Razowe orkiszowe hot-dogi i drożdżówki z truskawkami

Dzisiaj zaczyna się dla nas Euro. I nawet jeśli nie jesteś oddanym kibicem na co dzień, to dzisiaj o 18:00 pewnie zerkniesz na telewizor, co? A może tak jak ja? Całe 4 lata zainteresowanie na poziomie minimum, ale start reprezentacji Polski na Euro, powoduje że odzywa się we mnie zwierz kibica. I jestem wierną fanką, która żadnego meczu nie odpuści i emocje sięgają zenitu? 🙂 Tak czy tak, to uważam, że kolację trzeba zjeść. A jeśli ma to być kolacja do meczu, to… razowe orkiszowe hot-dogi i drożdżówki z truskawkami według mnie sprawdzą się idealnie.

Daję Ci przepisy na te przekąski. Jednak pamiętaj, to co zawsze powtarzam – pomimo tego, że są one z mąki razowej i bez cukru, a  nawet z ograniczoną ilością innych słodzideł to – nadal są to dania, które mają swoją kaloryczność i zjedzone w nadmiarze nie będą dietetyczne (pod względem wartości energetycznej ;)).

Pamiętaj, że ja wychodzę  z założenia, że można jeść wszystko i będąc na redukcji czy stosując dietę przy insulinooporności także. Jednak, aby była to zdrowa dieta, warto myśleć o tym co się je, po co i w jakiej ilości. Korzystając z moich dietetycznych ebooków, przekonasz się, że istnieje taka forma diety, bez diety 🙂

 

Razowe, orkiszowe hot-dogi i drożdżówki truskawkami i budyniem:

Razowe, orkiszowe hot-dogi z sosem czosnkowym

Wychodzi 8 sztuk, a 1 hot-dog z 1/8 powstałego sosu ma ok. 150 kcal, w tym B: 8 g; T: 7,7 g; W: 13,1 g ŁG = 7

 

45 g mleka 2%

15 g masła

10 g drożdży świeżych

1 jajko

135 g mąki orkiszowej, razowej

½ łyżeczki soli

8 krótkich parówek

U mnie parówki PIKOK PURE z indyka ( z LIDLa)

 

Sos czosnkowy:

100 g jogurtu greckiego

3 ząbki czosnku – zależy od jego mocy

Sól, pieprz do smaku

 

Przepis: Mleko z masłem delikatnie podgrzej. Dodaj drożdże i jajko. Wymieszaj całość do połączenia się składników. Dodaj mąkę i sól. Zagnieć ciasto. Następnie przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 30-45 minut.

Jeśli chcesz, aby ciasto urosło szybciej. Ustaw piekarnik na 30 stopni i włóż do niego ciasto. Powinno podwoić swoją objętość.

Następnie podsyp blat mąką, rozwałkuj ciasto na długi prostokąt. Pokrój w paski ok. 3 -5 cm grubości. Zawijaj nimi parówkę. Zrób to na zasadzie spirali – tak, aby połowa ciasta zachodziła na kolejne. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj mlekiem. Do ozdoby możesz posypać sezamem. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piecz przez 15 – 18 min. (góra – dół, bez termoobiegu).

 

TM: Do naczynia miksującego wlej mleko i dodaj masło, ustaw 3 min./ 37 stopni/ obr. 1. Dodaj drożdże i jajko, ustaw 15 s/ obr.3. Wsyp mąkę i sól. Zagnieć ciasto: 5 min./ interwał. Przełóż do miski. Następnie przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 30-45 minut.

Jeśli chcesz, aby ciasto urosło szybciej. Ustaw piekarnik na 30 stopni i włóż do niego ciasto. Powinno podwoić swoją objętość.

Następnie podsyp blat mąką, rozwałkuj ciasto na długi prostokąt. Pokrój w paski ok. 3 -5 cm grubości. Zawijaj nimi parówkę. Zrób to na zasadzie spirali – tak, aby połowa ciasta zachodziła na kolejne. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj mlekiem. Do ozdoby możesz posypać sezamem. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piecz przez 15 – 18 min. (góra – dół, bez termoobiegu).

