Tymbaliki na Wielkanoc

Tymbaliki na Wielkanoc to dość popularne danie i stosunkowo niskokaloryczne. Ja wymyśliłam dla Ciebie tymbaliki, ale w nieco innej formie wizualnej, która według mnie na Wielkanocnym stole będzie prezentować się znacznie efektownie, niż tradycyjne małe galaretki.

Przygotowałam również dla Ciebie z myślą o nadchodzących Świętach Wielkanocny Ebook z niskim IG. Znajdziesz w nim przepis na pieczeń rzymską faszerowaną kolorowymi warzywami, roladę szpinakową z szynką i żółtym serem. 3 pomysły na świąteczne obiady oraz inspiracje na dietetyczne ciasta. M. in. tort a’la rafaello, malinowiec, mazurek, sernik z jabłkami.

Do wszystkich tych dań masz podaną ilości porcji jaka wychodzi z mojego przepisu. I masz jej bilans, czyli podaną ilość kalorii, makroskładników i ładunek glikemiczny.

A to co jeszcze bardziej wyróżnia ten ebook, to na końcu zbilansowałam Ci w nim wybrane świąteczne dania w formie codziennych posiłków do diety, według bilansu dań z Dietetycznych Ebooków. Adekwatnie do kaloryczności, którą potrzebujesz.

Jeśli chcesz razem z moimi przepisami przygotować święta pod kątem insulinooporności i ogólnie dla całej rodziny. To zapraszam do mojego sklepu po Wielkanocnego Ebooka. Jego sprzedaż trwa TYLKO do 02.04.

A jeśli chcesz wypróbować najpierw mój przepis na tymbaliki na Wielkanoc w formie jednej, dużej baby to  poniżej zostawiam Ci przepis. Oczywiście możesz skorzystać z tego przepisu i zrobić tymbaliki na Wielkanoc tradycyjnie w małych foremkach. Decyzje zostawiam dla Ciebie.

tymbaliki na wielkanoc

Przepis na tymbaliki na Wielkanoc w formie dużej baby:

2 jajka

10 g żelatyny rozpuszczonej w 400 g wrzątku

1 płaska łyżeczka bulionu (przepis na niego masz TUTAJ)

15 g żelatyny rozpuszczonej w 600 g wrzątku

1 łyżeczka bulionu

150 g kukurydzy z zalewy

150 g groszku z zalewy

100 g kiełbasy żywieckiej pokrojonej w kostkę

130 g jogurtu skyr

100 g jogurtu greckiego

60 g chrzanu tartego

5 g żelatyny rozpuszczonej w 100 g wrzątku

Przepis: Jajka ugotuj na twardo. Obierz i pokrój w plastry. Żelatynę rozpuść we wrzątku, wymieszaj z bulionem i odstaw do ostygnięcia. Jak już będzie zimna – ale lejąca, przelej jej 1/3 ilości na sam spód formy na babę. Ułóż w niej plastry jajek. Poczekaj, aż żelatyna zacznie tężeć, dolej wtedy jej resztę. Odstaw do lodówki. Ma się ściąć, ale nie za mocno. W tym czasie rozpuść drugą porcję żelatyny w 600 ml wrzątku i też dodaj bulion – do smaku. Odstaw do ostudzenia. Przelej ją w równych ilościach do 3 misek. Do jednej dodaj odsączoną z zalewy kukurydzę i dokładnie wymieszaj. W kolejną miseczkę wsyp odsączony z zalewy groszek i dokładnie wymieszaj. Do trzeciej wrzuć pokrojoną w kostkę kiełbasę. Wymieszaj, tak aby żelatyna obtoczyła każdy kawałek.

Jak już zacznie się ścinać, przelej do formy z jajkiem zawartość miski z kukurydzą. Wstaw na ok. 10 minut do lodówki. Jak już będzie ścięta, przelej zawartość miseczki z groszkiem. Ponownie wstaw formę do lodówki, aby szybciej ścięła się kolejna warstwa baby. Później przelej zawartość trzeciej miseczki, z kiełbasą. Odstaw do lodówki. Jogurt skyr wymieszaj z greckim i chrzanem. Żelatynę rozpuść we wrzątku. Jak przestygnie wlewaj ją bardzo małym strumieniem do masy jogurtowej – stale ją miksuj, żeby żelatyna dobrze połączyła się z masą. Gotową przelej do formy na babę. Całość wstaw do lodówki najlepiej na całą noc, aby dobrze się ścięła.

Nalej w duży garnek (taki do którego zmieści się blaszka na babę) ciepłą wodę i wstaw w nią blaszkę z babą. Uważaj, aby woda nie nalała Ci się do środka. Potrzymaj tak blaszkę ok. 3 – 5 minut. Dzięki temu baba łatwo “wyjdzie” Ci z formy.

Z podanego przepisu wychodzi 10 porcji,

a każda z nich ma ok. 104 kcal, w tym B: 9,2 g; T: 4,8 g; W: 6,8 g ŁG = 3

To jak robisz ze mną takie tymbaliki na Wielkanoc? jeśli tak, to koniecznie daj mi znać na moim INSTAGRAMIE 😉