Tarta ananasowo-kokosowa

Powrót lata i słońca w już w pierwszym kęsie. Kruche, maślane ciasto, do tego połączenie ananasa z kokosem… Rozpływam się zawsze przy jedzeniu tego ciasta.

Polecam Ci, zrób konieczne. Idealna na pochmurny dzień, gorszy humor czy po prostu na delektowanie się zdrową słodkością do kawy 😉

tartę ananasowo-kokosową, zrób najlepiej dzień wcześniej, idealne jest jak postoi przynajmniej 12godzin. Nabiera wtedy idealnej kruchości i delikatności.

tarta ananasowo-kokosowa

Do przygotowania tarty ananasowo-kokosowej potrzebujesz:

 

NA CIASTO:

70g masła

100g mąki pszennej

50g mąki pszennej razowej

50g wody

 

NA MASĘ ANANASOWĄ:

1 duży świeży, ananas

3 łyżki syropu klonowego

 

NA BIAŁY KREM:

250g serka mascarpone

Mleczko kokosowe (tylko stała jego część)

Ziarenka z laski wanilii

100g wiórek kokosowych

1 łyżka ksylitolu  (ilość w zależności od tego jak bardzo słodkie lubicie ciasta)

2 łyżeczki żelatyny

50ml gorącej wody

 

Owoce do dekoracji ciasta

tarta ananasowo-kokosowa

Przepis na Thermomix: Wszystkie składniki na ciasto włóż do naczynia miksującego i ustaw 20s/Obr 4, następnie 10s/obroty wsteczne/ Obr.2. Gotowe ciasto rozwałkuj i wyłóż na blachę do tarty. Konieczne trzeba nakłuć je widelcem, aby nie urosło za bardzo. Warto, żebyś umieściła na nim obciążnik lub po prostu wysypała np. groch czy fasolę 😉 Dzięki temu tarta po upieczeniu będzie płaska. Tak przygotowane ciasto, wstaw do nagrzanego na 200 stopni piekarnika i piecz go przez 25-30minut.

Ananasa obierz, pokrój w drobną kostkę i wrzuć do czystego naczynia miksującego. Dodaj syrop i ustaw 4min/ 90stopni/ Obr.1 . Przełóż do miski, aby ostygło.

Żelatynę wymieszaj w kubeczku z bardzo gorącą wodą. Do czystego i suchego naczynia miksującego włóż wiórki, ksylitol i wanilię, ustaw 5s/ Obr. 7, następnie dodaj serek i mleczko i wszystko razem wymieszaj 20s/ Obr. 4. Dodaj rozpuszczoną żelatynę i ponownie wymieszaj 10s/ Obr 4.

Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika, zdejmij obciążniki czy ziarna. Na ciasto połóż masę ananasową, na to biały krem kokosowy. Dla dekoracji ciasta możesz obsypać jeszcze brzegi wiórkami kokosowymi, a na górze poukładać dowolne owoce.

 

Przepis tradycyjny: Masło posiekaj z mąką, bardzo dokładnie, a na koniec dodaj wodę i zagnieć ciasto.  Jak już będzie stanowić jednolitą, gładką masę,  rozwałkuj i wyłóż na blachę do tarty. Konieczne trzeba nakłuć je widelcem, aby nie urosło za bardzo. Warto, żebyś umieściła na nim obciążnik lub po prostu wysypała np. groch czy fasolę 😉 Dzięki temu tarta po upieczeniu będzie płaska. Tak przygotowane ciasto, wstaw do nagrzanego na 200 stopni piekarnika i piecz go przez 25-30minut.

Ananasa obierz, pokrój w drobną kostkę i wrzuć do małego garnka. Dodaj syrop i podgrzewaj na bardzo małym ogniu, stale mieszaj, aby owoce się nie przypaliły. Jak już ananas będzie miękki, a sos zgęstnieje zdejmij z ognia i odstaw do ostygnięcia.

Żelatynę wymieszaj w kubeczku z bardzo gorącą wodą. Wiórki wymieszaj z ksylitolem i wanilią, jeśli masz dobry blender, możesz je delikatnie zmiksować. Następnie stopniowo dodawaj serek i mleczko i wszystko razem wymieszaj  na gładka masę. Wlej żelatynę i ponownie przemieszaj do połączenia się składników.

Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika, zdejmij obciążniki czy ziarna. Na ciasto połóż masę ananasową, na to biały krem kokosowy. Dla dekoracji ciasta możesz obsypać jeszcze brzegi wiórkami kokosowymi, a na górze poukładać dowolne owoce.

Smacznego 🙂

Jeśli lubisz smak koksa, koniecznie zobacz przepis na domowe batoniki bounty.

tarta ananasowo-kokosowa