Wiśnie w czekoladzie – fit przepis na zimę

Sezon na przetwory w pełni, u nas już piwnica zastawiona truskawkami i wiśniami. W tym roku odkryłam w internetach 😉 genialny przepis na wiśnie. Coś innego niż tradycyjny dżem, coś więcej niż wiśnie na zimę. Robiłam soki i dżemy, ale dzisiaj chcę Ci podać przepis na wiśnie w czekoladzie. Genialny deser, dodatek do deserów i idealny zamiennik cukierków i czekolady – na trudne dni 😉

Jeśli już mnie znasz, to wiesz, że u mnie cukier dodawany jest naprawdę w minimalnych ilościach. W tym przepisie jest dokładnie tak samo, ale mimo to uważam, że dżem wyszedł odpowiednio słodki, a co najważniejsze to idealnie zastępuje komercyjne słodycze i po kilku łyżeczkach niweluje chęć na słodkie.

Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej, o dżemach dostępnych na sklepowych półkach to zajrzyj TU.

Wiśnie w czekoladzie, to pomysł na wykorzystanie w nietuzinkowy sposób tych owoców, a potem przez cały rok wyjątkowy dodatek do przeróżnych deserów i ciast.

Jeśli chodzi o dodatek cukru, to ja jestem zwolenniczką jak najmniejszej ilości jego, po to żeby czuć smak owoców a nie białego słodzidła.

My w tym roku mieliśmy ok. 30kg wiśni, wszystkie wykorzystaliśmy na przetwory i na taką ilość owoców zużyliśmy 3 kg cukru. Mało, ale jeśli spróbujesz odzwyczaić się od tradycyjnych słodyczy, to gwarantuje Ci, że dżem w którym jest na 1kg owoców, 100g cukru naprawdę będzie Ci smakował. Przede wszystkim w takich przetworach czuć smak owoców, a nie słodycz cukru.

wiśnie w czekoladzie
To co jest jeszcze dodatkowym plusem, to możesz zjeść te wiśnie w czekoladzie w większej ilości niż tradycyjnego dżemu w mocno słodkiej odsłonie, bo mając tak małą ilość cukru, mają on znacznie mniej kalorii.

Jak przygotować wiśnie w czekoladzie na zimę?

1kg wydrylowanych wiśni
200g cukru lub ksylitolu
1 czubata łyżeczka agaru
20g kakao – prawdziwego

Przepis na Thermomix: Wiśnie odsącz z soku, włóż do naczynia miksującego, dodaj ksylitol i agar, ustaw 20 minut/ temp. 90 stopni/ obroty wsteczne – 1. Potem dodaj kakao i ustaw 2 minuty/ temp. 90 stopni/ obroty wsteczne – 3. Gotowe wiśnie w czekoladzie od razu przelej do słoików, zakręć i postaw do góry dnem. Możesz jeść od razu po przygotowaniu.

Przepis tradycyjny: Wiśnie odsącz z soku, wrzuć do garnka, dodaj ksylitol i agar i podgrzewaj, aż do zagotowania. Pamiętaj, abyś co chwilę mieszała, żeby Ci się nie przypaliły. Po ok. 20 minutach, dodaj kakao i dalej gotuj i mieszaj. Po ok. 10 minutach gorące wlej do słoików, zakręć i postaw do góry dnem. Możesz jeść od razu po przygotowaniu.