Jogurt wymieszaj z przepuszczonym przez praskę czosnkiem. Dodaj sól i pieprz do smaku.

Razowe orkiszowe hot-dogi i drożdżówki z truskawkami

Drożdżówki z truskawkami, budyniem i pieczonymi migdałami

 

Z przepisu wychodzi 10 sztuk, a każda ma ok. 185 kcal, w tym B: 7 g; T: 5,7 g; W: 28,8 g ŁG = 14 (średni)

90 ml mleka 2%

20 g ksylitolu (lub cukru –  zależy co używasz)

20 g świeżych drożdży

1 jajko

250 g mąki orkiszowej razowej

Szczypta soli

20 g miękkiego masła

 

budyń waniliowy (40 g) lub mąka ziemniaczana i aromat

1 ½ szklanki mleka 2%

1 łyżka ksylitolu lub cukru

 

250 g truskawek

20 g płatków  migdałów

 

Przepis: Mleko delikatnie podgrzej, dodaj ksylitol, drożdże i wymieszaj do rozpuszczenia składników. Następnie dodaj jajko, zmiksuj. Dodaj mąkę, sól i miękkie masło. Zgnieć ciasto. Następnie przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 30-45 minut.

Jeśli chcesz, aby ciasto urosło szybciej. Ustaw piekarnik na 30 stopni i włóż do niego ciasto. Powinno podwoić swoją objętość.

Ugotuj budyń: Szklankę mleka wlej do garnka. Wsyp ksylitol i zagotuj. W tym czasie w połowie szklanki mleka rozpuść budyń. Wlewaj stopniowo na gotujące się mleko i stale mieszaj, aby nie powstały grudki. Ugotowany, przykryj folią spożywczą i odstaw do ostygnięcia.

Blat podsyp mąką. Ciasto porwij na 10 równych kawałków. Każdy rozwałkuj na placuszek. Nałóż do niego po 2 łyżeczki ugotowanego budyniu, pokrojone w plastry truskawki i posyp migdałami. Boki drożdżówki zawiń, tak aby zabezpieczyły budyń przed wypłynięciem. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piecz przez 15 – 18 min. (góra – dół, bez termoobiegu).

 

TM: Do naczynia miksującego wlej mleko, dodaj ksylitol i drożdże. Ustaw 3min./ 37 stopni/ obr. 2. Dodaj jajko i zmiksuj 15 s/ obr. 3. Wsyp mąkę, sól i wrzuć miękkie masło. Zagnieć ciasto 3 min./ interwał. Przełóż do miski. Następnie przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 30-45 minut.

Jeśli chcesz, aby ciasto urosło szybciej. Ustaw piekarnik na 30 stopni i włóż do niego ciasto. Powinno podwoić swoją objętość.

Ugotuj budyń: Szklankę mleka wlej do garnka. Wsyp ksylitol i zagotuj. W tym czasie w połowie szklanki mleka rozpuść budyń. Wlewaj stopniowo na gotujące się mleko. Stale mieszaj, aby nie powstały grudki. Ugotowany, przykryj folią spożywczą i odstaw do ostygnięcia.

Blat podsyp mąką. Ciasto porwij na 10 równych kawałków. Każdy rozwałkuj na placuszek. Nałóż do niego po 2 łyżeczki ugotowanego budyniu, pokrojone w plastry truskawki i posyp migdałami. Boki drożdżówki zawiń, tak aby zabezpieczyły budyń przed wypłynięciem. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piecz przez 15 – 18 min. (góra – dół, bez termoobiegu).

Który przepis bardziej Ci się spodobał? Co wybierzesz jako pierwsze? A może jednocześnie? Razowe orkiszowe hot-dogi i drożdżówki z truskawkami 🙂

Jeśli lubisz słodkości, ale chcesz je jeść w kontrolowany sposób. Tak aby były częścią zdrowego zbilansowanego posiłku na co dzień, to zapoznaj się  TUTAJ z moim SŁODKIM EBOOKIEM Z NISKIM IG.

Zapraszam Cię też na mój INSTAGRAM.