanka, jajka) w drugiej. Do miski z suchymi składnikami stopniowo wlewaj mokre i stale miksuj. Jak już ciasto będzie gotowe przelej do tortownicy ( u mnie o średnicy 26 cm). Na wierzchu ułóż truskawki i rozsyp pokrojony w małą kostkę rabarbar.
Przepis na TM: Do czystego i suchego naczynia miksującego włóż suche składniki. W misce wymieszaj mokre składniki (olej, maślanka, jajka). Ustaw TM na 2 min./ obr. 3 i stopniowo przez otwór w pokrywie wlewaj mokre składniki. Jak już ciasto będzie gotowe przelej do tortownicy ( u mnie o średnicy 26 cm). Na wierzchu ułóż truskawki i rozsyp pokrojony w małą kostkę rabarbar.
Po dawkę codziennych inspiracji zapraszam Cię na mój INSTAGRAM.