Brak Ci pomysłu na ciekawą zupę? Znudziły Ci się pospolite smaki? To super, że jesteś na moim blogu, bo mam dla Ciebie coś wyjątkowego i naprawdę pysznego. Zupa marchewkowa z mleczkiem kokosowym i curry, to moja propozycja dla Ciebie – idealna na zimowe rozgrzanie.
Zapraszam Cię również, po przepis na aromatyczną zupę z dyni oraz na wyjątkową i zachwycającą połączeniem smaków zupę z pora.
Marchew to idealne warzywo na obecną aurę. Głównie jednak kojarzy się ze słodkim smakiem, natomiast w takim doborowym towarzystwie przypraw, przeniesie Cię w zupełnie inne kulinarne doznania.
Do przygotowania zupy marchewkowej z mleczkiem kokosowym i curry potrzebujesz:
20 g oleju rzepakowego
70 g cebuli
10 g imbiru, świeżego korzenia
200 g ziemniaków
650 g marchewki
1 czubata łyżka koncentratu bulionu warzywnego (przepis na domowy, aromatyczny bulion znajdziesz TU)
700 g wody
1 płaska łyżeczka do herbaty pasty curry (średnio ostrej)
1 puszka mleczka kokosowego
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu
Przepis na Thermomix: Do naczynia miksującego włóż imbir i cebulę, rozdrobnij 4s/obr. 5. Składniki zgarnij na dno naczynia. Dodaj olej i duś 2 min/120stopni C/obr. 1. Wrzuć marchewkę i ziemniaki, rozdrobnij 6s/obr. 5. Następnie dodaj koncentrat bulionu, wodę, pastę curry i przyprawy, całość gotuj 25min/100stopni C/obr. 1. Po tym czasie zmiksuj 30s/obr. 4-8 stopniowo zwiększając obroty. Na koniec dodaj mleczko kokosowe i wymieszaj 10s/obr. 4
Przepis tradycyjny: Imbir i cebulę pokrój w drobną kostkę i podduś na oleju na złoty kolor. Przełóż do garnka, dodaj pokrojoną w kostkę marchewkę i ziemniaki, a także koncentrat bulionu, wodę, pastę curry i przyprawy. Wszystko gotuj na niewielkim ogniu do momentu, aż warzywa będą miękkie. Następnie zmiksuj zupę blenderem, tak aby powstał gładki krem. Dodaj mleczko kokosowe. Całość wymieszaj i gotowe.
Tę zupę możesz podawać z drobnym makaronem np. gwiazdki lub z grzankami.
PAMIĘTAJ: Ważne jest, abyś do zupy koniecznie użyła PASTY CURRY. Niestety ze zwykłą, suchą przyprawą curry nie osiągniesz tak idealnego smaku.