Powrót lata i słońca w już w pierwszym kęsie. Kruche, maślane ciasto, do tego połączenie ananasa z kokosem… Rozpływam się zawsze przy jedzeniu tego ciasta.
Polecam Ci, zrób konieczne. Idealna na pochmurny dzień, gorszy humor czy po prostu na delektowanie się zdrową słodkością do kawy 😉
tartę ananasowo-kokosową, zrób najlepiej dzień wcześniej, idealne jest jak postoi przynajmniej 12godzin. Nabiera wtedy idealnej kruchości i delikatności.
Do przygotowania tarty ananasowo-kokosowej potrzebujesz:
NA CIASTO:
70g masła
100g mąki pszennej
50g mąki pszennej razowej
50g wody
NA MASĘ ANANASOWĄ:
1 duży świeży, ananas
3 łyżki syropu klonowego
NA BIAŁY KREM:
250g serka mascarpone
Mleczko kokosowe (tylko stała jego część)
Ziarenka z laski wanilii
100g wiórek kokosowych
1 łyżka ksylitolu (ilość w zależności od tego jak bardzo słodkie lubicie ciasta)
2 łyżeczki żelatyny
50ml gorącej wody
Owoce do dekoracji ciasta
Przepis na Thermomix: Wszystkie składniki na ciasto włóż do naczynia miksującego i ustaw 20s/Obr 4, następnie 10s/obroty wsteczne/ Obr.2. Gotowe ciasto rozwałkuj i wyłóż na blachę do tarty. Konieczne trzeba nakłuć je widelcem, aby nie urosło za bardzo. Warto, żebyś umieściła na nim obciążnik lub po prostu wysypała np. groch czy fasolę 😉 Dzięki temu tarta po upieczeniu będzie płaska. Tak przygotowane ciasto, wstaw do nagrzanego na 200 stopni piekarnika i piecz go przez 25-30minut.
Ananasa obierz, pokrój w drobną kostkę i wrzuć do czystego naczynia miksującego. Dodaj syrop i ustaw 4min/ 90stopni/ Obr.1 . Przełóż do miski, aby ostygło.
Żelatynę wymieszaj w kubeczku z bardzo gorącą wodą. Do czystego i suchego naczynia miksującego włóż wiórki, ksylitol i wanilię, ustaw 5s/ Obr. 7, następnie dodaj serek i mleczko i wszystko razem wymieszaj 20s/ Obr. 4. Dodaj rozpuszczoną żelatynę i ponownie wymieszaj 10s/ Obr 4.
Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika, zdejmij obciążniki czy ziarna. Na ciasto połóż masę ananasową, na to biały krem kokosowy. Dla dekoracji ciasta możesz obsypać jeszcze brzegi wiórkami kokosowymi, a na górze poukładać dowolne owoce.
Przepis tradycyjny: Masło posiekaj z mąką, bardzo dokładnie, a na koniec dodaj wodę i zagnieć ciasto. Jak już będzie stanowić jednolitą, gładką masę, rozwałkuj i wyłóż na blachę do tarty. Konieczne trzeba nakłuć je widelcem, aby nie urosło za bardzo. Warto, żebyś umieściła na nim obciążnik lub po prostu wysypała np. groch czy fasolę 😉 Dzięki temu tarta po upieczeniu będzie płaska. Tak przygotowane ciasto, wstaw do nagrzanego na 200 stopni piekarnika i piecz go przez 25-30minut.
Ananasa obierz, pokrój w drobną kostkę i wrzuć do małego garnka. Dodaj syrop i podgrzewaj na bardzo małym ogniu, stale mieszaj, aby owoce się nie przypaliły. Jak już ananas będzie miękki, a sos zgęstnieje zdejmij z ognia i odstaw do ostygnięcia.
Żelatynę wymieszaj w kubeczku z bardzo gorącą wodą. Wiórki wymieszaj z ksylitolem i wanilią, jeśli masz dobry blender, możesz je delikatnie zmiksować. Następnie stopniowo dodawaj serek i mleczko i wszystko razem wymieszaj na gładka masę. Wlej żelatynę i ponownie przemieszaj do połączenia się składników.
Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika, zdejmij obciążniki czy ziarna. Na ciasto połóż masę ananasową, na to biały krem kokosowy. Dla dekoracji ciasta możesz obsypać jeszcze brzegi wiórkami kokosowymi, a na górze poukładać dowolne owoce.
Smacznego 🙂
Jeśli lubisz smak koksa, koniecznie zobacz przepis na domowe batoniki bounty.