Razowe ciasto na maślance

Ostatnim rzutem na taśmę w sezonie truskawkowym, daje Ci przepis na razowe ciasto na maślance z truskawkami i rabarbarem. Akurat ostatnią turę owoców zdążysz jeszcze tak wykorzystać.

Według mnie akurat w tym cieście czuć dość mocno posmak mąki razowej – więc jeśli chcesz kogoś przekonać do wypieków z nią to raczej na pierwszy raz polecam Ci TO ciasto z jagodami – jest znacznie delikatniejsze. Natomiast to razowe ciasto na maślance  – wybrałabym już dla „zaprawionych” w takich smakach. To jedynie moja osobista opinia.

Testowałam je na kilku znajomych osobach i zostało zaakceptowane z podkreśleniem, że do kawki z mlekiem będzie odpowiednie 😉

Po sezonie truskawkowym, możesz te owoce zastąpić borówkami lub malinami.

Dlatego śmiało zostawiam i dla Ciebie przepis. Pamiętaj tylko o trzech rzeczach. Robiąc to razowe ciasto na maślance:
  1. maślanka i jajka MUSZĄ mieć temperaturę pokojową – jeśli dodasz zbyt zimne, może wyjść Ci zakalec.
  2. truskawki i rabarbar dodaj w takiej ilości – jeśli dodasz zbyt dużo owoców puszczą za dużo soku i wyjdzie Ci zakalec.
  3. dobrze osusz owoce przed dodaniem ich do ciasta.

Z przepisu wychodzi 12 kawałków,

a każdy z nich ma ok. 190 kcal, w tym B: 5 g; T: 10 g; W: 23,4 g; ŁG = 9

Razowe ciasto na maślance

Razowe ciasto na maślance z truskawkami i rabarbarem – przepis:

80 g ksylitolu

250 g mąki orkiszowej razowej

1 ½  łyżeczki proszku do pieczenia

½ łyżeczki sody

szczypta soli

ziarna wanilii do smaku

100 ml oleju

200 ml maślanki

2 jajka

200 g truskawek

50 g rabarbaru

 

Przepis tradycyjny: Suche składniki wymieszaj w jednej misce. Mokre składniki (olej, maślanka, jajka) w drugiej. Do miski z suchymi składnikami stopniowo wlewaj mokre i stale miksuj. Jak już ciasto będzie gotowe przelej do tortownicy ( u mnie o średnicy 26 cm). Na wierzchu ułóż truskawki  i rozsyp pokrojony w małą kostkę rabarbar.

 

Przepis na TM: Do czystego i suchego naczynia miksującego włóż suche składniki. W misce wymieszaj mokre składniki (olej, maślanka, jajka). Ustaw TM na 2 min./ obr. 3 i stopniowo przez otwór w pokrywie wlewaj mokre składniki. Jak już ciasto będzie gotowe przelej do tortownicy ( u mnie o średnicy 26 cm). Na wierzchu ułóż truskawki  i rozsyp pokrojony w małą kostkę rabarbar.

Po dawkę codziennych inspiracji zapraszam Cię na mój INSTAGRAM.

 

Razowe ciasto na maślance