Baton oblany pyszną czekoladą, wypełniony nugatowym nadzieniem – kremem i kawałkami orzechów. To coś pysznego, ale jak wpływa na nasz organizm? Wiesz co kryje w sobie ten niepozorny 50g baton? Dlaczego polecam Ci zrobić zdrowe snickersy samodzielnie w domu?
Jeszcze parę lat temu, nie raz skusiłam się na leżące w supermarkecie, przy kasie snickersy. Odkąd wiem jak czytać skład produktów, już omijam je dalekim łukiem. Dlaczego?
Na pierwszym miejscu w składzie tego batona jest cukier, na drugim syrop glukozowy. A z tabeli można przeczytać, że na 50g produktu jest prawie 25g cukru. Co to znaczy? W jednym batonie jest 5 łyżeczek cukru!!! Dużo? Zdziwiona? No to może warto poświęcić 20minut i zrobić swoje, domowe, zdrowe snickersy. Będzie smacznie, słodko, ale zdrowo i bez cukru.
Jeśli chcesz zrobić zdrowe snickersy, potrzebujesz:
Garść suszonych, daktyli – bez pestek
200g masła orzechowego (lub orzeszków ziemnych i łyżka oleju kokosowego)
70g mąki owsianej (zmielone płatki owsiane)
60g mleka
2 garści orzeszków ziemnych – posiekanych na mniejsze kawałki
50g czekolady gorzkiej i 50ml mleka
Przepis na Thermomix: płatki owsiane wrzuć do naczynia miksującego, nastaw 30s/Obr. 10. Przełóż do miski. Do naczynia miksującego, wrzuć daktyle, 150g orzechów i olej kokosowy, zmiksuj 1minuta/ Obr.10 (Jeśli masz gotowe już masło orzechowe, pomiń miksowanie orzechów z olejem i dodaj tylko 150g gotowego masła). Do powstałej masy daktylowo – orzechowej, dodaj mąkę owsianą i mleko. Wymieszaj wszystko 30sek/ Obr. 6. Z gotowej masy uformuj batoniki, posmaruj je pozostałym masłem orzechowym i posyp posiekanymi orzeszkami ziemnymi. Wstaw do lodówki na około pół godziny. Czekoladę wraz z 50ml mleka rozpuść w garnku na małym ogniu lub w kąpieli wodnej. Jak będzie stanowić jednolitą masę, obtocz w niej batoniki i ponownie wstaw do lodówki, aż czekolada zastygnie.
Przepis tradycyjny: Daktyle pokrój na bardzo drobną kosteczkę, dodaj do nich mąkę owsianą, 150g masła orzechowego i mleko, wszystko dokładnie wymieszaj. Z powstałej masy formuj batoniki. Posmaruj je pozostałym masłem orzechowym i posyp posiekanymi orzeszkami. Wstaw do lodówki na około pół godziny. Czekoladę wraz z 50ml mleka rozpuść w garnku na małym ogniu lub w kąpieli wodnej. Jak będzie stanowić jednolitą masę, obtocz w niej batoniki i ponownie wstaw do lodówki, aż czekolada zastygnie.
Jeśli lubisz takie szybkie słodycze, to polecam Ci również wypróbować 15minutowy przepis na ptasie mleczko – zajrzyj po niego TU.